Kesan Jangka Masa Panjang Wanita Merokok

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 27/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Mutakhir ini, purata golongan wanita merokok kian melonjak ke tahap yang membimbangkan. Malahan di beberapa negara seperti Chile, Sweden, Uruguay, New Zealand dan Amerika Syarikat, bilangan golongan perokok wanita melebihi golongan perokok lelaki. Apakah punca sebenar wanita merokok dan apakah kesan jangka panjang yang akan mereka hadapi pada masa hadapan kelak?

Mengapakah wanita merokok?

Pengaruh rakan sebaya

Menurut laporan daripada National Institutes of Health pada tahun 2012, waktu yang paling kritikal bagi individu mula merokok adalah ketika gred ke 6 atau 9 di sekolah. Ini menunjukkan individu akan mula merokok disebabkan masalah sosial dan keinginan untuk nampak hebat atau matang. Remaja yang kurang keyakinan diri juga cenderung untuk mula merokok disebabkan pengaruh rakan sebaya ataupun keinginan mereka sendiri.

Tekanan

Sebuah kajian daripada British yang mengasaskan No Smoking Day peringkat kebangsaan menyatakan tekanan merupakan antara punca utama 1/3 daripada golongan perokok wanita mula merokok. Kajian ini dapat dibuktikan lagi dengan kenyataan bahawa lelaki mula merokok untuk menghiburkan diri sementara wanita pula mula merokok kerana menganggap merokok dapat mengawal dan melegakan tekanan.

Mengurangkan berat badan

Merokok seringkali dikaitkan dengan kekurangan berat badan. Ini kerana merokok dapat memberi kesan negatif terhadap proses metabolisme dalam badan individu sekaligus menyebabkan kekurangan berat badan. Ini merupakan antara punca utama wanita yang mengalami masalah berat badan berlebihan untuk mula merokok.

Keterbiasaan

Bagi golongan perokok tegar, merokok merupakan suatu gejala yang biasa dan normal bagi mereka. Kajin menunjukkan bahawa golongan perokok tegar menganggap tabiat merokok sebagai satu ritual seharian dan mereka sendiri tidak menyedari bila dan mengapa mereka mula merokok.

Antara punca lain yang mengundang kepada ketagihan tembakau adalah keinginan perokok wanita itu sendiri untuk menonjolkan diri dan melawan kongkongan daripada ibu bapa yang hanya menginginkan mereka untuk jadi lebih feminin.

Apakah kesan jangka masa janjang wanita merokok?

Masalah kesuburan

Menurut kajian, ketidaksuburan dalam kalangan wanita merokok adalah dua kali ganda berbanding wanita yang tidak merokok. Ini disebabkan oleh kerosakan pada tiub fallopio dan telur wanita selain berlakunya perubahan kondisi serviks. Sekalipun sudah mendapatkan rawatan kesuburan seperti IVF, perokok wanita hanya mempunyai peluang untuk hamil yang rendah iaitu sebanyak 30 peratus sahaja berbanding wanita yang tidak pernah merokok.

Keguguran dan pelbagai lagi komplikasi kehamilan

Tabiat merokok akan menyebabkan kekurangan oksigen dalam badan anda. Jika anda masih merokok semasa sedang hamil, peluang untuk anda mengalami komplikasi kehamilan seperti keguguran, kandungan luar rahim, kelahiran bayi pramatang atau kandungan meninggal dunia sebelum dilahirkan. Bayi yang dilahirkan oleh ibu perokok juga berpotensi untuk mengalami risiko Sudden Infant Death Syndrome (SIDS).

Kanser paru-paru

Menurut kajian yang dikeluarkan pada tahun 2013, wanita yang merokok mempunyai risiko sebanyak 17.8 kali lebih daripada wanita yangt tidak merokok untuk menghidapi kanser paru-paru. Manakala lelaki yang merokok pula mempunyai risiko sebanyak 14.6 kali lebih daripada lelaki yang tidak merokok. Kedua-dua kajian ini menunjukkan merokok akan mendatangkan penyakit yang sangat serius kepada kedua-dua jantina namun lebih memberi kesan kepada perokok wanita.

Antara masalah kesihatan yang akan timbul akibat merokok adalah osteoporosis, penyakit gusi, ulser, katarak, rheumatoid arthritis serta mengakibatkan menopaus awal. Selain itu, golongan perokok juga mempunyai sistem penyembuhan yang sangat lemah dan mempunyai kadar survival yang sangat rendah untuk sembuh daripada sebarang pembedahan.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Nak Jantung Lebih Sihat Dan Kulit Glowing? Makan Sebiji Epal Sehari Sudah Cukup!

  Buah epal merah amat baik untuk kesihatan, lebih-lebih lagi kepada mereka yang mempunyai masalah kesihatan jantung. Jom ketahui 3 khasiat epal merah.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Fakta Nutrisi 02/03/2021 . 3 minit bacaan

  Virus ‘Chicken Pox’ Boleh Buat Anda Pekak? Ia Mungkin Kesan Sindrom Ini!

  Ada kepercayaan yang kata virus cacar air boleh buat anda pekak. Benarkah? Jom klik untuk baca artikel ini dengan lebih mendalam lagi!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keadaan Telinga 02/03/2021 . 3 minit bacaan

  Angkara Kurang Tidur, Jadilah ‘Mata Panda’, Ada 9 Cara Untuk Hilangkannya!

  Terdapat banyak cara hilangkan lingkaran hitam bawah mata dan salah satu adalah cukup tidur. Jom klik untuk baca cara lain dengan lebih lanjut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Penjagaan Mata 02/03/2021 . 3 minit bacaan

  Wahai Lelaki, Ambil 8 Suplemen Ini Jika Anda Ingin Tingkatkan Kebolehan Mencapai Ereksi!

  Kebolehan seseorang untuk mencapai ereksi turut bergantung kepada kadar aliran darah ke organ zakar. Ketahui suplemen yang baik untuk bantu capai ereksi.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Mati Pucuk 01/03/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  tips kerja shift malam

  Anda Ada Diabetes Dan Bekerja Shift Malam? Ini 15 Tip Kawal Gula Darah

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 02/03/2021 . 3 minit bacaan
  penawar gastrik angin

  Tak Perlu Makan Ubat? Legakan Gastrik Angin Dengan 6 Cara Ini Di Rumah!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 02/03/2021 . 3 minit bacaan
  spotting coklat

  Hamil, Tapi Ada Tompokan Coklat Pada Seluar Dalam, Ini Tanda Gugur @ Sebab Lain?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 02/03/2021 . 2 minit bacaan
  tanda kanser kulit

  Masa Untuk Periksa Kulit Anda! Ini Gejala Bagi 4 Jenis Kanser Kulit Yang Boleh Ancam Nyawa

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 02/03/2021 . 3 minit bacaan