What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Awas, JANGAN Ambil 7 Makanan Ini Jika Anda Ingin Elak Diabetes!

  Awas, JANGAN Ambil 7 Makanan Ini Jika Anda Ingin Elak Diabetes!

  Diabetes (kencing manis) merupakan penyakit kronik yang lazim berlaku di Malaysia. Ia berlaku apabila paras gula di dalam darah berada pada tahap yang tinggi menyebabkan simptom dan komplikasi kesihatan.

  Penyakit ini berpunca daripada pelbagai jenis faktor namun artikel ini akan membincangkan perihal makanan diabetes.

  Jenis makanan elak kencing manis

  Ia merujuk kepada makanan-makanan yang lebih cenderung untuk menyebabkan masalah diabetes jika diambil pada kuantiti yang banyak.

  Secara amnya, semua makanan boleh menyebabkan diabetes jika diambil melebihi keperluan harian.

  Namun, makanan diabetes mempunyai kandungan gula yang sangat tinggi sehingga pengambilannya boleh menyebabkan peningkatan mendadak pada risiko diabetes.

  Baca artikel ini untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut.

  1. Nasi dan roti putih

  makanan

  Nasi merupakan makanan ruji orang Malaysia. Jika dilihat sahaja pada tabiat pemakanan harian, nasi pasti menjadi hidangan wajib berikutan ia murah dan mudah untuk didapati.

  Walau bagaimanapun, makanan ini boleh meningkatkan paras gula di dalam darah memandangkan ia mengandungi jumlah karbohidrat yang tinggi dan serat yang rendah.

  Mungkin ramai di antara rakan anda yang menyarankan anda untuk menukar menu daripada nasi kepada roti putih.

  Namun, pelbagai jenis kajian yang dijalankan oleh saintis telah mendapati bahawa pengambilan makanan tersebut dikaitkan dengan peningkatan paras gula meskipun ia lebih rendah berbanding nasi.

  2. Makanan yang mengandungi lemak trans

  makanan

  Lemak trans memang memudaratkan. Ia dicipta melalui penambahan molekul hidrogen terhadap asid lemak tidak tepu supaya strukturnya menjadi lebih stabil.

  Makanan seperti mentega, krimer, biskut kering dan mufin mengandungi molekul tersebut bagi memanjangkan tempoh simpannya.

  Walaupun lemak trans tidak dikaitkan dengan kenaikan gula dalam darah, tapi ia boleh menyebabkan peningkatan pada lemak perut dan kerintangan insulin.

  3. Bijirin sarapan, makanan diabetes yang seharusnya dielakkan

  Jika anda mempunyai masalah diabetes, pengambilan bijirin sarapan boleh menyebabkan paras gula anda meningkat secara mendadak.

  Walaupun sesetengah bijirin dibuat untuk tujuan kesihatan, namun kebanyakannya diperbuat daripada karbohidrat dan bahan yang diproses.

  Jadi, bijirin sarapan tidak berupaya untuk memberikan rasa kekenyangan melainkan ia diambil pada jumlah yang banyak. Perkara itu boleh menyebabkan peningkatan paras gula.

  4. Minuman kopi berperisa

  diabetes

  Kopi jika diambil pada kadar saranan mampu menghindarkan masalah diabetes. Perkara ini telah dibuktikan melalui banyak kajian terdahulu.

  Walau bagaimanapun, mereka yang mengambil minuman kopi berperisa tidak dapat menikmati kebaikan tersebut. Ini berikutan kopi berperisa lazimnya mempunyai kandungan gula yang tinggi.

  Perkara ini boleh menyebabkan masalah berat badan berlebihan seterusnya diabetes.

  5. Makanan ringan dalam bungkusan

  makanan

  Makanan yang dibungkus seperti biskut dan keropok bukanlah pilihan makanan ringan yang baik. Ia mengandungi karbohidrat cepat serap dan nutrisi yang rendah menyebabkan kandungan gula meningkat dengan mendadak.

  Terdapat juga isu yang mengatakan bahawa kandungan karbohidrat pada sesuatu makanan ringan itu jauh lebih tinggi daripada apa yang tertulis pada label makanan. Perkara ini telah dibuktikan melalui kajian yang dijalankan oleh Institut Kesihatan Nasional di Amerika Syarikat pada tahun 2013.

  Jika anda berasa lapar, ambil kekacang sebagai alas perut.

  6. Makanan elak kencing manis: Kentang goreng

  Kentang mengandungi jumlah karbohidrat yang tinggi. Sebiji kentang mengandungi 33 gram karbohidrat dan 4 gram serat.

  Apabila ia dikupas dan digoreng di dalam minyak panas, bukan sahaja ia boleh menyebabkan diabetes, ia turut menghasilkan kompaun berbahaya seperti advanced glycation end product (AGE) yang boleh meningkatkan keradangan dan mempercepatkan proses penuaan.

  Perkara ini tidak tertumpu kepada kentang goreng semata-mata malah makanan lain yang turut digoreng.

  7. Jus buah-buahan

  diabetes

  Mungkin ramai beranggapan bahawa jus buah baik untuk kesihatan. Namun, kandungan gula tambahan membuatkannya sebagai minuman yang perlu dielakkan jika anda mempunyai atau ingin menghindari masalah diabetes.

  Perkara ini sama bagi jus buah yang tidak ditambah gula juga. Kebanyakan jus buah mengandungi fruktosa yang sering dikaitkan dengan kerintangan insulin.

  Konklusi

  Jika anda ingin menghindari masalah diabetes, inilah masa yang sesuai untuk anda mempertimbangkan jenis makanan yang anda ambil setiap hari.

  Ambil makanan yang mengandungi serat dan protein pada kadar yang disarankan bagi mendapatkan nutrisi yang mencukupi.

  health-tool-icon

  Kalkulator BMR

  Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

  Lelaki

  Wanita

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan
  1. Effect of popular takeaway foods on blood glucose levels in type 1 diabetes mellitus patients on intensive insulin therapy. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19196356). Diakses pada 4 Mac 2020.
  2. Effect of fiber bread on the management of diabetes mellitus. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15530277). Diakses pada 4 Mac 2020.
  3. Sugar-Sweetened Beverage but Not Diet Soda Consumption Is Positively Associated with Progression of Insulin Resistance and Prediabetes. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27934644). Diakses pada 4 Mac 2020.
  4. Food label accuracy of common snack foods. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23505182). Diakses pada 4 Mac 2020.
  5. A high-protein breakfast induces greater insulin and glucose-dependent insulinotropic peptide responses to a subsequent lunch meal in individuals with type 2 diabetes. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25733459). Diakses pada 4 Mac 2020.
  6. Effects of food form and timing of ingestion on appetite and energy intake in lean young adults and in young adults with obesity. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19248858). Diakses pada 4 Mac 2020.
  7. Dried Fruit: Good or Bad? (https://www.healthline.com/nutrition/dried-fruit-good-or-bad). Diakses pada 4 Mac 2020.
  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli Disemak pada 30/12/2020
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung