backup og meta

Ulam Pegaga Memiliki Sifat Melindungi Sistem Saraf & Pencegahan Penyakit Strok

Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan · Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab · Disemak pada 12/11/2020

Ulam Pegaga Memiliki Sifat Melindungi Sistem Saraf & Pencegahan Penyakit Strok

Dalam bahasa Inggeris, tumbuhan ini lebih dikenali sebagai ‘Pennywort’ ataupun ‘Gotu Kola’, manakala nama saintifiknya adalah Hydrocotyle asiatica atau Centella asiatica. Ia disebut sebagai ‘Pennywort’ disebabkan oleh rupa daunnya yang nipis dan berwarna hijau-kuning yang mirip kepingan duit syiling. Ia merupakan tumbuhan yang tumbuh asli di negara kita dan juga di beberapa negara lain seperti Sri Lanka, India, utara Australia, Indonesia, Iran, Melanesia, New Guinea dan beberapa bahagian Asia yang lain. Terdapat 3 subspesies pegaga pada masa kini iaitu Pegaga salad, Pegaga kerinting dan Pegaga biasa atau Pegaga ubi. 

Pegaga yang dikenal pasti banyak mengandungi khasiat dan kelebihan kesihatan adalah Pegaga ubi. Tumbuhan ini tumbuh secara liar di dalam semua jenis keadaan tanah.

Terdapat variasi dalam keperluan untuk tumbuh kerana ada beberapa subspesies yang memerlukan sedikit teduhan dan ada juga yang memerlukan cahaya sepenuhnya. Malahan, terdapat juga sesetengah pegaga yang mampu tumbuh dalam keadaan tanah yang agak keras seperti di atas batu. Dalam keadaan liar, ia boleh dijumpai di kawasan-kawasan seperti tepian kolam, sekitar kawasan sawah padi dan juga kawasan berdekatan tasik.

Pegaga merupakan ulam yang cukup sinonim dalam peradaban orang melayu kerana sejarah panjang berkaitan kegunaannya untuk pelbagai perkara; sama ada sebagai makanan, dijadikan dalam bentuk minuman mahupun untuk tujuan perubatan. Ia boleh dimakan secara mentah atau dimasak terlebih dahulu.

Tumbuhan ini mempunyai rasa yang sedikit pahit dan ia kerap dijadikan sebagai ulam atau sayur tambahan kepada pelbagai jenis hidangan tempatan yang popular seperti mi kari, kari ikan, mi goreng ataupun nasi goreng. Dalam hidangan nasi putih berlauk, daun pegaga dihidangkan dengan sambal belacan untuk dicicah dan boleh juga dijadikan sebagai pencuci mulut tradisional yang sedikit pedas tetapi sedap. 

Kini, tumbuhan ini ditanam dan dituai dengan jayanya di beberapa negara bukan asli untuk tumbuhan ini , seperti negara Turki. Motivasi untuk menanam tumbuhan di negara-negara lain ini adalah kerana manfaat kesihatan dan perubatan yang ia miliki.

Tidak cukup dengan pembuktian berdasarkan kajian perubatan moden, pegaga telah lama digunakan oleh tamadun dan peradaban purba dunia seperti tamadun China dan juga dalam perubatan ayurveda di India, sebagai salah satu bahan rawatan mereka untuk pelbagai jenis masalah dan penyakit. 

Manfaat kesihatan daripada pegaga

Seperti yang ramai mungkin pernah dengar berdasarkan hikayat perubatan tradisional, pegaga digunakan dengan begitu banyak sekali bagi tujuan rawatan merentasi pelbagai tamadun yang berbeza-beza. Untuk tujuan itu, dunia kajian moden mengambil minat yang cukup kuat dan mendalam untuk mengkaji manfaat yang tersimpan dalam tumbuhan pegaga ini.

Bahan-bahan aktif yang terkandung di dalam tumbuhan ini antaranya adalah asiaticoside, madecassoside dan juga asid  madasiatik. Ketiga-tiga bahan ini tergolong dalam kumpulan besar saponin (turut disebut sebagai triterpenoid) dan dikatakan memainkan peranan utama dalam pelbagai unsur penyembuhan dan manfaat kesihatan. Berikut merupakan antara manfaat-manfaat kesihatan tumbuhan pegaga yang ditemui oleh kajian-kajian perubatan moden. 

Merangsang penyembuhan luka 

Untuk sekian lama, pegaga dikatakan membantu memberikan impak yang positif kepada penyembuhan luka. Untuk tujuan itu sesetengah orang menggunakan daun pegaga sebagai bahan demah atau tuam untuk merawat sakit akibat luka.

