backup og meta

Nak Periksa Sendiri Payudara Di Rumah? Ini Masa & Cara Untuk Lakukannya

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 19/05/2021

  Nak Periksa Sendiri Payudara Di Rumah? Ini Masa & Cara Untuk Lakukannya

  Periksa payudara atau Pemeriksaan sendiri payudara (BSE), boleh menjadi satu cara yang penting untuk mengenalpasti kanser payudara dengan segera yang mana ia mempunyai lebih banyak peluang untuk dirawat secara berkesan.

  Walaupun penyelidikan musim panas pada 2008 hampir 400,000 wanita di Rusia dan China dilaporkan bahawa pemeriksaan payudara diri tidak mengurangkan kadar kematian kanser payudara dan BSE hanya dianggap sebagai alat saringan yang tidak wajib, ia masih satu langkah utama yang anda dapat dan perlu lakukan untuk diri sendiri. 

  Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Kesihatan Wanita, sila dapatkannya di sini. 

  Mengapa saya perlu periksa payudara?

  periksa payudara

  Menemui ketulan sebelum kanser merebak ke semua badan anda boleh menjadikan perbezaan antara hidup dan mati. Persatuan Kanser Amerika (ACS) mengatakan bahawa pemeriksaan sendiri payudara yang anda lakukan boleh memastikan anda terus berhubung dengan kebiasaan anda.

  Ia terbaik bermula sekitar umur 20 tahun, jadi anda boleh belajar lebih awal mengenai rasa tisu payudara biasa, tetapi ia tidak pernah terlambat untuk memulakan.

  Bilakah masa terbaik untuk periksa payudara? 

  Cuba jadikannya tabiat melakukan pemeriksaan sendiri payudara setiap bulan untuk membiasakan diri dengan bagaimana rasa payudara anda yang biasa, Peperiksaan perlu beberapa hari selepas haid berakhir yang mana payudara sedikit terdedah kepada bengkak.

  Jika anda belum haid, tentukan hari yang mudah diingati, hari pertama atau terakhir bulan tersebut sebagai contoh dan pada masa yang sama setiap bulan.

  Bagaimana saya memeriksa payudara?

  Sesetengah wanita berlengah-lengah untuk melakukan peperiksaan sendiri kerana mereka tidak dapat apa yang dicari. Ketulan malignan keras, terpencil dan statik.

  Walaupun, sebahagian daripadanya tidak sesuai dengan penerangan ini, jadi apa-apa perubahan yang anda rasa perlu dianggarkan oleh pakar perubatan. Ingatlah bahawa jika mammogram anda tidak normal dan mempunyai ketulan, anda masih perlu disahkan oleh doctor, hanya 20% daripadanya adalah tanda-tanda kanser payudara

  Apakah yang patut saya lakukan sekiranya terjumpa ketulan atau perubahan pada payudara?

  periksa payudara

  Ia tidak pelik jika payudara anda mempunyai beberapa ketulan. Ketulan mencurigakan mungkin sangat sukar untuk dibezakan sama ada payudara anda mengandungi fibroid atau cyst, biasanya orang yang selamat berlaku lebih kerap semasa semakin berumur.

  Mencari tempat keabnormalan boleh mengecewakan dan menakutkan, terutamanya doktor menegaskan untuk melakukan pemeriksaan.

  Mengambil sehari untuk berjumpa dengan doktor jika anda menjumpai sesuatu yang kelihatan ganjil. Jika apa yang anda perasan sesuatu tanpa ragu-ragu, doktor akan menggalakkan supaya mendapatkan biopsi.

  Ini melibatkan pengambilan sampel kecil tisu daripada jisim untuk analisis lebih dekat. Tetapi jangan bimbang; seperti yang dinyatakan 80% ketulan payudara yang biopsi berubah menjadi tidak berbahaya.

  ACS mengesyorkan bahawa wanita mempunyai mammogram tahunan pada usia 40-an dan wanita yang berisiko tinggi kanser payudara perlu lakukannya lebih awal.

  Selain mamografi tahunan, wanita yang berisiko tinggi mendapat kanser payudara sepatutnya mendapatkan pengimejan resonans magnetik.

  Wanita dengan mutasi gen BRCA1 atau BRCA2 atau darjah pertama perbandingan dengan apa-apa mutasi, wanita yang mempunyai terapi radiasi dada sekitar umur 10 tahun dan 30 tahun, atau mereka yang mempunyai penyakit genetik seperti sindrom Li-Fraumeni atau sindrom cowden.

  Walaupun anda memeriksa payudara anda dengan kerap, anda perlu mendapatkan doktor pemeriksaan payudara setiap tahun.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 19/05/2021

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan