backup og meta

Bagaimana Ubat Gigi Membantu Melindungi Gigi Anda

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

  Bagaimana Ubat Gigi Membantu Melindungi Gigi Anda

  Memberus gigi selepas makan adalah salah satu prosedur kebersihan peribadi yang paling biasa. Memberus bersama dengan flos dan pembilas mulut akan membantu anda menghilangkan sisa makanan dan plak. Ia juga melindungi daripada kerosakan gigi dan penyakit gusi. Walau bagaimanapun, memberus gigi hanya berfungsi jika anda menggunakan ubat gigi.

  Anti-bakteria

  Ubat gigi mencegah pembentukan plak di gigi anda yang boleh menyebabkan masalah seperti gingivitis dan periodontitis. Bakteria di mulut anda bertukar daripada serpihan makanan yang menempel pada gigi anda dan meninggalkan kesan pada gigi anda. Ia akhirnya membawa kepada kerosakan gigi, rongga, dan kehilangan gigi anda.

  Terdapat juga ubat gigi yang mengandungi bahan kimia yang kekal di gigi anda selepas memberus gigi untuk mencegah atau melambatkan kemajuan pembentukan plak dan tartar di permukaan gigi anda. Antibiotik kecil boleh dimasukkan ke dalam ubat gigi sebagai usaha untuk membunuh kuman yang berada di mulut anda dan menyebabkan kebimbangan kesihatan oral.

  Bahan-bahan ubat gigi

  Kebanyakan ubat gigi mengandungi fluorida. Ia bukan sahaja membersihkan gigi tetapi melindunginya juga. Fluorida membantu menguatkan enamel gigi dan memberikan perlindungan tambahan daripada persekitaran berasid yang disebabkan oleh bakteria. Walau bagaimanapun, anda harus mengelakkan menelan ubat gigi kerana fluorida adalah beracun dalam dos yang besar.

  Soda penaik juga merupakan ramuan biasa dalam pelbagai jenis ubat gigi, terutamanya yang mempunyai tuntutan untuk memutihkan gigi anda. Soda penaik terbukti oleh saintis untuk selamat dan berkesan dalam membersihkan dan memutihkan gigi anda. Sebelum penciptaan ubat gigi komersial, soda penaik adalah sebatian yang paling biasa digunakan untuk memberus gigi.

  Jika gigi anda sensitif kepada makanan dan minuman yang sangat panas atau sangat sejuk, anda mungkin perlu mengetahui bahawa ada ubat gigi yang dibuat khas untuk membantu masalah anda. Bahan kimia dalam ubat gigi ini dapat menyahpeka gigi anda dengan membantu menenangkan saraf dan menghalangnya daripada menghantar isyarat sakit ke otak. Walau bagaimanapun, ia tidak dapat menyelesaikan masalah ini dengan cepat dan mesti digunakan untuk tempoh masa tertentu sebelum keputusan dapat dilihat dan mesti digunakan berterusan untuk mengelakkan masalah berulang.

  Ubat gigi adalah baik untuk gigi anda. Tetapi anda perlu ingat bahawa ubat gigi sahaja tidak akan membantu, ia tidak membersihkan gigi anda dengan sendirinya. Yang lebih penting adalah bagaimana anda menggunakannya. Jangan gunakan ubat gigi yang terlalu banyak pada satu masa, ambil masa yang mencukupi untuk memberus dan beri perhatian apabila anda berus gigi. Hanya dengan cara itu, anda boleh mempunyai gigi yang sihat, baik dan nafas segar.

   

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan