home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Benjolan Benigna Skrotum (Pembedahan)

Ketahui asas-asasnya|Fahami Risiko|Ketahui apa yang berlaku|Pemulihan

Ketahui asas-asasnya

Apa itu Pembedahan Benjolan Benigna Skrotum?

Benjolan benigna skrotum adalah benjolan yang muncul di skrotum tetapi bukan merupakan kanser. Dalam kebanyakan kes, benjolan tidak menyebabkan gejala dan tidak memerlukan sebarang rawatan atau intervensi, tetapi ada gejala yang menyebabkan gejala dan memerlukan rawatan dengan pembedahan. Terdapat dua jenis ketulan iaitu:

  • Hidrosel: cecair berkumpul di kapsul yang meliputi testis.
  • Sista epididimis: cecair berkumpul di epididimis (struktur berbentuk tiub yang mengandungi sperma).

Mengapa Pembedahan Benjolan Benigna Skrotum dilakukan?

Sekiranya benjolan itu besar, pembedahan dapat mengurangkan rasa yang tidak selesa dan memudahkan anda untuk bergerak. Secara umum, benjolan benigna skrotum boleh dibiarkan begitu sahaja (tanpa berbuat apa-apa) atau pembedahan, diperbaiki atau disalirkan, bergantung kepada:

  • Ketidakselesaan atau sakit atau tidak;
  • Ianya meningkatkan risiko ketidaksuburan atau tidak;
  • Ada jangkitan atau tidak

Fahami Risiko

Apakah risiko Pembedahan Benjolan Benigna Skrotum?

Sekiranya anda ingin mempunyai anak, adalah lebih baik anda tidak melakukan apa-apa sekiranya muncul benjolan pada epididimis. Pembedahan epididimis boleh meninggalkan parut dan mengurangkan kesuburan.

Cecair boleh disalirkan dengan sedutan jarum tetapi ia sering akan menumpuk semula. Anda juga boleh disuntik untuk mengelakkan penumpukan.

Adalah penting anda memahami risiko dan komplikasi sebelum menjalani pembedahan ini. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor atau pakar bedah anda untuk maklumat lanjut.

Ketahui apa yang berlaku

Apakah persediaan yang saya harus lakukan sebelum menjalani Pembedahan Benjolan Benigna Skrotum?

Doktor anda akan memberi arahan khusus untuk persediaan, termasuk apa yang anda boleh makan beberapa jam sebelum pembedahan. Dalam kebanyakan kes, anda perlu berpuasa selama kira-kira 6 jam. Anda boleh minum, seperti kopi, beberapa jam sebelum pembedahan.

Anda harus berbincang dengan doktor tentang ubat-ubatan yang anda gunakan baru-baru ini, alahan atau keadaan perubatan anda yang lain. Tambahan lagi, anda akan bertemu dengan pakar bius untuk memilih anestesia yang akan digunakan sebelum pembedahan. Adalah penting bagi anda untuk mengikuti arahan mengenai masa puasa sebelum pembedahan.

Apa yang berlaku semasa Pembedahan Benjolan Benigna Skrotum?

Biasanya prosedur ini mengambil masa selama 20-50 minit.

Pakar bedah akan membuat insisi kecil pada skrotum anda. Untuk kes hidrosele, doktor akan menyalirkan cecair keluar dari kantung dan memotong atau menjahitnya.

Untuk kes-kes sista epididimis, doktor akan membuang sista epididimis. Doktor mungkin mengeluarkan sebahagian epididimis atau epididimis secara keseluruhannya.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau kebimbangan, sila berunding dengan doktor atau pakar bedah anda untuk maklumat lanjut.

Pemulihan

Apa yang berlaku selepas Pembedahan Benjolan Benigna Skrotum?

Selepas pembedahan skrotum, jarang ada komplikasi atau pendarahan ke dalam tisu skrotum. Jika terdapat sebarang komplikasi, rawatannya juga sangat mudah.

Komplikasi biasa setiap pembedahan:

  • Sakit;

Komplikasi spesifik pembedahan benjolan benigna skrotum:

  • Disuria;
  • Jangkitan di tapak pembedahan;
  • Mengurangkan kesuburan jika menjalani pembedahan sista epididimis.

Ini adalah salah satu sebab utama mengapa pembedahan ini tidak dicadangkan secara meluas melainkan jika anda mengalami gejala teruk yang menjejaskan kualiti hidup anda.

Anda boleh pulang ke rumah pada hari yang sama atau keesokan harinya. Biasanya anda boleh kembali bekerja selepas dua hingga empat minggu.

Bersenam dengan kerap akan membantu anda kembali ke aktiviti normal secepat mungkin. Sebelum memulakan latihan, anda harus bertanya kepada doktor.

Sesetengah benjolan mungkin berulang.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Pagana, Kathleen D, and Timothy J. Pagana. Mosby’s Manual of Diagnostic and Laboratory Tests. St. Louis, Mo: Mosby/Elsevier, 2010. Edisi cetakan

 

 

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farizah Mohd Ikbal Disemak pada 27/11/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel