What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Terasa Perut Makin Boroi, Ini 4 Cara Yang WAJIB Anda Buat Untuk Buang Lemak Perut

  Terasa Perut Makin Boroi, Ini 4 Cara Yang WAJIB Anda Buat Untuk Buang Lemak Perut

  Perut buncit atau boroi adalah masalah yang kerap berlaku lebih-lebih lagi dalam kalangan lelaki. Ia bukan sekadar rupa yang tidak menyenangkan, tetapi juga tidak baik untuk kesihatan. Ukur lilit pinggang yang besar (lelaki 40 inci, perempuan 35 inchi) didapati meningkatkan risiko penyakit kencing manis jenis 2 dan penyakit jantung.

  Tambahan pula, usaha untuk buang lemak di perut bukanlah mudah. Kadangkala, walaupun lemak di bahagian badan lain sudah berjaya dikurangkan, pinggang dan perut masih lagi buncit dan boroi.

  Usah risau. Ikuti beberapa tip berikut untuk buang lemak di perut anda.

  1. Elakkan gula dan minuman bergula

  Gula berlebihan adalah sangat tidak sihat untuk tubuh badan. Gula dalam darah dikawal oleh hati pada had tertentu. Apabila melebihi had kapasiti tersebut, ia akan ditukarkan menjadi lemak yang akan terkumpul di seluruh badan termasuk perut.

  Mengelakkan gula sepenuhnya dalam hidup mungkin agak sukar. Namun, anda boleh elakkan minuman bergula terutamanya minuman berkarbonat yang tiada khasiat melainkan gula dan kalori semata-mata.

  2. Banyakkan pengambilan protein

  Elemen utama yang perlu dimasukkan ke dalam diet untuk menurunkan berat badan adalah protein. Ia didapati mampu mengekalkan rasa kenyang dan memberikan tenaga yang banyak. Rasa kenyang yang lama membantu mengurangkan pengambilan kalori.

  Oleh itu, banyakkan protein dalam diet anda melalui makanan seperti telur, makanan laut, kekacang, daging dan produk tenusu.

  3. Kurangkan karbohidrat

  Ini adalah sangat efektif dalam mengurangkan berat badan. Menurut beberapa kajian, diet rendah karbohidrat membawa kepada penurunan berat badan 2 hingga 3 kali ganda lebih tinggi berbanding diet rendah lemak. Malah, walaupun diambil dalam jumlah yang banyak, diet rendah karbohidrat masih lebih efektif berbanding diet rendah lemak.

  Diet ini juga menyebabkan kehilangan berat air. Jadi, kesan mungkin dapat dilihat seawal 1 atau 2 hari.

  4. Tambah serat dalam diet anda

  Selain protein, serat juga membuatkan rasa kenyang lebih lama. Selain itu, serat tidak larut air (bijiran penuh, gandum, sayur-sayuran) membantu mencegah sembelit dan serat larut air (buah-buahan, kekacang) merendahkan kadar kolesterol dalam darah.

  Pemakanan adalah langkah utama dalam membuang lemak di perut. Namun, ia juga perlu disertakan dengan senaman dan aktiviti fizikal bagi memberikan hasil yang lebih efektif.

  health-tool-icon

  Kalkulator BMR

  Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

  Lelaki

  Wanita

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  6 Simple Ways to Loose Belly Fat Based on Science – https://www.healthline.com/nutrition/6-proven-ways-to-lose-belly-fat#section1

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim Disemak pada 04/07/2022
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim