Manfaatkan Cuti Tahunan Anda, Elak Sakit Jantung

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 29/02/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Tahukah anda, individu yang bercuti kurang daripada 2 kali setahun berisiko untuk mendapat penyakit kardiovaskular? Ini bukan auta. Ia berdasarkan kajian terhadap faktor risiko penyakit kardiovaskular. Ikuti artikel ini untuk mengetahui kenapa anda perlu memanfaatkan cuti tahunan anda.

Melancong demi kelanjutan usia

penyakit kardiovaskular

Pada tahun 1948, kajian untuk mengenal pasti faktor risiko penyakit jantung telah dijalankan. Ia dikenali sebagai Kajian Jantung Framingham melibatkan 5,209 penduduk Framingham.

Pelaksanaan kajian tersebut adalah melalui borang kaji selidik dan salah satu daripada ruang yang perlu diisi adalah kekerapan mereka mengambil cuti daripada bekerja.

Dapatan kajian itu menunjukkan bahawa wanita yang melancong sekali dalam tempoh 6 tahun mempunyai risiko yang tinggi untuk mendapat penyakit kardiovaskular. Perbandingan ini dibuat dengan wanita yang bercuti sekurang-kurangnya 2 kali setahun.

Faktor risiko ini tidak hanya tertumpu kepada wanita sahaja. Lelaki yang tidak mengambil cuti tahunan mempunyai risiko setinggi 30% untuk mati disebabkan oleh penyakit jantung. Jumlah risiko ini mengambil kira faktor risiko penyakit jantung lain seperti penyakit darah tinggi (hipertensi).

Percutian tahunan mempunyai sifat pemulihan terhadap individu dalam mengekalkan kesan positif kepada tahap kesihatan secara menyeluruh. 

Hilangkan stres ketika bercuti

bercuti

Apa yang bermain di fikiran anda saat anda berasa tertekan dengan jumlah kerja yang banyak? Pasti anda berasa letih dan sedih. Bagaikan hendak menangis melihat kerja yang bertimbun di atas meja. Semua itu boleh diubati dengan memanfaatkan cuti tahunan. 

Selain daripada kelebihan kesihatan kardiovaskular, percutian ke tempat menarik dapat menghilangkan stres. Ini dapat menghindarkan kesan buruk daripada keadaan tersebut seperti lemah imuniti badan, pening kepala, sindrom usus rengsa (irritable bowel syndrome) dan penyakit mental.

Menurut data yang dikumpul oleh Mayo Clinic, stres boleh meningkatkan tahap kortisol di dalam badan. Hormon ini boleh menyebabkan pelbagai kesan fisiologikal, salah satu daripadanya adalah mempercepatkan proses penuaan. 

Percutian juga boleh memberikan kebebasan kepada individu daripada cengkaman rutin harian yang berulang. Soal kaji selidik yang telah dibuat pada tahun 2012 menunjukkan 89% daripada individu yang melancong dapat berehat dan melupakan bebanan kerja.

Ini boleh meningkatkan motivasi untuk bekerja kelak, taraf kesihatan individu beserta kepuasan hidup berbanding dengan mereka yang kurang pergi bercuti.

Aktiviti fizikal meningkat ketika bercuti

cuti tahun

Kehidupan tidak aktif telah menyumbang kepada kematian kira-kira 3 juta individu setahun akibat daripada penyakit kronik. Ini agak merunsingkan kerana ia merupakan penyebab yang boleh diatasi dengan peningkatan aktiviti fizikal.

Kebanyakan individu melancong untuk menghilangkan stres, namun salah satu daripada kesan positif aktiviti melancong adalah peningkatan aktiviti fizikal. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyarankan setiap individu untuk membuat aktiviti fizikal berintensiti rendah sekurang-kurangnya 150 minit seminggu.

Aktiviti seperti berjalan, berbasikal, mendaki bukit boleh melindungi diri daripada penyakit-penyakit kronik. Melancong merupakan aktiviti yang sesuai untuk mereka yang sudah berusia memandangkan ia boleh memberikan kebaikan kesihatan yang optimum kesan daripada aktiviti fizikal bertaraf sederhana. 

Berjumpa dengan individu baru, mencuba makanan baru serta mengenali persekitaran baru boleh meningkatkan tahap kerintangan otak terhadap penyakit degeneratif. Kajian longitudinal Eropah pada tahun 2002 menunjukkan bahawa mereka yang aktif menyertai aktiviti sosial dan mental berkait dengan pelancongan mempunyai risiko yang rendah untuk mendapat demensia.

Mereka yang melancong bersama rakan kebiasaannya dapat menikmati penurunan tahap stres yang lebih signifikan kesan daripada interaksi sosial yang menjadikan aktiviti tersebut lebih menarik.

Konklusi

Percutian ke tempat menarik dapat mengimbangi tahap tekanan di dalam hidup individu. Ini boleh menurunkan risiko untuk mendapat penyakit kardiovaskular seterusnya menggalakkan proses penuaan yang lebih sihat.

Jika anda belum melancong lagi tahun ini, mohon cuti dan melanconglah ke tempat menarik. Ia boleh menghindarkan penyakit kardiovaskular.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Tidak Semestinya Sakit Jantung Perlu Dibedah, Ada Cara Lain Untuk Rawat Penyakit Ini

  Ramai yang sangka bahawa rawatan penyakit jantung adalah melalui pembedahan sahaja. Pun begitu, ada beberapa lagi cara lain yang mungkin boleh dicuba!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Pusat Kesihatan, Penyakit Jantung 01/10/2020 . 3 minit bacaan

  Ada Masalah Botak Dan Rambut Beruban? Jaga-jaga! Anda Mungkin Menghidap Sakit Jantung

  Sakit jantung adalah keadaan kesihatan yang menakutkan. Tabiat merokok, obesiti dan penyakit kronik boleh menyumbang kepada risiko penyakit jantung.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 25/09/2020 . 3 minit bacaan

  Bukan Sekadar Hobi, Menyanyi & Menari Adalah Penawar Stres Terbaik! Tak Percaya? Jom Baca Ini

  Ada kajian yang kata bahawa aktiviti menyanyi dan menari mampu kurangkan stres. Adakah ia benar? Jom sama-sama kita ikuti artikel ini untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 22/09/2020 . 3 minit bacaan

  Sudah Pernah Diserang Sakit Jantung? Hindari Serangan Jantung Kali Kedua Dengan 5 Langkah Ini!

  Cara mengatasi serangan jantung penting jika anda tidak mahu episod yang kedua. Artikel ini menyenaraikan 5 langkah penting untuk anda, #3 harus dicuba ya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Pusat Kesihatan, Penyakit Jantung 14/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  Serangan Jantung

  Elak Serangan Jantung Kali Kedua, Caranya Jaga Makan! Ubah Diet Anda Sebelum Terlambat

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 23/10/2020 . 3 minit bacaan
  muka stress

  Jangan Selalu Stres, Kalau Tak Nak Muka Berubah Jadi Macam Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 22/10/2020 . 3 minit bacaan
  darah pekat

  Penghidap Darah Pekat Kena Tahu Ini! Ada Risiko Penyakit Lain Jika Darah Anda Terlampau Pekat!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 13/10/2020 . 3 minit bacaan
  bunuh diri di jepun

  Kes Bunuh Diri Di Negara Jepun Adalah Tinggi! Adakah Isolasi Sosial Jadi Punca Utama?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 02/10/2020 . 3 minit bacaan