backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan

3

Tanya Doktor
Simpan

Mengapa Wanita Harus Berjumpa OB/GYN Setiap Tahun?

Disemak secara perubatan oleh Dr. Nurul Iftida Basri · Obstetrik dan ginekologi · Hello Health Group


Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 13/01/2022

Mengapa Wanita Harus Berjumpa OB/GYN Setiap Tahun?

Ramai wanita menganggap lawatan ke OB/GYN suatu pengalaman yang memalukan dan cuba mengelakkannya sebanyak mungkin. Adalah diketahui bahawa ujian pap smear sering disyorkan setiap tiga tahun sekali. Walau bagaimanapun, anda masih perlu berjumpa OB/GYN anda sekurang-kurangnya sekali setahun kerana lawatan tahunan ini akan memberikan anda banyak manfaat kesihatan.

Sebab mengapa harus berjumpa OB/GYN?

 • Ia memberikan gambaran semasa tahap kesihatan anda

Lawatan OB/GYN bukan hanya berkisar mengenai organ pembiakan anda. Semasa lawatan biasa OB/GYN, doktor anda akan melakukan ujian fizikal untuk menilai tanda-tanda vital, indeks jisim badan, pemeriksaan kawasan abdomen dan nodus limfa. Anda juga akan menjalani ujian pelvis dan beberapa ujian lain. Jika ada sebarang masalah yang sedang berlaku dengan keadaan kesihatan anda, lawatan OB/GYN akan membantu anda mengesannya.

 • Ia boleh membantu menangani gangguan haid anda

Sekiranya anda mendapati tempoh haid anda menjadi tidak teratur sejak kebelakangan ini, sudah tiba masanya untuk anda melawat OB/GYN. Tempoh haid yang tidak teratur boleh menjadi tanda amaran terhadap masalah kesuburan. Apa sahaja perubahan dalam haid anda hendaklah dimaklumkan kepada OB/GYN supaya mereka dapat memberi rawatan tepat pada masanya.

 • Ia berupaya mengesan penyakit kelamin (STD) pada anda

Wanita yang aktif secara seksual harus diuji untuk penyakit kelamin seperti chlamydia dan gonorrhea setiap tahun. Sekiranya tidak dirawat, ia boleh mengakibatkan ketidaksuburan. Wanita yang mempunyai pelbagai pasangan harus lebih serius mengenai pemeriksaan berkala kerana mereka menghadapi risiko yang lebih tinggi. Selain ujian STD, lawatan OB/GYN juga mungkin menawarkan ujian untuk masalah pundi kencing, disfungsi seksual, penyakit gastrousus dan tulang.

 • Ia memeriksa kaedah kawalan kelahiran anda
 • Jika anda menggunakan kaedah kawalan kelahiran melalui ubat preskripsi seperti pil kawalan kelahiran, suntikan, tampalan, IUD dan cincin faraj, anda harus diperiksa oleh OB/GYN anda setiap tahun. Diafragma perlu disesuaikan semula sekurang-kurangnya setiap tiga tahun, selepas bersalin atau berlaku perubahan berat badan. Sekiranya anda memerlukan nasihat tentang kehamilan atau perancangan keluarga, OB/GYN anda adalah pihak yang betul untuk dirujuk.

  • Ia mengajar anda maklumat-maklumat penting

  Semasa lawatan tahunan OB/GYN, anda boleh mempelajari banyak petua kesihatan seperti bagaimana memeriksa sendiri payudara, cara mengamalkan seks yang selamat, dan lain-lain. Doktor akan membantu anda memahami cara menjaga tubuh anda. Mereka juga akan menunjukkan kepada anda apa yang normal dan apa yang tidak, supaya anda boleh mengesan masalah dan mendapatkan bantuan perubatan lebih awal.

  Tambahan pula, apabila bercakap mengenai isu kesihatan anda, anda haruslah menjadi orang yang pertama mengambil inisiatif. Ambil perhatian terhadap apa yang sedang berlaku kepada badan anda dan laporkan sebarang dapatan di lawatan OB/GYN yang berikutnya. Antara simptom yang boleh dilaporkan termasuklah pendarahan yang tidak normal, jangkitan vagina yang berulang, hubungan kelamin yang menyakitkan, dan sakit payudara.

  Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Nurul Iftida Basri

  Obstetrik dan ginekologi · Hello Health Group


  Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 13/01/2022

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan