Disleksia: Apa yang Anda Perlu Tahu

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 01/10/2018

  Disleksia: Apa yang Anda Perlu Tahu

  Apa itu disleksia?

  Disleksia adalah gangguan pembelajaran yang memberi kesan terhadap keupayaan untuk membaca, mengeja, menulis dan bercakap. Bagi mereka yang mengalaminya, otak memproses bahan bertulis secara berbeza sehingga menyebabkan kesukaran dalam pembelajaran.

  Orang yang mengalami disleksia juga mempunyai masalah memahami apa yang dibacanya. Disleksia adalah keadaan neurologi dan selalunya genetik, dan bukan hasil pengajaran, pengajaran, atau pendidikan yang kurang baik.

  Orang dewasa juga boleh mengalami gangguan pembelajaran ini. Sesetengah orang didiagnosis pada awal kehidupannya. Mereka tidak menyedari bahawa mereka mempunyai disleksia sehingga lebih berusia.

  Kanak-kanak dengan disleksia sering mempunyai penglihatan yang normal dan sama pintar dengan rakan sebaya mereka. Tetapi mereka lebih banyak berjuang di sekolah kerana ia memerlukan masa lebih lama untuk membaca. Masalah pemprosesan perkataan juga boleh menjadikannya sukar untuk mengeja, menulis, dan bercakap dengan jelas.

  Jenis-jenis

  Phonological dyslexia

  Orang yang mengalami kesukaran memecah kata-kata ke dalam unit yang lebih kecil, menjadikannya sukar untuk memadankan bunyi dengan bentuk bertulisnya. Ini juga dikenali sebagai disleksia dssfonetik atau disleksia pendengaran.

  Surface dyslexia

  Orang tidak dapat mengenali kata dengan penglihatan, membuatkan kata-kata sukar untuk diingat dan belajar. Ini kadang-kadang dipanggil disleksia dyseidectic atau disleksia visual.

  Rapid naming deficit

  Orang tidak dapat menamakan huruf atau nombor dengan cepat apabila mereka melihatnya.

  Double deficit dyslexia

  Individu yang mengalami kesukaran mengasingkan bunyi juga untuk menamakan huruf dan nombor.

  Visual dyslexia

  Orang ini mempunyai pengalaman visual yang luar biasa apabila melihat perkataan, walaupun ini boleh bertindih dengan disleksia permukaan.

  Punca

  Doktor pakar dan penyelidik tidak pasti apa yang menyebabkan disleksia. Sesetengah bukti menunjuk kemungkinan bahawa keadaan itu adalah genetik, kerana ia sering berlaku dalam keluarga.

  Dua faktor utama yang wujud adalah:

  • Faktor genetik: Satu kumpulan di Sekolah Perubatan Yale mendapati bahawa kecacatan dalam gen, dikenali sebagai DCDC2, dikaitkan dengan masalah dalam prestasi membaca.
  • Disleksia diperoleh: Minoriti kecil yang mengalami disleksia mengalami keadaan selepas mereka dilahirkan, biasanya disebabkan oleh kecederaan otak, strok atau beberapa jenis trauma lain.

  Simptom

  Disleksia adalah berbeza daripada perkembangan lewat membaca, yang mungkin mencerminkan ketidakupayaan mental atau deprivasi budaya.

  Tanda-tanda dan simptom yang paling sering dikaitkan dengan disleksia boleh ditunjukkan pada mana-mana peringkat umur, tetapi biasanya muncul pada zaman kanak-kanak.

  Simptom kanak-kanak disleksia termasuk:

  • Kesukaran dalam pembelajaran dan membaca
  • Perkembangan lewat berbanding kanak-kanak normal
  • Lambat bercakap/masalah bercakap
  • Sukar menumpukan perhatian
  • Keliru antara kiri dan kanan
  • Masalah imunologi

  Rawatan

  • Ujian psikologi: Ini membantu guru mewujudkan program yang lebih baik untuk kanak-kanak. Biasanya melibatkan teknik deria kanak-kanak termasuk sentuhan, penglihatan dan pendengaran.
  • Bimbingan dan sokongan: Kaunseling boleh membantu meminimumkan sebarang kesan negatif terhadap nilai dan keyakinan diri.
  • Penilaian berterusan: Orang dewasa dengan disleksia mungkin mendapat manfaat daripada penilaian untuk terus mengembangkan strategi dan mengenal pasti mana-mana kawasan yang memerlukan lebih banyak sokongan.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 01/10/2018

  Iklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  Iklan
  Iklan
  Iklan