home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

10 Tips Makan Secara Sihat Dengan Gaya Hidup Aktif

10 Tips Makan Secara Sihat Dengan Gaya Hidup Aktif

Kebanyakan orang tahu tentang kepentingan kekal aktif secara fizikal. Walau bagaimanapun, untuk mendapatkan yang terbaik daripada bersenam, anda memerlukan diet yang sihat. Berikut adalah 10 tips diet sihat untuk anda untuk mengekalkan gaya hidup aktif.

1. Pelbagaikan pilihan makanan.

badan anda dengan nutrien yang diperlukan dengan memakan pelbagai jenis makanan, termasuk bijirin penuh, protein tanpa lemak, buah-buahan dan sayur-sayuran, dan lemak rendah lemak atau tenusu. Ingat elakkan makanan berlemak dan manis.

2. Dapatkan tenaga daripada bijirin.

Bijirin adalah sumber tenaga yang hebat. Walau bagaimanapun, anda perlu makanan gandum seperti roti gandum atau beras perang kerana ia mengandungi jumlah yang lebih tinggi nutrien dengan kurang kalori.

3. Membina otot dengan protein.

Badan anda memerlukan protein untuk mengekalkan jisim otot serta membina lebih banyak. Pastikan anda makan daging tanpa lemak sahaja. Sekiranya anda ingin perubahan, dapatkan ikan atau jenis makanan laut sekali-sekala.

4. Tambahkan makanan protein tumbuhan.

Kekacang (beans, peas, dan nuts) boleh menjadi alternatif yang terbaik untuk daging. Anda mungkin mahu cubanya, terutamanya jika anda adalah vegan.

5. Jangan lupa sayur-sayuran dan buah-buahan.

Memasukkan lebih sayur-sayuran untuk diet anda, tetapi jangan cerewet. Makan semua warna untuk mendapatkan semua nutrien. Buah-buahan dan sayur-sayuran sesuai dihidangkan segar.

6. Bebas/Rendah lemak.

Produk tenusu adalah dialu-alukan, selagi ia bebas lemak atau rendah lemak. Malah, jumlah susu yang cukup, yogurt atau susu soya setiap hari akan menjaga tulang yang sihat, menyediakan struktur yang kuat untuk badan anda membina lebih banyak otot.

7. Pastikan ia seimbang.

Makanan anda harus merangkumi semua kumpulan makanan. Anda boleh makan lebih banyak sedikit makanan yang anda suka, tetapi tidak mengabaikan yang lain.

8. Kekal terhidrat.

Air minuman adalah sama pentingnya dengan makan. Menukar minuman ringan bergula untuk air dan satu botol dengan anda sepanjang masa.

9. Makan yang cukup.

Makanan yang terlalu sedikit atau terlalu banyak boleh membawa kesan buruk ke atas kesihatan anda. Anda mungkin perlu untuk berunding dengan pakar untuk mendapatkan maklumat nutrien anda sendiri untuk mengoptimumkan pengambilan.

10. Tetapkan matlamat.

Matlamat boleh membuat anda bermotivasi. Walau bagaimanapun, matlamat anda perlu realistik supaya anda tidak dimusnahkan olehnya.

Latihan dan diet yang seimbang adalah formula keemasan untuk gaya hidup yang sihat. Harap tips di atas boleh membantu anda membuat diet peribadi sesuai dengan gaya hidup aktif anda.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

10 Tips: healthy eating for an active lifestyle. https://www.choosemyplate.gov/ten-tips. Accessed September 27, 2016.

10 tips to healthy eating. http://www.eufic.org/article/en/expid/10-tips-healthy-eating/. Accessed September 27, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 05/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor