backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Kecacatan Septum Ventrikular

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Muhammad Wa'iz · Disemak pada 18/12/2019

Kecacatan Septum Ventrikular

Definisi

Apa itu kecacatan septum ventrikular?

Kecacatan septum ventrikular adalah bentuk malformasi kongenital yang paling biasa bagi kedua-dua ventrikel. Dua ventrikel adalah dua bahagian yang rendah dalam hati dan ia dipisahkan oleh sekatan. Bahagian kiri jantung biasanya mengepam darah dengan tekanan yang kuat dan mempunyai oksigen yang kurang berbanding daripada sebelah kanan. Septum ventrikular adalah lubang dalam septum antara dua ventrikel. Septum ventrikular menjadikan darah di kedua-dua belah bahagian jantung bercampur, menjadikan darah membawa sedikit oksigen kepada bahagian tubuh badan. Kecacatan utama boleh menyebabkan kegagalan jantung kerana jantung tidak mengepam darah yang mencukupi. Dalam kalangan kanak-kanak, jika anomali terletak berhampiran injap aorta, ia boleh merosakkan injap apabila kanak-kanak tersebut membesar.

Apakah kebarangkalian kecacatan septum ventrikular?

Oleh sebab ini adalah kecacatan jantung kongenital yang biasa, semua individu boleh mendapat penyakit ini. Walau bagaimanapun, wanita cenderung mempunyai risiko yang lebih tinggi berbanding daripada golongan lelaki.

Ketahui simptom-simptomnya

Apakah simptom-simptom kecacatan septum ventrikular?

Ini adalah antara tanda-tanda yang paling umum:

 • Keletihan, sesak nafas (terutamanya semasa bersenam) atau sakit dada
 • Mengalami anemia kerana darah ke kulit mengandungi kurang oksigen
 • Irama yang tidak normal
 • Kesukaran mendapatkan berat badan
 • Mungkin terdapat beberapa tanda atau simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang simptom-simptom tersebut, sila berjumpa dengan doktor anda.

  Bila saya harus berjumpa doktor?

  Bergantung pada usia, pesakit akan mempunyai simptom-simptom yang berbeza. Dalam kalangan kanak-kanak, anda perlu membawa anak anda kepada doktor dengan segera jika anak anda mudah mengalami keletihan, sesak nafas semasa makan, bermain, atau bayi tidak mengalami peningkatan berat badan.

  Pada usia yang lebih tua, anda harus berjumpa dengan doktor jika terdapat tanda-tanda seperti berikut: sesak nafas (dyspnea) ketika melakukan aktiviti berat atau ketika anda berbaring; denyutan jantung yang cepat atau tidak teratur; atau anda sentiasa berasa letih.

  Ketahui puncanya

  Apa yang mengakibatkan kecacatan septum ventrikular?

  Para saintis masih belum mengetahui punca penyakit ini secara tepat. Walaupun bayi masih berada di dalam rahim, dua ventrikel bersambungan antara satu sama lain, maka septum akan dibentuk. Jika terdapat masalah dengan pembentukan septum, jurang akan muncul, dan ini adalah septum ventrikular.

  Ketahui faktor risiko

  Apa yang meningkatkan saya kepada risiko kecacatan septum ventrikular?

  Separtal ventrikular diwarisi dalam keluarga dan kadang-kadang berlaku serentak dengan penyakit genetik lain seperti sindrom Down. Jika anda sudah mempunyai anak yang mengalami kecacatan jantung, pakar genetik akan berbicara kepada anda tentang jika bayi yang seterusnya berisiko mendapat penyakit. 

  Diagnosis dan rawatan

  Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

  Bagaimana kecacatan septum ventrikular didiagnosis?

  Doktor mendiagnosis hasil pemeriksaan fizikal dan simptom-simptom. Sekiranya diagnosis tidak jelas, doktor boleh menyuruh agar melakukan X-ray atau EKG untuk mengecualikan kemungkinan penyakit-penyakit lain.

  Bagaimana kecacatan septum ventrikular dirawat?

  Septum ventrikular sering ditutup melalui pembedahan ketika zaman kanak-kanak, tetapi ia juga boleh berlanjutan hingga zaman dewasa. Mereka yang mempunyai kecacatan kecil atau kecacatan yang biasanya tertutup tidak akan mengalami simptom-simptom dan tidak memerlukan rawatan. Jika kecacatan berakhir, anda perlu dirawat. Sekiranya tiada penyakit jantung yang lain, rawatan bagi mengatasi masalah ini akan memberi anda kehidupan yang normal.

  Perubahan gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan

  Apakah perubahan gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan yang boleh diambil untuk menangani kecacatan septum ventrikular?

  Gaya hidup dan remedi yang berikut mungkin membantu anda mengatasi penyakit ini:

  • Ambil ubat seperti yang ditetapkan
  • Berjumpa dengan doktor jika anda mempunyai tanda-tanda septum ventrikular

  Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor untuk memahami penyelesaian terbaik untuk anda.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz · Disemak pada 18/12/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan