home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Jangkitan Cacing Pita

Definisi|Simptom-simptom|Punca|Faktor-faktor Risiko|Diagnosis dan Rawatan|Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Definisi

Apa itu Jangkitan Cacing Pita?

Jangkitan cacing pita berlaku apabila cacing pita memasuki usus dan hidup di dalamnya. Cacing pita adalah spesies cacing pistil parasit yang hidup di dalam kebanyakan haiwan seperti babi, lembu, biri-biri dan ikan. Jenis cacing pita pula bergantung kepada perumah yang mereka diami: taenia saginate terdapat dalam daging lembu, Diphyllobothrium dalam ikan dan taenia solium dalam daging babi.

Cacing pita boleh menjangkiti manusia dan tinggal di dalam usus. Manusia boleh dijangkiti melalui telur atau larva cacing di dalam makanan atau air yang tercemar. Telur dan larva boleh dinyahkan dari badan melalui najis. Telur juga boleh menetas menjadi larva yang bergerak keluar dari usus, membentuk cyst pada organ-organ paru-paru dan hati dan ini akan menyebabkan penyakit yang serius.

Apakah kebarangkalian Jangkitan Cacing Pita?

Jangkitan cacing pita biasanya berlaku di negara membangun di Asia, Amerika Latin atau Afrika. Anda boleh mengurangkan kemungkinan mengalami hernia dengan mengurangkan risiko anda. Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Jangkitan Cacing Pita?

Ramai orang tidak mengalami simptom. Sebahagian cacing mungkin muncul dalam najis. Simptom jangkitan usus termasuk cirit-birit, mual, sakit di bahagian atas perut, penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan, kehilangan selera makan, kelemahan, dan anemia (kiraan darah rendah).

Simptom kerosakan dari cyst pada organ lain termasuk demam dan simptom sistem saraf seperti kejang jika larva masuk ke otak.

Mungkin terdapat beberapa tanda atau simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang simptom, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Jika anda mempunyai sebarang tanda atau simptom yang disenaraikan di atas atau mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor anda. Tubuh setiap orang bertindak dengan cara berbeza. Berbincang dengan doktor anda apa yang terbaik untuk keadaan anda.

Punca

Apakah Punca Jangkitan Cacing Pita?

Penyebab utama jangkitan cacing pita adalah makanan atau air yang tercemar. Dalam makanan mengandungi telur atau larva, cacing akan masuk ke dalam badan melalui usus. Sekiranya bernasib baik, telur dan cacing dibuang melalui pencernaan iaitu najis. Sekiranya tidak, cacing akan tinggal didalam badan dan menghasilkan simptom di kalangan pesakit.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Jangkitan Cacing Pita?

Faktor tertentu boleh meningkatkan risiko anda termasuk faktor penjagaan kebersihan terutamanya dalam makanan dan badan. Hidup di kawasan endemik, mengandungi terlalu banyak telur cacing pita. Pesakit mungkin dijangkiti cacing pita daripada pengambilan makanan yang disediakan oleh orang yang dijangkiti.

Tidak mempunyai faktor risiko tidak bermakna anda tidak boleh mendapatkan ketegangan hamstring. Faktor-faktor ini hanya untuk rujukan sahaja. Anda perlu berunding dengan doktor untuk maklumat lanjut.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana pesakit Jangkitan Cacing Pita didiagnosis?

Doktor melakukan diagnosis jangkitan cacing pita melalui sampel najis. Sampel diperiksa di makmal untuk telur cacing dan bahagian badan.

Bagaimana pesakit Jangkitan Cacing Pita dirawat?

Dadah boleh membunuh cacing pita. Satu dos biasanya yang diperlukan. Rawatan menjadi lebih sukar apabila kawasan dijangkiti bukan sekadar usus.

Selepas rawatan, satu lagi spesimen najis perlu diperiksa dalam tempoh 3 hingga 6 minggu untuk memastikan jangkitan itu hilang. Aktiviti dan diet berjalan seperti biasa.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Jangkitan Cacing Pita?

Gaya hidup dan rawatan di rumah berikut mungkin membantu anda menghadapi cacing pita:

  • Pastikan semua ahli keluarga memeriksa jangkitan tersebut.
  • Dapatkan pemeriksaan susulan dalam tempoh 3 hingga 6 minggu
  • Hubungi doktor anda jika anda mempunyai simptom selepas rawatan
  • Hanya makan daging yang dimasak sempurna
  • Masak daging lembu, prok dan ikan supaya ia dilakukan dengan baik (sekurang-kurangnya 150o F). Jangan makan daging atau ikan mentah atau kurang masak terutamanya semasa perjalanan di negara asing. Semasa perjalanan, jangan makan buah-buahan dan sayur-sayuran sehingga mereka dibasuh dan dimasak dengan air yang selamat.
  • Amalkan penjagaan kebersihan yang baik. Basuh tangan anda selepas pergi ke bilik air untuk menghalang jangkitan.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Porter, R. S., Kaplan, J. L., Homeier, B. P., & Albert, R. K. (2009). The Merck manual home health handbook. Whitehouse Station, NJ, Merck Research Laboratories. Print edition.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Naveen Rajeev Disemak pada 13/09/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel