backup og meta

Bagaimana Warna Mempengaruhi Mood?

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 18/01/2023

  Bagaimana Warna Mempengaruhi Mood?

  Adakah anda tertanya-tanya mengapa anda suka beberapa pemilihan warna pada orang lain? Adakah anda pernah berfikir perasaan anda apabila memasuki sebuah bilik dengan warna yang tertentu, seperti biru, putih atau merah? Psikologi warna telah digunakan oleh seni, pemasaran, reka bentuk dan kawasan menarik lain walaupun kekurangan penyelidikan umum. Sekarang, kita akan meneroka bagaimana warna mempengaruhi suasana hati anda.

  Kesan pemilihan warna

  Mungkin, bagaimana seseorang merasakan tentang warna tertentu boleh menjadi bagaimana peribadi latar belakang individu, budaya dan rujukan peribadi.

  Walau bagaimanapun, warna masih mempunyai beberapa makna universal yang dipersetujui secara meluas oleh kebanyakan orang di seluruh dunia.

  Sebagai contoh, warna-warna hangat termasuk merah, oren dan kuning adalah dianggap warna-warna hangat yang mencetuskan perasaan kehangatan penerima serta kemarahan dan kadang-kadang permusuhan – merah sering digunakan sebagai amaran zon bahaya, kan?

  Sejenis lagi warna adalah warna-warna sejuk termasuk biru, ungu dan hijau. Tenang dan meriah mungkin mengaitkan warna-warna ini tetapi anda sekali-sekala merasa sedih.

  Kegunaan praktikal warna untuk meningkatkan mood seharian

  Jadi, selepas belajar bagaimana subjektif perasaan tentang pemilihan warna, terdapat beberapa tip untuk kegunaan harian.

  Hijau

  pemilihan warna

  Hijau adalah warna yang sangat menenangkan terhadap mata dan ia membuatkan anda kurang sakit mata. Oleh itu, pengguna komputer atau perlu meletakkan desktop hijau bagi menjadi lebih produktif.

  Pemilihan warna oren

  Warna senaman. Oren dikenali sebagai campuran semangat dan kegembiraan, masing-masing dari merah dan kuning.Oren juga menunjukkan rangsangan dan semangat. Apabila anda perlu bersenam, pakaian oren seolah-olah meningkatkan mood dan membuat anda berasa lebih bertenaga.

  Merah dan Biru

  Warna-warna untuk wanita dan lelaki ketika temu janji (date).

  Merah meningkatkan perlumbaan jantung jadi jika seorang wanita memakai merah pada temu janji, jantungnya mungkin mula mengepam lebih cepat, mewujudkan kesan sesuatu apabila melihat temannya.

  Dan dengan biru, bermakna tenang dan kestabilan. Ini adalah apa yang wanita biasanya kelihatan dalam seorang lelaki. Dan juga, biru boleh menjadi sangat santai.

  Pemilihan warna hitam

  pemilihan warna

  Warna agresif. Di sesetengah negara, pegawai polis biasanya memakai hitam. Pasukan polis khas seperti SWAT juga kadang-kadang memakai hitam. Hitam melambangkan agresif dan kuasa. Adakah anda rasa takut dengan seorang lelaki dalam pakaian hitam atau biru?

  Biru dan hijau

  Warna-warna yang anda perlu digunakan untuk pejabat anda.Seperti yang dinyatakan, hijau adalah tenang dan meningkatkan produktiviti. Biru menggalakkan ketenangan dan juga harapan. Biru juga merendahkan kadar jantung dan hijau membuat anda rasa aman. Oleh itu, jika anda mahu pekerja-pekerja anda bekerja terbaik, biru dan hijau adalah pilihan yang hebat.

  Kelabu

  Warna yang anda tidak perlu gunakan dalam bekerja. Kelabu melambangkan kebosanan dan ketidakpedulian. Memakai warna kelabu, akan berakhir dengan perasaan mengantuk sepanjang hari. Walau bagaimanapun, anda boleh menangani kesan dengan mencampurkan dengan warna terang lain.

  Ini hanya beberapa kegunaan umum warna. Sudah tentu, setiap orang mempunyai warna kegemaran masing-masing yang meningkatkan mood mereka dengan cara yang berbeza. Oleh itu, pilih warna yang sesuai untuk anda.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Muhamad Firdaus Rahim

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 18/01/2023

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan