backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Jangkitan Cacing Pita

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Naveen Rajeev · Disemak pada 07/06/2022

Jangkitan Cacing Pita

Pernahkah anda dengar mengenai jangkitan cacing pita, sejenis cacing dalam perut manusia?

Seperti yang ramai sedia maklum, cacing merupakan sejenis cacing dalam perut manusia. Ia boleh menjangkiti kita melalui telur atau larva cacing di dalam makanan atau air yang tercemar. Namun, telur dan larva boleh dinyahkan dari badan melalui najis.

Telur juga boleh menetas menjadi larva yang bergerak keluar dari usus, membentuk sista pada organ-organ paru-paru dan hati dan ini akan menyebabkan penyakit yang serius.

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Penyakit Berjangkit di Malaysia, sila dapatkannya di sini.

Definisi

Apa itu Jangkitan Cacing Pita?

Jangkitan cacing pita berlaku apabila cacing memasuki usus dan hidup di dalamnya. Cacing pita adalah spesies cacing pistil parasit yang hidup di dalam kebanyakan haiwan seperti babi, lembu, biri-biri dan ikan.

Jenis cacing pula bergantung kepada perumah yang mereka diami: taenia saginate terdapat dalam daging lembu, Diphyllobothrium dalam ikan dan taenia solium dalam daging babi.

Apakah kebarangkalian Jangkitan Cacing Pita?

Jangkitan cacing pita biasanya berlaku di negara membangun di Asia, Amerika Latin atau Afrika. Anda boleh mengurangkan kemungkinan mengalami hernia dengan mengurangkan risiko anda. Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Baca juga:

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptomnya?

Ramai orang tidak mengalami simptom. Sebahagian cacing mungkin muncul dalam najis. Simptom jangkitan usus termasuk cirit-birit, mual, sakit di bahagian atas perut, penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan, kehilangan selera makan, kelemahan, dan anemia (kiraan darah rendah).

Simptom kerosakan dari cyst pada organ lain termasuk demam dan simptom sistem saraf seperti kejang jika larva masuk ke otak.

Mungkin terdapat beberapa tanda atau simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang simptom, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Jika anda mempunyai sebarang tanda atau simptom yang disenaraikan di atas atau mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor anda. Tubuh setiap orang bertindak dengan cara berbeza. Berbincang dengan doktor anda apa yang terbaik untuk keadaan anda.

Punca

Apakah Punca Jangkitan Cacing Pita?

Jangkitan Cacing Pita

Penyebab utama jangkitan cacing adalah makanan atau air yang tercemar. Dalam makanan mengandungi telur atau larva, cacing akan masuk ke dalam badan melalui usus.

Sekiranya bernasib baik, telur dan cacing dibuang melalui pencernaan iaitu najis. Sekiranya tidak, cacing akan tinggal didalam badan dan menghasilkan simptom di kalangan pesakit.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya?

Faktor tertentu boleh meningkatkan risiko anda termasuk faktor penjagaan kebersihan terutamanya dalam makanan dan badan. Hidup di kawasan endemik, mengandungi terlalu banyak telur cacing. Pesakit mungkin dijangkiti cacing pita daripada pengambilan makanan yang disediakan oleh orang yang dijangkiti.

Tidak mempunyai faktor risiko tidak bermakna anda tidak boleh mendapatkan penyakit ini. Faktor-faktor ini hanya untuk rujukan sahaja. Anda perlu berunding dengan doktor untuk maklumat lanjut.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

cacing pita

Bagaimana pesakit Jangkitan Cacing Pita didiagnosis?

Doktor melakukan diagnosis jangkitan cacing pita melalui sampel najis. Sampel diperiksa di makmal untuk telur cacing dan bahagian badan.

Bagaimana pesakit Jangkitan Cacing Pita dirawat?

Ubat dan rawatan tertentu boleh membunuh cacing. Satu dos biasanya yang diperlukan. Rawatan menjadi lebih sukar apabila kawasan dijangkiti bukan sekadar usus.

Selepas rawatan, satu lagi spesimen najis perlu diperiksa dalam tempoh 3 hingga 6 minggu untuk memastikan jangkitan itu hilang. Aktiviti dan diet berjalan seperti biasa.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Jangkitan Cacing Pita?

Jangkitan Cacing Pita

Gaya hidup dan rawatan di rumah berikut mungkin membantu anda menghadapi cacing:

 • Pastikan semua ahli keluarga memeriksa jangkitan tersebut.
 • Dapatkan pemeriksaan susulan dalam tempoh 3 hingga 6 minggu
 • Hubungi doktor anda jika anda mempunyai simptom selepas rawatan
 • Hanya makan daging yang dimasak sempurna
 • Masak daging lembu, prok dan ikan supaya ia dilakukan dengan baik (sekurang-kurangnya 150o F). Jangan makan daging atau ikan mentah atau kurang masak terutamanya semasa perjalanan di negara asing. Semasa perjalanan, jangan makan buah-buahan dan sayur-sayuran sehingga mereka dibasuh dan dimasak dengan air yang selamat.
 • Amalkan penjagaan kebersihan yang baik. Basuh tangan anda selepas pergi ke bilik air untuk menghalang jangkitan.
 • Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Naveen Rajeev · Disemak pada 07/06/2022

  ad iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  ad iconIklan
  ad iconIklan