backup og meta

Kerap Alami Mimpi Basah? Ini Punca & Maksud Kejadian Ini!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 08/11/2022

  Kerap Alami Mimpi Basah? Ini Punca & Maksud Kejadian Ini!

  Bangun sahaja daripada tidur, anda dapati seluar yang dipakai basah dan melekit dengan cecair air mani. Adakah anda mengalami bermimpi basah? Jika anda ingin tahu, mimpi basah adalah sekiranya anda sedang atau sudah melalui fasa akil baligh, maka anda mungkin mengalami fenomena ini!

  Persoalannya, apa punca dan maksud ia berlaku kepada anda ketika sedang lena beradu pada waktu malam?

  Jom sama-sama kita ikuti artikel untuk tahu tentang fenomena bermimpi basah ini dengan lebih mendalam lagi.

  Apa itu mimpi basah?

  Sebelum itu, adalah wajar untuk kita berkenalan dengan definisi sebenar berkenaan istilah ini terlebih dahulu.

  Untuk pengetahuan anda, mimpi basah adalah satu mimpi berkenaan perlakuan seks yang mungkin akan menyebabkan kalian memancutkan air mani ketika tidur.

  Juga dikenali sebagai nocturnal emission, anda mungkin sedar sudah mengalami mimpi berkenaan seks ketika sedang tidur, namun sukar untuk mengingatnya.

  Persoalannya, adakah semua orang mengalami mimpi basah?

  mimpi basah adalah

  Adakah semua orang mengalami mimpi basah?

  Jawapannya adalah ya kerana mimpi basah adalah salah satu daripada petanda bahawa anda sedang atau sudah melalui fasa akil baligh.

  Mungkin ramai yang akan mengaitkannya dengan kaum lelaki sahaja kerana mereka adalah golongan yang sering mengadu mengalaminya.

  Namun ketahuilah bahawa kaum wanita juga tidak terkecuali daripadanya kerana mereka juga boleh mengalami mimpi ini ketika sedang tidur.

  Baik lelaki atau wanita, kedua-duanya mungkin akan mengalami mimpi basah. Namun, adakah situasi ini normal?

  Mimpi basah adalah normal jika kerap mengalaminya?

  Sebenarnya, mimpi basah adalah salah satu daripada fasa normal tumbesaran individu dan tiada apa yang boleh anda lakukan untuk mengelakkannya.

  Sekiranya kalian terlalu kerap mengalaminya, ia tidak bermakna bahawa anda mempunyai sebarang masalah berkenaan fizikal atau mental.

  Ada individu yang akan mengalaminya beberapa kali dalam seminggu sementara ada juga yang mengalaminya beberapa kali seumur hidup.

  Jadi ia adalah normal dan tiada apa yang anda perlu risaukan tentangnya.

  Normalkah jika tidak mengalaminya?

  Ya, ia juga adalah normal kerana bukan setiap individu akan mengalami mimpi basah ini!

  Sekiranya ia tidak pernah atau jarang sekali berlaku kepada anda, itu tidak bermakna fizikal dan mental anda mempunyai sebarang masalah.

  mimpi basah adalah

  Apa punca & maksud mimpi ini?

  Mungkin akan ada individu di sekeliling mengusik anda yang mengadu mengalaminya sebagai seorang yang miang kerana sehingga membawa ke mimpi akan perkara sebegitu.

  Sebenarnya ia tidaklah bermaksud sedemikian rupa kerana mimpi basah adalah berkaitan dengan apa yang sedang atau sudah berlaku dalam tubuh badan anda.

  Bagi seorang lelaki

  Apabila seorang lelaki sedang atau sudah melalui fasa akil baligh, tubuh badan anda akan mula menghasilkan hormon testosteron.

  Hormon ini kemudiannya akan membantu dalam proses penghasilan dan pengeluaran sperma bagi tujuan pembiakan pada masa akan datang.

  Sekiranya anda belum berkahwin atau tidak aktif melakukan aktiviti seksual seperti melancap misalnya, maka sperma dalam air mani itu akan tersimpan.

  Antara cara semula jadi untuk tubuh badan mengeluarkan ia adalah melalui mimpi basah!

  Bagi seorang wanita

  Bagi mereka yang bernama wanita pula, penjelasannya pula adalah lebih kurang sama sahaja bagi lelaki iaitu kerana kurang kerap melakukan aktiviti seksual.

  Namun ia tidak mempunyai sebarang kaitan dengan hormon testosteron (hanya terdapat pada lelaki) sebaliknya hormon estrogen yang memainkan peranan.

  Sekiranya anda sudah berkahwin atau sangat aktif melakukan aktiviti seksual seperti melancap misalnya, maka anda mungkin akan kurang mengalami mimpi basah.

  Bagaimana untuk mengelak mimpi ini daripada berlaku?

  Meskipun ada yang beranggapan bahawa ia adalah satu nikmat yang diberi secara percuma dan tidak mendatangkan sebarang kesan negatif, namun kadangkala ia juga wajar untuk dielakkan.

  Sebagai contoh, kita sedang berpuasa dan sudah pasti tidak mahu jika air mani terkeluar ketika sedang tidur kerana itu akan membatalkannya.

  Disebabkan itu, wujud pelbagai kaedah yang diilhamkan oleh individu untuk mengelakkan mimpi sebegini berlaku ketika sedang tidur.

  Antara kaedah tersebut adalah:

  • Membezakan antara realiti dan imaginasi
  • Jangan berfikir tentang perihal seks sebelum masuk tidur
  • Muhasabah diri sebelum masuk tidur dengan meditasi

  Mungkin bagi sesetengah orang ia akan berkesan namun menurut pelbagai kajian, ia adalah tidak efektif!

  Walaupun sesetengah orang mempunyai idea tentang bagaimana untuk mengelakkan mimpi sebegini daripada berlaku, tapi tidak ada strategi yang terbukti untuk perkara tersebut.

  Menukar cadar dan membersihkan diri selepas itu mungkin memalukan atau menjengkelkan, tetapi perlu diingati bahawa mimpi basah adalah satu perkara yang agak normal.

  Jika anda berasa tidak selesa tentang mimpi basah, sila bincang dengan orang dewasa yang anda percayai – ibu bapa, kawan karib, kaunselor atau pakar kesihatan anda.

  Bercakap mengenai mimpi yang dialami adalah cara terbaik untuk membolehkan anda berasa lebih selesa dengan fenomena ini!

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Muhamad Firdaus Rahim

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 08/11/2022

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan