home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Ramuan Semulajadi Untuk Kulit Sihat

Ramuan Semulajadi Untuk Kulit Sihat

Mempunyai kulit yang sihat, berseri adalah apa yang diinginkan oleh semua orang. Dalam artikel ini menunjukkan beberapa cara semulajadi yang berkesan dan tanpa memerlukan kos yang tinggi, boleh menawarkan kulit yang berseri.

Madu

Untuk menjadikan kulit kelihatan licin dan lembap, anda boleh menggunakan madu sebagai topeng muka (mask). Madu tidak hanya melembapkan, tetapi ia juga melawan bakteria dan jangkitan dengan sangat berkesan. Ia sangat baik untuk orang yang mengalami jerawat.

  • Sapukan madu terus ke kulit anda, biarkan ia kering secara semulajadi, dan basuh muka anda menggunakan air suam. Ramuan ini boleh digunakan setiap hari.
  • Sebagai alternatif, anda juga boleh menggabungkan madu dengan dua sudu susu dan satu sudu teh tepung. Ramuan ini juga akan membuatkan kulit anda menjadi lebih berseri dan santai.

Lidah buaya/Aloe vera

Lidah buaya telah diketahui sangat baik untuk kulit. Ia mengandungi sifat-sifat antibakteria yang dapat menyembuhkan jerawat, zat-zat astringen yang dapat menyembuhkan bekas luka dan sifat anti-radang yang dapat meredakan kulit yang teriritasi. Selain itu, lidah buaya juga melembapkan kulit dengan baik.

  • Ekstrak gel daripada daun lidah buaya, sapukan muka anda dengan bebola kapas. Biarkan ia kering secara semulajadi selama kira-kira setengah jam, kemudian bilas dengan air suam. Ramuan ini boleh digunakan beberapa kali seminggu.

Serbuk penaik/Baking soda

Serbuk penaik mengekalkan tahap pH yang sesuai pada kulit, mengandungi bahan antiseptik ringan dan anti-radang yang menyembuhkan jerawat dan bintik-bintik. Ia juga boleh digunakan sebagai pengelupasan untuk menghilangkan semua kotoran, sel kulit mati, dan solekan yang tersisa di wajah anda.

  • Anda boleh membuat topeng muka (mask) dengan satu sudu teh serbuk penaik dan satu sudu teh jus lemon atau air. Sapukan pada kulit anda, biarkan ia kering secara semulajadi, dan perlahan-lahan membasuhnya dengan air suam. Anda boleh menggunakan ramuan ini dua atau tiga kali seminggu supaya kulit anda kelihatan licin dan bertenaga.
  • Sebagai alternatif, anda boleh menggantikan jus lemon atau air dengan madu mentah untuk meningkatkan kesan penyembuhan bagi kulit jerawat. Sapukan campuran secara langsung ke kulit anda, dengan perlahan mengurut wajah anda dalam gerakan bulat selama satu minit. Kemudian basuh dengan air suam. Akhirnya, percikkan air sejuk di muka anda untuk menutup liang pori.

Timun

Timun sangat baik dalam menghidrat, menyuburkan dan memperbaiki sel-sel kulit mati. Di samping itu, ia juga mempunyai bahan astringen yang boleh memperbaiki keadaan keseluruhan kulit dan mengeluarkan sel-sel kulit mati.

  • Pilih timun yang segar, bersihkan dengan teliti dan potong ke dalam kepingan tebal. Gosokkan kepingan timun pada seluruh kulit anda supaya ia dapat menyerap gel timun. Biarkan ia kering secara semulajadi semalaman, kemudian basuhnya dengan air suam pada waktu pagi. Ramuan ini boleh digunakan setiap hari sebelum tidur.
  • Sebagai alternatif, anda boleh mencampurkan jus timun dengan jus lemon untuk kegunaan harian.

Amalkan ramuan mudah ini beberapa kali seminggu, anda akan mempunyai kulit yang sihat dan berseri dalam masa yang singkat!

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

How to Get Clear Skin at Home http://www.top10homeremedies.com/how-to/get-clear-skin-home.html Accessed December 16, 2016

20 Effective Home Remedies For Glowing Skin That Really Work http://www.stylecraze.com/articles/simple-home-remedies-for-glowing-skin/#GreenTea Accessed December 16, 2016

12 Simple Tips to Get Clear Glowing Skin Naturally – Have Flawless Skin http://www.thefitindian.com/7-simple-tips-to-get-clear-glowing-skin-naturally/ Accessed December 16, 2016

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
Ditulis oleh Farah Aziz
Disemak pada 20/12/2018
x