backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

9 Sebab Kenapa Pasangan Tolak Ajakan Untuk Bersenggama, Patutlah Asyik Tak Ada Mood!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/07/2023

9 Sebab Kenapa Pasangan Tolak Ajakan Untuk Bersenggama, Patutlah Asyik Tak Ada Mood!

Terdapat ramai orang yang tidak mahu mengadakan hubungan seks dalam kehidupan moden. Ia normal jika kadang-kadang anda tolak ajakan suami untuk mengadakan hubungan seks kerana ada banyak faktor yang boleh memberi kesan kepada kehidupan seksual anda, tidak kira berapa umur anda.

Ia boleh menjadi emosi atau kesihatan anda. Walau bagaimanapun, anda boleh baca 9 sebab orang tidak mahu mengadakan hubungan seks, seperti:

Tolak ajakan suami untuk seks, apa sebab? 

Tekanan

Tekanan boleh muncul apabila anda dibebani di tempat kerja dan mempunyai kerja rumah yang terlalu banyak. Tekanan boleh membuat anda merasa sukar untuk menjadi lebih berminat dalam hubungan seks. Untuk menikmati seks, anda perlu pelbagai cara untuk mengurangkan tekanan.

Perubatan

Perubatan seperti pil perancang boleh mengurangkan keinginan seks anda kerana jumlah testosteron dalam badan boleh terjejas. Kesannya boleh berbeza dalam kalangan wanita. Pil juga boleh menghalang pertengahan kitaran puncak estrogen yang mendahului ovulasi dan membuatkan anda ingin sibuk.

Faraj terlalu kering

Apabila tanda rangsangan anda hilang, ia boleh menjadi pemusnah libido (nafsu berahi yang bersifat naluri) yang besar. Apabila badan anda kurang pelinciran, ia mungkin tidak disebabkan oleh nafsu seks anda. Ia boleh terjadi hasil daripada mengambil beberapa ubat-ubatan seperti perancang kehamilan atau antihistamin dijumpai di dalam alahan dan ubat sejuk. Namun, ramai wanita yang mengalami kekeringan faraj tidak tahu bahawa ia disebabkan isu ubat.

Hubungan jangka panjang dengan pasangan

Ia mungkin terdengar ironis untuk anda. Tetapi beberapa kajian mendapati bahawa keinginan seks dapat dikurangkan jika pasangan anda sama untuk waktu yang lama. Walaupun anda gembira dengan hubungan anda, libido dapat dipengaruhi. Untuk menyelesaikan masalah ini, anda boleh menukar kedudukan seks, tempat atau masa.

Tiada mood

Kemurungan menjadikan wanita berkurang. Kebanyakan antidepresan (sejenis ubat) boleh meyebabkan kesan yang sama. Ubat-ubatan ini boleh mempengaruhi kehidupan seks anda pada beberapa peringkat, melainkan mengurangkan libido untuk mengurangkan kemungkinan orgasme (klimaks).

Alkohol

keburukan alkohol

Sedikit alkohol boleh membuat anda tenang dan mengurangkan kekangan anda. Bagaimanapun, tetapi terlalu banyak boleh membuat anda letih badan anda tidak begitu responsif apabila disentuh lelaki.

Tidak yakin dengan badan anda

Sama seperti tekanan boleh menghalang rangsangan anda, jika anda merasa tidak selesa atau tidak seksi dan selesa, anda tidak akan mahu menanggalkan pakaian anda. Tetapi ingat bahawa pasangan anda tidak akan melihat ketidaksempurnaan pada badan anda dan senaman boleh menjadi penyelesaian untuk anda.

Tidak cukup tidur

Apabila semua perkara romantik dalam bilik tidur masih tidak boleh membuat anda berhenti berfikir tentang tidur, anda mungkin tertidur. Keperluan badan anda tidur lebih daripada seks, jadi kekurangan tidur boleh membuat anda libido berkurang.

Kesakitan

Jika anda merasa sakit ketika melakukan hubungan seksual, terutamanya pelvis dan ketidakselesaan, ia mungkin kerana jangkitan atau STD. Atau mungkin ia hanya kerana anda tidak bersedia dengan baik sebelum persetubuhan. Kesakitan yang anda alami jelas akan mengurangkan libido anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/07/2023

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan