Jangan Degil Untuk Ambil Vaksinasi, 10 Jenis Penyakit Ini Boleh Dielakkan Melalui Vaksin

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 30/10/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Isu vaksinasi telah lama menjadi bualan ramai pihak dan ia kekal hangat hingga sekarang. Ada ibu bapa degil yang masih tidak memahami bagaimana konsep vaksin ini memberi perlindungan atau ‘memayungi’ populasi awam sehinggakan individu yang tidak divaksin turut mendapat perlindungan. Sempena Minggu Pencegahan Jangkitan Antarabangsa yang bermula daripada 16 hingga 22 Oktober setiap tahun, kami bawakan kepada anda 10 jenis penyakit yang boleh dielakkan melalui penggunaan vaksin.

  • Diphtheria

Ia adalah sejenis jangkitan bakteria yang menjejaskan membran mukus pada bahagian hidung dan tekak. Ia biasanya menyebabkan sakit tekak, demam, kelenjar yang membengkak dan tubuh yang lemah. Penyakit ini sangat jarang berlaku di negara-negara membangun disebabkan oleh penggunaan vaksin secara menyeluruh. Di Malaysia, pernah terjadi kematian yang disebabkan oleh penyakit ini dimana seorang kanak-kanak lelaki berusia 2 tahun meninggal dunia disebabkan oleh jangkitan diphtheria. Kanak-kanak malang tersebut dilaporkan tidak mendapat sebarang vaksin sejak dilahirkan.

  • Tetanus 

Tetanus adalah sejenis penyakit serius yang disebabkan oleh toksin bakteria yang menjejaskan sistem saraf manusia. Ia menyebabkan kontraksi otot yang menyakitkan terutama di bahagian rahang dan otot leher. Ia boleh menyebabkan kesukaran bernafas dan berpotensi mengancam nyawa. Ia juga merupakan sejenis penyakit yang sangat jarang berlaku di negara-negara membangun disebabkan penggunaan vaksin.

  • Pertussis atau batuk kokol

Pertussis atau sering dikenali dengan nama batuk kokol adalah penyakit berbahaya yang menyebabkan batuk teruk yang menjejaskan pernafasan seseorang individu. Batuk kokol juga boleh menyebabkan pneumonia, bronkitis, serangan tiba-tiba (seizure), kerosakan otak bahkan kematian. Menurut laporan CDC, sejak pengenalan vaksin batuk kokol, kes ini telah menurun dengan drastik daripada 100,000 kes setiap tahun pada tahun 1940, kepada hanya 10,000 kes pada tahun 1965.

  • Polio 

Polio adalah sejenis penyakit berjangkit yang disebabkan oleh virus yang mana ia boleh menyebabkan kecederaan saraf yang membawa kepada kelumpuhan, kesukaran bernafas bahkan kematian. Pada awal abad ke-20, wabak penyakit ini telah menyerang masyarakat di Eropah dan Amerika Syarikat, menyebabkan kematian ribuan nyawa selain menjangkiti ratusan ribu yang lain.

  • Measles 

Ia turut dikenali sebagai demam campak, dan merupakan sejenis penyakit jangkitan virus yang menyebabkan demam dan ruam merah pada tubuh. Ia sering muncul ketika seseorang itu masih kecil. Untuk pengetahuan anda, virus campak ini boleh bertahan di udara selama dua jam apabila seseorang yang dijangkiti itu batuk atau bersin. Ia juga sangat mudah berjangkit.

  • Beguk (mumps)

Ia adalah penyakit jangkitan virus yang menjejaskan kelenjar penghasilan air liur yang berada berdekatan telinga anda. Beguk boleh menyebabkan pembengkakan pada satu atau kedua-dua belah kelenjar. Ia pernah menjadi antara penyebab utama ramai individu dimasukkan ke hospital semasa berlakunya Perang Dunia Pertama. Sebelum vaksin beguk diperkenalkan, ia merupakan antara penyakit zaman kanak-kanak yang paling kerap berlaku.

  • Rubella

Selain dikenali dengan nama rubella, ia turut dikenali sebagai demam campak Jerman memandangkan Jerman merupakan lokasi pertama penyakit ini dikenalpasti. Ia adalah sejenis penyakit disebabkan virus yang boleh berjangkit. Walaupun mempunyai ciri atau simptom yang sama seperti demam campak, rubella dan demam campak adalah dua jenis penyakit berbeza. Ia kerana rubella disebabkan oleh jenis virus lain yang tidak sama dengan virus penyebab demam campak.

  • Hepatitis B

Penyakit ini disebabkan oleh virus hepatitis B (HBV) yang menjangkiti bahagian hati manusia. Ia boleh menjadi sangat kronik disebabkan ia boleh bertahan sehingga lebih daripada 6 bulan. Hepatitis B yang kronik boleh menyebabkan kegagalan fungsi hati, kanser hati dan cirrhosis, iaitu keadaan yang menyebabkan parut kekal pada hati. Ia boleh dielakkan melalui penggunaan vaksin, tetapi tidak boleh disembuhkan apabila ia telah menjangkiti anda. Ubat-ubatan hanya digunakan untuk mengelakkan penyebaran virus ini pada individu lain.

  • Influenza

Influenza adalah penyakit yang menyerang sistem pernafasn manusia iaitu hidung, tekak dan paru-paru. Ia turut dipanggil sebagai flu dan untuk kebanyakan individu, ia akan sembuh dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, influenza ini boleh menjadi sangat berbahaya sehingga boleh mengorbankan nyawa seperti Spanish Flu yang mengorbankan sekitar 20 hingga 50 juta manusia pada tahun 1918.

  • Pneumococcal 

Penyakit pneumococcal ini disebabkan oleh jangkitan bakteria Streptococcus pneumoniae atau juga disebut sebagai pneumococcus. Ia boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan seperti jangkitan telingan dan meningitis. Apabila bakteria tersebut memasuki bahagian paru-paru, ia boleh pneumonia atau radang paru-paru.

Kini anda telah mengetahui bahawa kebanyakan penularan penyakit-penyakit ini hampir terhapus di negara kita dan juga di negara-negara lain. Tahukah mengapa? Ini kerana penggunaan dan kewajipan vaksin secara meluas yang telah dilaksanakan oleh kerajaan bagi memastikan kesejahteraan kesihatan semua penduduk. Anda mungkin tidak mengetahui berkenaan Spanish Flu kerana ia telah menjadi satu sejarah. Oleh itu, jangan mulakan sejarah buruk yang baharu disebabkan oleh sikap penting diri dan kecuaian anda dalam memberikan vaksin kepada anak-anak anda. 

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Selain HIV & HPV, Ada Lagi Jangkitan Kelamin Yang Tidak Boleh Sembuh! Apakah Ia?

Mungkin ramai sudah tahu apa itu STD bukan? Namun tahukah anda ada beberapa jenis yang tidak boleh disembuhkan? Jom klik artikel untuk tahu!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Seksual 25/11/2020 . 3 minit bacaan

Ladies, Pernah Tak Alami Bibir Faraj Membengkak? 5 Kondisi Ini Boleh Jadi Penyebabnya

Faraj merupakan bahagian tubuh utama wanita yang mempunyai fungsi unik tersendiri. Namun, kondisi vulva bengkak boleh berlaku pada sesetengah individu.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 20/11/2020 . 3 minit bacaan

Ibu, Kalau Anak Demam, Jangan Pandai-pandai Bagi Antibiotik! Ada 17 Risiko Pada Si Manja

Antibiotik adalah ubat yang sering dipreskripsikan oleh doktor untuk merawat jangkitan bakteria. Tahukah anda, ada 17 kesan sampingan ubat tersebut?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 12/11/2020 . 3 minit bacaan

Nak Bawa Baby Baru Lahir Berjalan-Jalan, Selamat Ke Tidak Sepanjang Covid 19 Ini?

Mommies mesti tak sabar nak bawa bayi keluar berjalan-jalan, kan? Tapi boleh ke bayi baru lahir dibawa berjalan? Ini yang perlu anda ketahui.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Keibubapaan, Tahun Pertama Bayi 06/11/2020 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

penyakit hepatitis

Pesakit Hepatitis B, Ini Sebab Mengapa Anda Tak Boleh Derma Darah Walaupun Sudah Pulih

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Diterbitkan pada 31/12/2020 . 3 minit bacaan
masalah kesihatan kanak-kanak prasekolah

Mahu Anak Sentiasa Sihat? Ketahui 10 Masalah Kesihatan Lazim Kanak-kanak Prasekolah

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 23/12/2020 . 3 minit bacaan
jangkitan kulat kaki atlet

Celah Jari Kaki Berkeruping & Gatal? Ini Petanda Kaki Makan Air, Cara Ubatinya Begini…

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Diterbitkan pada 01/12/2020 . 3 minit bacaan
jenis hepatitis

Bukan Hanya A & B Sahaja, Tahukah Anda Hepatitis Sebenarnya Ada 5 Jenis?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 26/11/2020 . 3 minit bacaan