Penggunaan tumbuhan ini untuk tujuan penyembuhan luka bukanlah sesuatu yang sembarangan kerana terdapat banyak kajian yang menyokong sifat tumbuhan ini dalam membantu luka untuk sembuh. Kajian yang menggunakan Ekstrak Centella asiatica (CAE) mendapati bahawa walaupun dalam formulasi yang berbeza (krim, gel, salap) ia tetap memberikan kesan positif terhadap penyembuhan luka.

Walau bagaimanapun, antara ketiga-tiga jenis formulasi, mereka mendapati kesan terbaik diperolehi daripada formulasi CAE dalam bentuk gel. Kajian praklinikal yang membabitkan tikus tersebut mendapati penggunaan CAE meningkatkan kandungan kolagen dan juga kekuatan tegangan.

Para pengkaji juga mendapati bahawa luka yang dirawat dengan CAE juga mengalami proses pembentukan lapisan epitelium yang lebih laju dan pengecutan luka yang lebih baik berbanding luka yang tidak dirawat dengan CAE. 

Asiaticoside, salah satu bahan aktif yang terdapat dalam pegaga, dilaporkan membantu untuk meningkatkan pembentukan kolagen di kawasan luka di samping merangsang proses pembentukan salur darah yang baru (angiogenesis). Bahan ini juga membantu untuk menambah baik kekuatan tegangan tisu di kawasan luka, secara tidak langsung menyokong penyembuhan dan pembentukan kulit baru.

Selain itu, asiaticoside juga dikenal pasti berupaya untuk menambah baik masalah kebocoran salur darah kapilari ketika luka dan menghalang atau menekan proses keradangan.

Proses keradangan yang berlaku dalam luka dikaitkan dengan pembentukan parut hipertropi. Lebih sekadar mempercepatkan penyembuhan luka, asiaticoside yang terdapat dalam CAE turut membantu dari aspek kosmetik luka.

Keupayaan untuk merangsang penyembuhan luka ini turut diperhatikan dalam kajian yang membabitkan penyembuhan luka jenis lengah (delayed-type wound healing). Rumusan kajian-kajian yang dilakukan adalah ekstrak CAE membantu merangsang penyembuhan luka dengan lebih baik dan cepat pada pelbagai fasa penyembuhan di samping mempunyai tindakan positif kepada aspek kosmetik luka. 

Mempunyai sifat perlindungan kepada sistem saraf (neuroprotective)

Ekstrak pegaga dikatakan mempunyai sifat perlindungan yang baik untuk sistem saraf akibat daripada kandungan kompaun antioksidan yang terdapat di dalamnya. Memandangkan kesan stres oksidatif dan juga gangguan dalam mekanisma antioksidan semula jadi badan memainkan peranan penting dalam pembentukan penyakit kognitif seperti penyakit Alzheimer (AD) jenis sporadik, ekstrak Centella asiatica (CAE) melalui tindakan antioksidannya dikatakan berpotensi untuk mencegah defisit kognitif hasil daripada pendedahan kronik kepada radikal bebas.

Sebagai contoh, satu kajian yang melihat tindakan terbitan bahan asiaticoside menentang kesan toksik beta-amyloid pada kultur sel dan juga hirisan bahagian hippocampus mendapati ia berupaya untuk menghalang kematian sel yang dicetuskan oleh radikal bebas dan juga daripada pendedahan kepada beta-amyloid.

Pendedahan kepada beta-amyloid merupakan salah satu mekanisma yang membawa kepada terjadinya penyakit Alzheimer. Terbitan kompaun asid asiatik yang terdapat dalam ekstrak pegaga juga menunjukkan kesan perlindungan saraf yang signifikan pada sel kortikal otak dengan cara menguatkan mekanisma perlindungan oksidatif sel. 

Dalam satu kajian lain yang membabitkan tikus yang telah diberikan streptozotocin untuk mencetuskan gangguan kognitif dan stres oksidatif, CAE telah diberikan (100, 200 dan 300 mg/kg selama 21 hari) sebagai rawatan untuk melihat keupayaan CAE untuk menambah baik fungsi kognitif tikus tersebut di samping menzahirkan keupayaan antioksidan yang terdapat di dalamnya.

Dalam kaitan yang bergantung kepada dos (dose-dependent relationship), tikus-tikus yang telah dirawat tersebut didapati berupaya untuk menunjukkan peningkatan fungsi kognitif mereka.

