Manfaatkan Cuti Tahunan Anda, Elak Sakit Jantung

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 29/02/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Tahukah anda, individu yang bercuti kurang daripada 2 kali setahun berisiko untuk mendapat penyakit kardiovaskular? Ini bukan auta. Ia berdasarkan kajian terhadap faktor risiko penyakit kardiovaskular. Ikuti artikel ini untuk mengetahui kenapa anda perlu memanfaatkan cuti tahunan anda.

Melancong demi kelanjutan usia

penyakit kardiovaskular

Pada tahun 1948, kajian untuk mengenal pasti faktor risiko penyakit jantung telah dijalankan. Ia dikenali sebagai Kajian Jantung Framingham melibatkan 5,209 penduduk Framingham.

Pelaksanaan kajian tersebut adalah melalui borang kaji selidik dan salah satu daripada ruang yang perlu diisi adalah kekerapan mereka mengambil cuti daripada bekerja.

Dapatan kajian itu menunjukkan bahawa wanita yang melancong sekali dalam tempoh 6 tahun mempunyai risiko yang tinggi untuk mendapat penyakit kardiovaskular. Perbandingan ini dibuat dengan wanita yang bercuti sekurang-kurangnya 2 kali setahun.

Faktor risiko ini tidak hanya tertumpu kepada wanita sahaja. Lelaki yang tidak mengambil cuti tahunan mempunyai risiko setinggi 30% untuk mati disebabkan oleh penyakit jantung. Jumlah risiko ini mengambil kira faktor risiko penyakit jantung lain seperti penyakit darah tinggi (hipertensi).

Percutian tahunan mempunyai sifat pemulihan terhadap individu dalam mengekalkan kesan positif kepada tahap kesihatan secara menyeluruh. 

Hilangkan stres ketika bercuti

bercuti

Apa yang bermain di fikiran anda saat anda berasa tertekan dengan jumlah kerja yang banyak? Pasti anda berasa letih dan sedih. Bagaikan hendak menangis melihat kerja yang bertimbun di atas meja. Semua itu boleh diubati dengan memanfaatkan cuti tahunan. 

Selain daripada kelebihan kesihatan kardiovaskular, percutian ke tempat menarik dapat menghilangkan stres. Ini dapat menghindarkan kesan buruk daripada keadaan tersebut seperti lemah imuniti badan, pening kepala, sindrom usus rengsa (irritable bowel syndrome) dan penyakit mental.

Menurut data yang dikumpul oleh Mayo Clinic, stres boleh meningkatkan tahap kortisol di dalam badan. Hormon ini boleh menyebabkan pelbagai kesan fisiologikal, salah satu daripadanya adalah mempercepatkan proses penuaan. 

Percutian juga boleh memberikan kebebasan kepada individu daripada cengkaman rutin harian yang berulang. Soal kaji selidik yang telah dibuat pada tahun 2012 menunjukkan 89% daripada individu yang melancong dapat berehat dan melupakan bebanan kerja.

Ini boleh meningkatkan motivasi untuk bekerja kelak, taraf kesihatan individu beserta kepuasan hidup berbanding dengan mereka yang kurang pergi bercuti.

Aktiviti fizikal meningkat ketika bercuti

cuti tahun

Kehidupan tidak aktif telah menyumbang kepada kematian kira-kira 3 juta individu setahun akibat daripada penyakit kronik. Ini agak merunsingkan kerana ia merupakan penyebab yang boleh diatasi dengan peningkatan aktiviti fizikal.

Kebanyakan individu melancong untuk menghilangkan stres, namun salah satu daripada kesan positif aktiviti melancong adalah peningkatan aktiviti fizikal. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyarankan setiap individu untuk membuat aktiviti fizikal berintensiti rendah sekurang-kurangnya 150 minit seminggu.

Aktiviti seperti berjalan, berbasikal, mendaki bukit boleh melindungi diri daripada penyakit-penyakit kronik. Melancong merupakan aktiviti yang sesuai untuk mereka yang sudah berusia memandangkan ia boleh memberikan kebaikan kesihatan yang optimum kesan daripada aktiviti fizikal bertaraf sederhana. 

Berjumpa dengan individu baru, mencuba makanan baru serta mengenali persekitaran baru boleh meningkatkan tahap kerintangan otak terhadap penyakit degeneratif. Kajian longitudinal Eropah pada tahun 2002 menunjukkan bahawa mereka yang aktif menyertai aktiviti sosial dan mental berkait dengan pelancongan mempunyai risiko yang rendah untuk mendapat demensia.

Mereka yang melancong bersama rakan kebiasaannya dapat menikmati penurunan tahap stres yang lebih signifikan kesan daripada interaksi sosial yang menjadikan aktiviti tersebut lebih menarik.

Konklusi

Percutian ke tempat menarik dapat mengimbangi tahap tekanan di dalam hidup individu. Ini boleh menurunkan risiko untuk mendapat penyakit kardiovaskular seterusnya menggalakkan proses penuaan yang lebih sihat.

Jika anda belum melancong lagi tahun ini, mohon cuti dan melanconglah ke tempat menarik. Ia boleh menghindarkan penyakit kardiovaskular.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ada Sejenis Bahan Kimia DALAM MAKANAN Punca TIDAK SUBUR? Nak Zuriat, Anda Patut Ambil Tahu!

  Bahan kimia yang dimaksudkan adalah Phthalate. Mesti di antara anda yang tidak pernah mendengarnya. Tetapi benarkah ia faktor berlakunya masalah kesuburan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Rancang Kehamilan 14/08/2020 . 3 minit bacaan

  Ketahui Bahaya Penyakit Bipolar Mania Terhadap Remaja!

  Tahukah anda bahawa penyakit bipolar mania sering menyerang remaja? Sila ikuti artikel ini untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat 02/07/2020 . 3 minit bacaan

  Apa Jadi Dengan Degup Jantung Semasa Sakit Jantung? Betul Ke Terus Berhenti?

  Tahukah anda nadi yang perlahan ataupun laju merupakan tanda sakit jantung? Jom periksa kadar denyutan nadi anda untuk pastikan jantung anda sihat!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 02/07/2020 . 3 minit bacaan

  Serangan Jantung Boleh Berlaku Tanpa Sakit Dada?! Ini 7 Cara Kesan Sakit Jantung

  Sakit jantung boleh menyebabkan kematian. Oleh sebab itulah penting untuk kita kenali tanda serangan jantung bagi mendapatkan rawatan awal.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Pusat Kesihatan, Penyakit Jantung 23/06/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  sakit jantung

  Sudah Pernah Diserang Sakit Jantung? Hindari Serangan Jantung Kali Kedua Dengan 5 Langkah Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 14/09/2020 . 3 minit bacaan
  hoarding disorder

  Suka Simpan Barang Lama Yang Tak Berguna Hingga Penuh Rumah? Ini Tanda SAKIT MENTAL

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 11/09/2020 . 3 minit bacaan
  ketenangan diri

  Selalu Marah Tak Tentu Pasal? Itu Maksudnya Anda Perlukan ‘Me Time’ Untuk Seketika!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 02/09/2020 . 3 minit bacaan
  kencing manis semasa mengandung

  Ada Kencing Manis Masa Mengandung? AWAS IBU! Kesannya Mungkin Berlanjutan Lepas Bersalin

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 27/08/2020 . 3 minit bacaan