Bagaimana Untuk Menyedari Rakan Anda Mangsa Penderaan?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 24/06/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Sesiapa sahaja boleh menjadi mangsa penderaan, tanpa mengira pendidikan, tahap sosial atau status kewangan. Untuk membantu rakan anda daripada penderaan adalah sangat penting untuk menghindari kesan yang mungkin terjadi ke atas kehidupan dan masa depan mereka. Perkara pertama yang perlu dilakukan adalah untuk memahami dan mengetahui bila rakan anda didera.

Tingkah laku yang berlaku mungkin disumbangkan oleh faktor lain, dan tidak boleh dianggap sebagai bukti berlakunya penderaan.

Tanda penderaan secara emosi

Bukan semua penderaan berlaku secara fizikal. Penderaan secara emosi boleh membuatkan mangsa merasa tidak berguna, tidak berdaya dan berputus asa. Mereka mungkin merasakan mereka tidak akan dapat melarikan diri dari kawalan pendera. Beberapa situasi penderaan emosi mungkin menyebabkan mangsa merasakan diri tidak diperlukan dan tidak seorang individu yang menyayangi mereka kecuali pendera.

Biasanya individu yang didera berisiko mendapat penyakit mental seperti kemurungan, gangguan pemakanan atau gangguan tidur. Tidur mereka kerap terganggu kerana mereka sentiasa berada dalam keadaan berjaga-jaga yang membuatkan mereka tidak dapat berehat dengan sepenuhnya.

Tanda penderaan emosi yang lain, termasuk:

 • Rasa rendah diri
 • Mudah merasa bersalah
 • Kegelisahan, kebimbangan yang berterusan
 • Muncul masalah berkaitan pengambilan alkohol atau ubatan
 • Alami simptom kemurungan
 • Hilang minat untuk melakukan aktiviti harian
 • Sering bercakap tentang keinginan atau percubaan untuk membunuh diri

Simptom ini boleh menunjukkan punca kepada keadaan atau masalah lain, tetapi ia adalah sesuatu yang biasa untuk mangsa penderaan merasakan bahawa mereka berada dalam perhubungan yang ganas.

Gemar mengasingkan diri atau berdiam diri

Mangsa penderaan cenderung untuk menjadi senyap dan menghindari dari berhubung dengan masyarakat. Jika rakan anda berubah personaliti daripada seorang yang gemar bersosial dan ceria kepada seorang yang pendiam, ia boleh menjadi tanda kepada penderaan domestik. Rakan anda mungkin akan sering terlambat untuk kerja, perjumpaan sosial atau membatalkan temu janji pada saat akhir.

Lebih serius, mangsa mungkin mula untuk memutuskan hubungan dengan rakan dan ahli keluarga dan mengasingkan diri dari individu di syarikat yang mereka senangi dahulu. Apabila anda bertanyakan tentang kisah peribadi atau siapa pasangan mereka, mereka mungkin memilih untuk tidak berkongsi sebarang maklumat atau menafikan bahawa sebarang masalah dan menyatakan segalanya adalah baik.

Tanda ketakutan

Mungkin rakan anda tidak merujuknya sebagai penderaan, tetapi mereka mungkin merujuk pendera sebagai ‘mudah beremosi’ atau ‘mudah naik angin’. Sebagai contoh, mereka mungkin mengatakan bahawa pasangan mereka mudah marah apabila minum alkohol.

Anda mungkin melihat rakan anda tidak selesa ketika berada di rumah mereka. Mereka menjadi sangat pemalu dan segan untuk berbual. Mereka juga akan kelihatan cemas dan risau tentang bagaimana untuk melayan pasangan mereka. Ada masanya apabila berada di depan pendera, ketakutan itu akan jelas kelihatan, sehingga rakan anda mungkin menjadi kaku dan tidak mampu untuk melakukan sebarang keputusan, bahkan tidak mampu untuk melindungi diri.

Tanda dikawal

Rakan anda mungkin sudah melepaskan segala aspek kawalan dalam kehidupan kepada pendera. Mereka takut untuk pergi ke mana-mana atau untuk melakukan apa-apa tanpa permintaan.

Jika seseorang adalah mangsa penderaan, mereka kerap dan sering meminta izin untuk berjumpa seseorang atau pergi ke mana-mana. Rakan anda mungkin merujuk pendera sebagai ‘agak cemburu’ atau ‘ sedikit mengawal’.

Kawalan dari pendera mungkin melibatkan aspek lain seperti perhubungan dan kewangan. Rakan anda mungkin kerap berdepan dengan masalah kekurangan duit atau tidak mempunyai kenderaan sendiri. Mereka mungkin mengatakan pasangan mereka mengawal soal kewangan dan mengambil kira tentang semua perbelanjaan. Ini mungkin menyebabkan mangsa merasa lebih bergantung kepada pendera dan ia lebih mudah untuk dikawal. Pendera mungkin sering kali menuduh mereka mempunyai hubungan lain.

Ramai mangsa penderaan domestik akan cuba untuk menyembunyikan atau menafikannya, atau cuba untuk melindungi sebarang tanda penderaan. Walau bagaimanapun, jika anda mengesyaki seseorang yang anda kenali mungkin mengalami penderaan domestik, cuba rujuk senarai di atas sebagai bantuan.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Dalam Diam, Suami Juga Boleh Didera Oleh Isteri, Kesannya Boleh Buat BUNUH DIRI!

  Baru-baru ini, terdapat rakaman audio yang menjadi bukti kepada penderaan Amber Heard terhadap suaminya, Johnny Depp. Memang ada ke kes isteri dera suami?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Berita, Berita Antarabangsa 09/02/2020 . 4 minit bacaan

  Bagaimana Membantu Rakan Anda Yang Berdepan Keganasan Rumah Tangga?

  Ingin bantu rakan anda yang berhadapan dengan masalah keganasan rumah tangga? Cuba bantu mereka dengan beberapa cara ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 01/03/2019 . 3 minit bacaan

  Tanda-tanda Penderaan Kanak-kanak

  Kes penderaan kanak-kanak perlu diambil serius! Ia boleh menyebabkan konflik mental kelak. Ketahui gejala penderaan kanak-kanak.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Keibubapaan, Tips Keibubapaan 21/02/2019 . 4 minit bacaan

  Tip Mengatasi Penderaan Domestik

  Penderaan domestik adalah kawalan sistematik terhadap seseorang individu oleh individu lain dalam pelbagai bentuk yang berbeza, termasuk penderaan fizikal, emosi, lisan, seksual dan kewangan. Penderaan domestik ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 08/02/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  gangguan seksual

  Jangan Ambil Mudah Isu Gangguan Seksual, Ia Mungkin Akan Sebabkan Perkara Ini…

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 13/07/2020 . 3 minit bacaan
  kes penderaan

  Stres Akibat PKP, Anak Bini Jadi Mangsa! Sila Ambil Peduli

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 09/04/2020 . 3 minit bacaan

  Keganasan Dalam Hubungan Boleh Berlaku Pada SESIAPA Saja! Ini 10 Selebriti Hollywood Yang Turut Alaminya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 07/03/2020 . 4 minit bacaan

  Mak Ayah Jangan Ajar Anak Sebut Alat Sulit ‘Nenen’ Atau ‘Bebird’, Ini Sebabnya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 27/02/2020 . 4 minit bacaan