Penurunan paras malondialdehyde (MDA) yang signifikan dan juga peningkatan paras antioksidan glutathione dan enzim catalase diperhatikan dalam tikus-tikus yang dirawat dengan 200 dan 300 mg/kg CAE. Kompaun-kompaun yang terdapat dalam CAE ini terbukti berkesan dalam memberi perlindungan kepada sel-sel saraf daripada kecederaan oksidatif.

Pencegahan strok sekunder dan peningkatan keupayaan kognitif pasca-strok

Strok, atau dikenali sebagai angin ahmar dalam warga tempatan, boleh mengakibatkan penurunan keupayaan kognitif. Kekerapan gangguan kognitif selepas strok iskemia ini berada pada julat 20 hingga 30%, dengan risiko yang meningkat dalam dua tahun pertama selepas diserang strok.

Sekitar 25% pesakit yang telah diserang strok akan menghidap dementia dan risiko kumpulan pesakit pasca-strok untuk menghidap dementia dalam masa 5 tahun akan datang adalah sebanyak 9 kali ganda berbanding populasi sihat, khususnya pada domain memori dan keupayaan untuk memfokus. Mengurus dan merawat gangguan kognitif selepas diserang strok bermatlamat untuk mencegah strok sekunder (diserang strok lagi sekali) dan untuk menambah baik keupayaan kognitif. 

Kandungan homocysteine yang tinggi dikenali sebagai faktor risiko untuk strok. Untuk tujuan itu, rawatan pencegahan untuk serangan strok sekunder ditumpukan pada mengurangkan paras homocysteine dalam darah.

Pengambilan asid folik sekitar 0.5-5mg sehari didapati berjaya untuk mengurangkan paras homocysteine dalam darah sebanyak 15-40% dalam masa 6 minggu. Memandangkan penggunaan gabungan ubat-ubat seperti sedatif, antikegelisahan, antimurung dan ubat-ubat saraf yang lain adalah mahal dan berupaya untuk menyebabkan pelbagai kesan sampingan yang tidak diingini, fokus kajian semasa adalah untuk melihat kepada alternatif yang lebih semula jadi. Untuk tujuan itu, CAE digunakan sebagai bahan kajian. 

Walaupun selepas menghidap serangan strok, penggunaan CAE juga dikenal pasti mampu untuk memberikan peningkatan fungsi kognitif pesakit yang efektif. Dalam kajian tersebut, dos 750 mg dan dos 1000 mg CAE telah digunakan manakala dos sebanyak 3 mg digunakan untuk asid folik.

Berbeza dengan kajian lain yang bersifat praklinikal, kajian ini melibatkan 48 pesakit-pesakit yang telah diserang strok yang mempunyai masalah kognitif dan telah dirawat di dua hospital di Yogyakarta, Indonesia. 17 pesakit diberikan CAE pada dos 1000mg/hari, 17 lagi pesakit diberikan CAE pada dos 75mg/hari dan 14 subjek terakhir dirawat menggunakan asid folik 3mg/hari, selama 6 minggu.

Selepas tempoh 6 minggu kajian, para pengkaji mendapati berdasarkan sistem permarkahan MoCA-Ina, kesemua kumpulan menunjukkan penambahbaikan dari segi keupayaan kognitif berbanding keupayaan masing-masing sebelum menjalani rawatan.

Apa yang menarik adalah walaupun tiada perbezaan signifikan antara keberkesanan CAE dan juga asid folik dalam meningkatkan keupayaan kognitif pesakit pasca-strok, CAE didapati dapat menghasilkan peningkatan domain kognitif memori yang lebih baik berbanding asid folik.

Mempunyai sifat antiradang dan tahan sakit

ulam pegaga

Penggunaan pegaga untuk merawat sakit sendi dan juga rasa sakit secara am pada tubuh badan telah lama dipraktikan. Walaupun amalan rawatan tradisional tidak ditambah dengan sebarang pembuktian saintifik dan penjelasan yang terperinci, kini keupayaan untuk CAE menghasilkan kesan tahan sakit dan juga sifat antiradang ini telah banyak dilaporkan oleh kajian-kajian praklinikal.

Kesan tahan sakit ini diuji dengan memberikan CAE dalam bentuk akueus pada dos 10, 30, 100 dan 300 mg/kg pada tikus kajian manakala kesan antiradang diuji dengan sampel keradangan kaki tikus akibat suntikan prostaglandin E2.

Dari sudut kesan tahan sakit, kajian tersebut mendapati bahawa CAE berkesan dalam menghasilkan tindakan antikeradangan dan juga berupaya untuk menghasilkan kesan tahan sakit yang sama kuat dengan ubat aspirin, namun tidak sekuat kesan ubat tahan sakit yang lain seperti morfin.

Terdapat satu kajian yang melihat kesan madecassoside, salah satu komponen yang terdapat dalam CAE, ke atas penyakit arthritis cetusan kolagen jenis II (CIA) dalam tikus. Kajian yang bertujuan untuk melihat kesan terapeutik dan juga mekanisma tindakan madecassoside terhadap CIA itu melibatkan formulasi oral pada dos 10, 20 dan 40 mg/kg yang diberikan selama 20 hari.

Berdasarkan ujian histopatologi, para pengkaji mendapati bahawa penggunaan bahan aktif tersebut berjaya untuk mengurangkan pencerobohan sel-sel keradangan ke dalam rawan dan juga darjah hiperpalasia lapisan synovium.

Tindakan ini menunjukkan kesan perlindungan daripada kerosakan sendi yang biasa dilihat dalam penyakit arthritis. Tambahan lagi, madecassoside juga menurunkan paras antiCII IgG, menghalang tindak balas hipersensitif lengah terhadap CII dan pada kadar sederhana, menekan pembahagian limfosit cetusan CII daripada nodus limfa di bahagian popliteal.

Rumusan daripada kajian yang telah dilakukan adalah madecassoside cukup berkesan dan berjaya dalam menghalang pembentukan penyakit CIA dalam tikus, dan mungkin juga mewakili komponen aktif utama yang terdapat dalam pegaga bagi menjelaskan penggunaan tradisionalnya dalam merawat sakit sendi.

Keputusan kajian-kajian ini mencadangkan bahawa penggunaan tradisional CAE dalam merawat rasa sakit dan sakit sendi secara khususnya adalah tindakan yang mempunyai justifikasi dari sudut pandang sains.

Membantu masalah ketidakcekapan vena (venous insufficiency)

Salah satu daripada kesan utama CAE ke atas tisu penghubung (connective tissue) yang diketengahkan oleh dapatan kajian adalah ia dapat membantu menguatkan saluran vena yang lemah.

Dalam rawatan untuk penyakit scleroderma, ia mungkin membantu untuk menstabilkan kadar pembesaran tisu penghubung, mengurangkan pembentukannya dengan cara merangsang pembentukan hyaluronidase dan chondroitin sulfate, di samping menghasilkan kesan imbangan ke atas tisu penghubung.

CAE dilaporkan bertindak ke atas dinding salur darah, menghasilkan kesan perlindungan daripada kecederaan mikroangipati akibat daripada tekanan darah tinggi dan ketidakcekapan vena. CAE juga membantu untuk mengurangkan kadar penapisan salur darah kapilari dengan meningkatkan paramater mikro-peredaran. 

Mempunyai sifat antikeresahan

Dalam pelbagai budaya timur, ekstrak pegaga telah lama digunakan untuk menghasilkan kesan penenangan  dan antikeresahan. Dalam karya tamadun India, ekstrak daripada tumbuhan pegaga dikatakan mempunyai kesan seperti penenang, pelega dan juga sifat yang menyokong kepintaran dan kecerdasan otak.

Kesan penenang ini dikenal pasti berpunca daripada bahan aktif brahmoside dan juga komponen brahminoside, manakala aktiviti antikeresahan dikatakan disumbang oleh aktiviti ikatan kepada reseptor cholecystokinin (CCKB), sejenis reseptor protein G yang mengikat hormon peptida cholecystokinin (CCK) atau hormon gastrin. Reseptor CCKB ini dikatakan memainkan peranan dalam mengawal keresahan, rasa sakit, ingatan dan juga rasa lapar dalam manusia dan juga binatang. 

Sebagai konklusi kepada artikel ini, tumbuhan ini merupakan khazanah alam yang menyimpan pelbagai khasiat dan manfaat kesihatan kepada manusia. Maka, tidak hairanlah untuk zaman berzaman, ia digunakan oleh pelbagai tamadun merentas garis masa sejarah, sebagai tambahan dalam hidangan mereka dan juga untuk tujuan perubatan.

Sungguhpun begitu, dapatkan nasihat daripada pakar pemakanan jika anda mungkin mempunyai alahan atau keadaan kesihatan yang menyebabkan anda tidak sesuai untuk mengambil tumbuhan ini dalamhidangan harian anda. Sekiranya anda mempunyai sebarang keraguan atau inginkan penjelasan, berjumpalah dengan pakar kesihatan demi mendapatkan maklumat yang sahih dan tepat.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Dr. Joseph Tan

Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab · Disemak pada 12/11/2020

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan