What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other
ask-doctor-icon

Tanya Doktor Secara Percuma

Jadi yang terawal untuk berkongsi pandangan anda kepada Hello Doktor

Cuba Trick Ni Untuk Kembalikan Kemesraan Dengan Pasangan Anda

  Cuba Trick Ni Untuk Kembalikan Kemesraan Dengan Pasangan Anda

  Jijo sering memikirkan perkara-perkara yang boleh dilakukan untuk menarik perhatian isterinya. Tahun demi tahun, dia sedar bahawa hubungan dengan isterinya menjadi semakin hambar dan longgar. Tiada lagi gurauan manja sebelum tidur atau menonton televisyen bersama. Sudah lama juga dia tidak keluar ke pasaraya untuk mencari keperluan dapur secara bersama.

  Sekiranya anda berhadapan dengan situasi yang sama dengan Jijo, apakah yang anda akan lakukan untuk memeriahkan kembali hubungan perkahwinan anda dengan pasangan anda? Masih ragu-ragu juga? Kalau begitu, ikuti tip mudah berikut.

  Tip kekalkan hubungan dengan pasangan

  #1. Cakap perkara positif antara pasangan

  Cuba katakan sekurang-kurangnya lima kata-kata positif bagi setiap satu kata negatif yang diluahkan. Anda boleh cuba kaedah ini apabila berhadapan dengan sebarang masalah atau konflik bersama pasangan anda.

  #2. Berhenti mengkritik antara satu sama lain

  Kritikan terutamanya kritikan yang tidak berasas adalah salah satu perkara yang boleh mendorong perceraian. Kritikan berbeza dengan keluhan. Keluhan berbunyi seperti mengadu berkenaan sesuatu isu, manakala kritikan adalah sejenis serangan peribadi keatas seseorang berkenaan karakter atau watak mereka.

  #3. Aktiviti bersama atau playdate

  Satu kajian yang diterbitkan dalam Mayo Clinic Proceedings menyatakan, interaksi sosial yang melibatkan pasangan dan sukan boleh meningkatkan jangka hayat seseorang berbanding sukan atau senaman yang dilakukan secara berseorangan. Contohnya, anda bermain badminton bersama pasangan anda adalah lebih baik daripada anda berbasikal berseorangan.

  #4. Tingkatkan keintiman emosi

  Keintiman fizikal dan seksual semata-mata tidak menjamin kebahagiaan rumah tangga. Ia perlu melibatkan keintiman emosi. Ia melibatkan sikap keterbukaan antara satu sama lain berkenaan perasaan, pendapat, kepercayaan, nilai, harapan, kebimbangan, ketakutan dan cita-cita. Ia akan menjadikan anda lebih “get each other” berbanding kritikan sepanjang masa. Keintiman emosi akan membawa anda kepada keintiman seksual yang lebih baik dan bermakna.

  #5. Ingati waktu lucu anda dan pasangan

  Cuba duduk secara santai di sofa rumah atau juga di tepian pantai, sambil mengingati momen-momen lucu antara anda berdua. Ingati kembali perkara yang pernah membuatkan anda berdua ketawa besar. Ini kerana satu kajian yang diterbitkan dalam Motivation and Emotion menemui, pasangan yang mengingati saat lucu bersama dilaporkan mempunyai kepuasan hubungan yang lebih besar.

   

  Perkara kecil ini mungkin tidak pernah difikirkan oleh Jijo. Walau bagaimanapun, ia jelas boleh membantu sedikit sebanyak dalam memperbaharui dan mengekalkan hubungan sedia ada antara Jijo dan pasangannya. Kami berharap agar Jijo dapat membaca penulisan ini dan mendapat idea untuk melakukannya dengan lebih bersemangat. Chaiyok Jijo!

   


  Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!

  Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!


  Kalkulator Ovulasi

  Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

  Kalkulator Ovulasi

  Kalkulator Ovulasi

  Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

  Kalkulator Ovulasi

  Panjang Kitaran

  (hari)

  28

  Objektif

  (hari)

  7

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  https://www.inc.com/marcel-schwantes/want-a-truly-happy-marriage-experts-say-couples-should-do-any-of-these-7-things-for-each-other.html

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz Disemak pada 14/06/2020
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Next article: