backup og meta

Bahaya Guna Pewangi Tandas? Ini 6 Alternatif Elak Bilik Air Busuk!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan · Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 22/11/2022

  Bahaya Guna Pewangi Tandas? Ini 6 Alternatif Elak Bilik Air Busuk!

  Dalam usaha untuk menghilangkan bau busuk di bilik air, penggunaan pewangi tandas adalah kaedah yang paling mudah, pantas dan efektif. Namun, tahukah anda bahawa ada banyak lagi langkah yang boleh digunapakai? Jom terus baca artikel!

  Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Habit Sihat, sila dapatkannya di sini.

  Pewangi tandas, berkesan namun berbahaya?

  Terdapat banyak jenis pewangi yang boleh digunakan di kamar mandi rumah anda. Antara yang paling popular adalah dalam bentuk cecair atau pepejal yang biasa dipraktikkan.

  Sama ada perlu disemburkan atau diletakkan sahaja di tandas, ternyata ia adalah antara langkah yang paling mudah, pantas dan berkesan. Tapi, ramai juga percaya ia berbahaya.

  Untuk pengetahuan anda semua, beberapa jenama pewangi tandas yang mungkin menggunakan dua bahan kimia ini iaitu Naftalin dan Paradiklorobenzin ada kesan buruknya.

  Kedua-dua bahan kimia ini juga wujud di dalam ubat gegat atau ubat serangga ekoran mempunyai bau yang sangat kuat, pekat dan amat sukar dihilangkan meskipun telah dibersihkan.

  Ia juga mungkin ada efek kepada manusia apabila tidak sengaja dihidu, disentuh atau dimakan!

  pewangi tandas

  Berikut adalah antara kesan buruk pewangi bilik air yang berisiko untuk berlaku kepada diri anda:

  • Menjejaskan sistem saraf pusat
  • Merosakkan sistem penglihatan
  • Merosakkan sistem pernafasan
  • Merosakkan sistem penghadaman
  • Kulit meradang atau melecur
  • Anemia hemolisis
  • Reaksi alergi
  • Kondisi sawan
  • Kematian

  Apa alternatif efektif bagi pewangi tandas?

  Memandangkan pewangi tandas anda itu mungkin berkesan tetapi berbahaya dalam masa yang sama, jadi anda harus cuba alternatif lain dalam usaha menyamankan dan mengamankan bilik air.

  Baca lagi artikel berkaitan:

  Jika anda mahu tandas yang lebih wangi, bersih dan selamat digunakan, boleh cuba langkah ini:

  #1. Pengudaraan yang lebih baik

  Pertama, kamar mandi anda perlu mempunyai pengudaraan yang lebih baik agar kuman, bakteria atau virus itu tidak mampu berkembang biak akibat daripada persekitaran lembap.

  Apa yang anda boleh lakukan adalah memastikan wujud lubang, lohong atau saluran di tandas serta memastikan tingkap atau pintu tandas dibuka sepanjang masa apabila tidak diguna.

  Bukan sahaja ia akan membunuh mikrobiom malah turut membuat bilik air anda itu lebih wangi.

  pewangi tandas

  #2. Sering mop lantai bilik air

  Pelbagai macam kotoran dan bauan yang wujud di lantai kamar mandi anda dan ia boleh kekal tinggal di situ jika tidak dimop. Jadi, sila lebih kerap mop lantai tandas terutama di celah jubin kerana kawasan tersebut lebih tersembunyi.

  #3. Kerap lap dinding bilik air

  Bukan sahaja lantai, malah dinding kamar mandi juga punya banyak kotoran dan bauan sama ada daripada individu atau akibat sisa sabun yang digunakan. Maka, jangan lupa untuk cuci dinding untuk tandas lebih bersih dan wangi.

  Artikel berkaitan:

  #4. Basmi semua karat yang wujud

  Karat yang ada pada peralatan mandi seperti shower dan lain-lain alat besi akan mulai berkarat apabila ia tidak dijaga dan digris dengan baik serta mendatangkan implikasi.

  Bukan sahaja ia akan merosakkan pandangan mata anda malah mengakibatkan bauan kurang enak. Gunakan cecair pembersih karat khusus atau cari cara lain untuk menghilangkannya.

  #5. Buang sisa sabun yang ada

  Benar jika anda sangka sabun itu memang tempatnya di tandas namun bukan sisanya! Sisa yang tertingal itu kelak akan jadi kerak dan berubah berbau busuk jika sudah terlalu lama.

  Dalam pada itu, sisa-sisa sabun yang melekat pada lantai dan dinding bilik air akan menyebabkan permukaannya menjadi lebih licin sekali gus meningkatkan risiko kemalangan di tandas.

  pewangi tandas

  #6. Bersihkan penutup atau penapis

  Cuba lihat pada penutup atau penapis saluran air di tandas anda. Jika diperhatikan, mungkin akan ada banyak sisa sabun, rambut, najis dan segala macam kotoran punca bau busuk.

  Disebabkan itu, sila bersihkan penutup, penapis dan segala takungan air yang sudah lama tidak diselenggara. Ia juga boleh jadi tempat pembiakan mikrobiom atau vektor berbahaya.

  Jika masih ingin guna pewangi tandas…

  Kami tidak kata bahawa anda tidak boleh menggunakan pewangi tandas, sebaliknya anda hanya perlu mengelakkan produk yang mungkin mengandungi bahan kimia berbahaya.

  Oleh itu, sila baca label lalu elak daripada menggunakan produk yang terkandung bahan seperti Naftalin dan Paradiklorobenzin serta bahan kimia lain yang anda kurang pasti.

  Jadi, apa yang anda tunggu lagi? Amalkan langkah di atas ini agar tandas anda lebih wangi, bersih dan selamat!

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Joseph Tan

  Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


  Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 22/11/2022

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan