Risau
Saya pernah melakukan seks pada tarikh 17/8 dan 18/8 tapi kami mengunakkan perlindungan. Tidak akan jadi apa-apa jika saya tidak mengambil postinor 2?
Saya pernah melakukan seks pada tarikh 17/8 dan 18/8 tapi kami mengunakkan perlindungan. Tidak akan jadi apa-apa jika saya tidak mengambil postinor 2?
1 komen
Terkini
Anda kini sudah boleh turut serta dengan membuat kiriman, mengomen dan mengundi.
Dapatkan nasihat daripada Doktor, Pakar dan Duta Komuniti
Kongsikan pengalaman anda dengan orang lain yang perlu nasihat
Aktifkan diri dan jadi Duta Komuniti dengan kutip mata.
Postinor 2 adalah pil kontraseptif kecemasan yang biasanya disyorkan jika terdapat kebimbangan tentang kemungkinan kehamilan selepas hubungan seks tanpa perlindungan. Namun, jika anda telah menggunakan kondom dengan betul, pengambilan Postinor 2 mungkin tidak diperlukan. Walau bagaimanapun, jika anda masih merasa tidak pasti atau mempunyai kebimbangan tentang kemungkinan kehamilan, adalah baik untuk melakukan ujian kehamilan selepas beberapa minggu. Ini akan memberikan ketenangan fikiran yang lebih. Jika anda mempunyai sebarang simptom yang mencurigakan atau pertanyaan lanjut, disarankan untuk berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan nasihat yang lebih tepat.
Topik berkaitan