Tip Menguruskan Tekanan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 04/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Anda mungkin pernah mendengar; tekanan yang keterlaluan adalah tidak baik untuk keadaan fizikal dan mental. Selain dengan menarik nafas mendalam, kebanyakan individu tidak tahu bagaimana menguruskan tekanan.

Tidak ada guna untuk menjadi lebih bimbang untuk mencari penyelesaian untuk mengurangkan tekanan. Berikut adalah beberapa tip menguruskan tekanan yang mudah dan menyeronokkan untuk menyingkirkan tekanan negatif dan menjadikannya pemikiran positif.

Kenal pasti penyebab tekanan

Apa yang menyebabkan anda begitu tertekan? Dan bagaimana anda bertindak balas terhadap situasi ini? Terdapat pelbagai tindak balas fizikal dan mental terhadap tekanan, dan setiap individu bertindak balas secara berbeza. Memahami bagaimana ia menjejaskan kehidupan anda adalah tindakan pertama untuk mendapatkan keseimbangan.

Bersenam

Tidak kiralah pada tahap mana kecergasan diri anda, apa yang penting adalah anda mengerakkan tubuh anda setiap hari. Fikirkan jenis senaman yang anda gemari dan bersesuaian dengan anda, adalah kunci terbaik untuk menjadi ia satu tabiat senaman harian.

Ketenangan

Mengamalkan meditasi membantu anda untuk kekal fokus dan bersedia tanpa mengira halangan. Oleh kerana, mengamalkan meditasi membantu anda bernafas secara perlahan, menenangkan minda, dan mencari ketenangan dalaman, ia memberikan manfaat secara fizikal, mental dan emosi.

Menjaga pemakanan

Setiap individu mempunyai keperluan makanan yang berbeza. Oleh itu, menjaga tubuh dengan pemakanan yang sesuai akan membekalkan tenaga yang diperlukan untuk menghadapi cabaran dalam kehidupan termasuk tekanan. Jika anda tertekan, adalah penting untuk anda memilih dan mengimbangi apa yang anda makan.

Tidur

Tidur yang berkualiti dan mencukupi adalah faktor penting untuk kekal sihat dan kuat. Apabila anda mendapat rehat yang baik, anda akan dapat menangani situasi yang memberi tekanan, namun, tidur seringkali diabaikan menyebabkan anda sering mendapat tidur yang tidak mencukupi. Adalah penting untuk memastikan anda mendapat tidur yang mencukupi dan berkualiti untuk memulihkan tenaga dan menjadikan anda lebih tenang.

Bercuti

Bercuti adalah cara terbaik untuk mengurangkan tekanan. Tambahan lagi, ia memberikan anda sesuatu yang anda tunggu. Sama ada anda mempunyai wang dan masa untuk bercuti ke luar negara, atau anda hanya boleh meluangkan masa di kawasan sekitar tempat tinggal dan hanya hujung minggu yang panjang, ia tetap membantu untuk menghindarkan anda dari tekanan harian.

Hargai diri

Buat baik kepada diri anda sendiri. Sediakan senarai petikan yang boleh mendatangkan inspirasi kepada anda.

Ruang, jarak

Sediakan ruang dan jarak dalam jadual harian anda adalah cara terbaik mengurangkan tekanan. Sebagai contoh, sediakan masa dan jarak yang secukupnya dari perkara A kepada perkara B, seandainya muncul beberapa situasi yang tidak dijangka dan mengejutkan anda.

Senyum

Kajian menunjukkan senyuman boleh membantu mengatasi tekanan. Oleh itu, jika anda mencari cara untuk menghilangkan tekanan, anda hanya mungkin perlu tersenyum dengan lebih banyak.

Jangan memaksa diri

Kita sudah terbiasa dengan idea dan penilaian tentang apa yang patut dan tidak patut dilakukan, kita terbiasa mengabaikan nasihat terbaik yang kita dapat dari minda dalaman kita.

Apa yang menyebabkan tekanan pada seorang individu mungkin tidak mendatangkan kesan yang sama kepada individu lain. Cara terbaik adalah mengurangkan tekanan adalah bersifat peribadi. Dengan mengenal pasti cara positif dan sihat untuk mengatasi tekanan yang dihadapi, kesan negatif terhadap kesihatan juga dapat dikurangkan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Gelisah & Sedih: Emosi Rasa Terganggu Selepas Seks? Mungkin Ini Puncanya

  Hubungan seks yang berlaku seharusnya melahirkan rasa kepuasan. Tetapi berlainan pula dengan anda, gangguan emosi yang dialami. Mengapakah ia berlaku?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 22/06/2020 . 3 minit bacaan

  Berlumba Nak Anak Sentiasa Cemerlang & Wajib Skor Straight A, Itu Semua Punca Anak Stres!

  Tekanan ibu bapa untuk mendapatkan prestasi cemerlang dalam akademik merupakan salah satu punca stres anak. Ketahui 5 tip untuk atasinya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 27/05/2020 . 4 minit bacaan

  Bila Meroyan Akan Berakhir? Awas! Usah Biarkan, Ia Boleh Berlanjutan Jika Tak Dirawat

  Meroyan atau kemurungan selepas bersalin, perkara yang boleh berlaku kepada setiap wanita melahirkan anak. Mengendahkannya boleh menyebabkan ia berlanjutan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Kelahiran Bayi 15/05/2020 . 3 minit bacaan

  6 Beradik Sekelip Mata Jadi Yatim Piatu – Ini Pentingnya Ibu Bapa Jaga Kesihatan Diri

  Perkara utama yang dipentingkan oleh setiap ibu bapa sudah tentu kesihatan anak-anak. Adakah itu bermakna penjagaan kesihatan ibu bapa tidak penting?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 13/05/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  menyanyi dan menari

  Bukan Sekadar Hobi, Menyanyi & Menari Adalah Penawar Stres Terbaik! Tak Percaya? Jom Baca Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 22/09/2020 . 3 minit bacaan
  bunuh diri

  Jika Ada Sesekali Terfikir Untuk Membunuh Diri, Apa Kata Cuba 5 Cara Ini Untuk Atasinya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 09/09/2020 . 3 minit bacaan
  ketenangan diri

  Selalu Marah Tak Tentu Pasal? Itu Maksudnya Anda Perlukan ‘Me Time’ Untuk Seketika!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 02/09/2020 . 3 minit bacaan
  ibu mengandung

  Mak Buyung Selalu Kemurungan? BAHAYA Bukan Pada Ibu Saja Tapi Juga Bayi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 10/07/2020 . 3 minit bacaan