backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Datang Bulan Bukan Alasan Untuk Tidak Bersenam, Ini 4 Kelebihan Senaman Ketika Haid!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 15/09/2022

Datang Bulan Bukan Alasan Untuk Tidak Bersenam, Ini 4 Kelebihan Senaman Ketika Haid!

Apakah makna datang bulan bagi anda? Bagi ramai wanita, datang bulan bermaksud bulan yang menjengkelkan. Mereka mengalami gangguan daripada fungsi, kegatalan yang kerap, dan perubahan mood. Sehinggakan ramai yang tidak mahu bersenam?

Beberapa orang yang gemar bersenam lazimnya akan mempertimbangkan untuk meninggalkan gimnasium selama beberapa hari sehingga perkara ini berlalu. Ia bukan satu idea yang baik kerana terdapat banyak kelebihan bersenam semasa haid!

#1. Bersenam boleh mengurangkan kembung

Haid ini dikaitkan dengan perubahan hormon. Perubahan ini membawa kepada kecenderungan untuk menyimpan air dalam badan. Fenomena ini sering dirujuk sebagai “pengekalan air”.

Selain itu, perubahan dalam selera makan mungkin akan berlaku dalam tempoh ini. Wanita cenderung untuk menginginkan coklat dan makanan pembedahan. Perubahan pemakanan juga membawa kepada kembung. Dengan senaman yang kerap, perut kembung anda dikurangkan.

#2. Bersenam akan menstabilkan mood

Peningkatan tahap kebimbangan adalah satu lagi tanda pra haid yang sering berfungsi sebagai isyarat untuk tempoh yang akan datang. Ingatlah pesanan orang popular sering memberi apabila seseorang itu tertekan,

“Senaman membantu anda menangani dengan tekanan”?

Ia ternyata bahawa menjadi aktif secara fizikal membawa faedah yang sama. Endorfin melakukan silap mata kerana ia membuatkan anda berasa lebih positif dan santai.

Oleh itu, anda berasa lebih baik dan kurang tertekan. Hasilnya, emosi bertambah baik.

#3. Senaman ubat PMS?

Simptom lain yang dapat dikurangkan adalah kesakitan. Kekejangan adalah satu pengalaman yang menyakitkan bahawa walaupun seorang yang kuat akan berjuang untuk mengendalikan.

Apabila bersenam, endorfin dihasilkan. Endorfin adalah bahan kimia yang membantu melegakan kesakitan. Kekejangan adalah sejenis sakit menjalan akan menyebabkan badan anda untuk berasa sakit lebih berkurang.

Kitaran Haid Tidak Teratur Mengapa ia Terjadi

#4. Ia masa yang baik untuk latihan intensif

Dikatakan bahawa semasa haid, wanita boleh mendapatkan yang terbaik daripada bersenam. Perubahan hormon menyebabkan penurunan estrogen dan progesteron.

Ini memberi kesan kepada keupayaan untuk mengakses karbohidrat dan glikogen. Dalam erti kata lain, wanita yang bersenam pada masa ini dapat melakukan dengan latihan intensif.

Ia seolah-olah mempunyai rangsangan dalam stamina, yang membolehkannya untuk menolak lebih kuat dalam tempoh masa yang pendek.

Secara keseluruhan, ia bukan satu idea yang baik untuk meneruskan senaman dengan kesakitan dalaman yang berterusan. Walau bagaimanapun, jika dilihat dengan lebih dekat, iaitu pada haid sebenarnya adalah masa yang baik bagi wanita untuk menjadi aktif secara fizikal.

Jika apa-apa, period anda tidak boleh menghalang anda daripada kerap bersenam. Ia membantu mengurangkan keresahan bulanan anda, meningkatkan mood, dan membuat anda berasa lebih baik.

Ia juga membolehkan anda melakukannya lebih daripada kebiasaan anda pada bila-bila masa lain dalam bulan itu. Dengan itu, percayalah bahawa terdapat banyak kelebihan bersenam semasa haid.

Baca juga:

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Muhamad Firdaus Rahim

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 15/09/2022

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan