backup og meta

Pernah Dengar Teh Bunga Raya? Jika Belum, Ini Manfaat Yang Perlu Anda Tahu

Disemak secara perubatan oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Muhammad Wa'iz · Disemak pada 24/06/2020

Pernah Dengar Teh Bunga Raya? Jika Belum, Ini Manfaat Yang Perlu Anda Tahu

Anda bukanlah seorang rakyat Malaysia yang sejati atau tulen jika tidak mengenali bunga yang satu ini; bunga raya. Mengapa kami kata begitu? Kerana bunga raya adalah bunga kebangsaan negara Malaysia dan ia adalah perlambangan atau simbolik kepada 5 Rukun Negara. Pokok bunga raya biasa ditanam di halaman hadapan rumah sebagai tanaman penyeri dan mungkin sedikit yang mengetahui khasiat bunga raya ini. Ramai yang tidak percaya bahawa pokok bunga raya ini juga mempunyai khasiat sepertimana pokok-pokok herba terkenal yang lain. Ingin tahu dengan lebih lanjut berkenaan teh bunga raya? Jangan malu dan segan untuk teruskan pembacaan melalui artikel ini.

Bahagian pokok bunga raya yang boleh digunakan

Mungkin ramai yang tidak tahu, bahawa beberapa bahagian pokok bunga raya ini digunakan untuk pelbagai tujuan di seluruh dunia. Antaranya ialah:

 • Daun:Daun muda pokok bunga ini kadangkala digunakan sebagai pengganti kepada sayur bayam dan ia bertindak sebagai sumber kecemasan bagi menggantikan sayur-sayuran hijau
 • Bunga:Bunganya boleh dijadikan sebagai jeruk atau digunakan sebagai pewarna makanan yang selamat. Ia juga boleh dikeringkan dan dijadikan sebagai teh
 • Akar: Akar pokok ini boleh dimakan. Walau bagaimanapun, ia sangat berserabut dan tidak mempunyai banyak rasa
 • Potensi kurangkan tekanan darah

  teh bunga raya

  Satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2011 dalam Natural Medicine Journal menyatakan bahawa, teh bunga raya dan ekstrak pokok bunga ini berpotensi mengurangkan tekanan darah dan tahap kolesterol.

  Walaupun lebih banyak kajian diperlukan bagi menyokong teori ini, ini merupakan satu berita kecil yang amat menjanjikan.

  Orang-orang Mesir purba telah menggunakan teh bunga raya ini bagi menurunkan suhu badan dan meningkatkan pengeluaran air kencing.

  Di Afrika pula, ia digunakan untuk merawat sembelit, penyakit hati dan simptom selesema. Pulpa daunnya pula digunakan untuk merawat luka. 

  Potensi mengurangkan berat badan

  teh bunga raya

  Bunga raya mempunyai potensi yang menjanjikan dalam membantu mengurangkan berat badan selain mempunyai ciri anti kanser.

  Kajian terbaharu menyatakan, ekstrak pokok bunga raya ini mungkin mempunyai kesan terhadap metabolisme yang boleh mengelakkan obesiti dan pengumpulan lemak dalam hati.

  Tidak terdapat kajian yang menyeluruh mengenai teori ini, walau bagaimanapun, sesetengah kajian seperti yang diterbitkan dalam jurnal Toxicology and Appied Pharmacology menyatakan, anthocyanin yang terdapat dalam bunga ini merupakan kunci kepada ciri anti kanser yang dimilikinya.

  Penggunaannya dalam perubatan tradisional

  teh bunga raya

  Bunga raya ini telah digunakan secara meluas dalam perubatan tradisional orang-orang Cina dan Ayurveda. Akarnya digunakan untuk membuat campuran herba sebagai remedi keguguran rambut, batuk yang berpanjangan dan untuk menghilangkan kutu rambut.

  Pokok bunga dengan bunga yang kemerahan ini bukan hanya popular di Malaysia, malah ia turut popular dalam budaya masyarakat di bahagian lain dunia.

  Ia amat dihargai dalam perubatan tradisional Cina, sebab itulah bunga ini kadangkala disebut sebagai ‘ Chinese hibiscus’ atau ‘China rose’.

  Mungkin selepas ini, anda boleh mencuba dengan mengeringkan kelopak bunga ini dan menjadikannya sebagai bahan utama teh bunga raya. Teh bunga raya, dengar macam sedap!

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Gabriel Tang Pei Yung

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz · Disemak pada 24/06/2020

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan