home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Boleh Atau Tidak Pesakit Diabetes Ambil Gula & Pencuci Mulut? Pasti Anda Nak Tahu Ini!

Boleh Atau Tidak Pesakit Diabetes Ambil Gula & Pencuci Mulut? Pasti Anda Nak Tahu Ini!

Mempunyai masalah diabetes tidak bermakna anda perlu mengelakkan pengambilan gula seperti hidangan pencuci mulut untuk selama-lamanya.

Anda boleh mempunyai satu hidangan yang manis bersaiz kecil tetapi dalam masa yang sama, masih mengawal keadaan diabetes anda.

Fakta berkenaan pengambilan gula & masalah diabetes

Ramai indidvidu berfikir bahawa makan gula boleh menyebabkan diabetes. Tetapi hakikatnya gula tidak mempunyai hubungan dengan diabetes jenis 1.

Bagi diabetes jenis 2, satu faktor risiko adalah kerana berat badan yang berlebihan. Apabila anda makan terlalu banyak gula, berat badan anda akan bertambah.

Kajian telah menunjukkan bahawa minum minuman beralkohol turut dikaitkan dengan diabetes jenis 2. Oleh itu, anda harus mengehadkan penggunaan gula untuk membantu mengelakkan diabetes.

Sekiranya anda sudah menghidap diabetes, pengambilan gula akan meningkatkan paras gula dalam darah anda. Jika ini tidak dikawal, masalah serius mungkin berlaku.

Dengan pelan yang betul, anda masih boleh makan sedikit gula dan mengekalkan paras gula dalam darah anda dengan stabil.

Anda hanya perlu makan gula-gula atau manisan pada majlis-majlis khas seperti majlis hari jadi atau perkahwinan. Tetapi ingatlah bahawa produk makanan tersebut mengandungi sejumlah besar gula.

Oleh itu, berhati-hatilah dengan mengambilnya dalam kuantiti yang sedikit. Hidangan harian anda perlu meliputi makanan berkhasiat seperti sayur-sayuran, produk tenusu tanpa lemak, ikan berlemak, kekacang, dan protein tanpa lemak.

Jika pencuci mulut anda mengandungi terlalu banyak gula, kongsinya dengan rakan anda. Anda juga tidak boleh membeli gula-gula dalam kuantiti yang banyak jika anda fikir anda akan terlebih makan.

Kadar gula dalam diet anda

Satu lagi cara untuk memuaskan keinginan anda terhadap makanan manis ialah dengan menambahkan pemanis berkalori rendah dalam pelan pemakanan anda. Tetapi anda harus mengawal jumlahnya. Berikut adalah beberapa jenis pemanis yang boleh anda gunakan dalam makanan anda:

 • Jenis gula (putih, mentah, tebu, coklat, jagung, kelapa);
 • Madu;
 • Sirap (tebu, maple, beras);
 • Nectar;
 • Gula semulajadi (fruktosa, xylitol).

masalah diabetes

Untuk mengawal paras gula dalam darah anda, anda juga harus mengawal jumlah karbohidrat yang dapat dijumpai dalam makanan-makanan ini:

 • Nasi;
 • Pasta;
 • Roti;
 • Biskut;
 • Sayuran berkanji (kacang, kentang, jagung);
 • Buah;
 • Jus;
 • Produk tenusu (susu, keju, yogurt).

Jika anda ingin mempunyai pencuci mulut, anda harus berhati-hati dengan mengenalpasti jumlah pemanis yang ditambahkan dalam hidangan anda dengan memeriksa label produk.

Label fakta pemakanan dan kandungan bahan akan menunjukkan kepada anda kuantiti gula dan karbohidrat yang terkandung didalam sesebuah produk.

Gula termasuk gula semula jadi dan tambahan. Karbohidrat termasuk kanji, serat, gula dan gula alkohol (seperti maltitol, xylitol, sorbitol). Anda boleh bergantung kepada maklumat ini untuk membina resepi pencuci mulut yang sihat.

pengambilan gula

Gula-gula adalah suatu keinginan. Apabila menghidapi diabetes, anda harus makan gula-gula dan pencuci mulut di majlis-majlis khas sahaja.

Tetapi apabila anda membuat keputusan untuk menambahkan gula-gula pada makanan anda, ianya perlu dalam kuantiti yang sedikit.

Doktor akan menasihati anda untuk mempunyai pelan pemakanan yang bukan sahaja membantu anda mengawal diabetes tetapi juga memenuhi keinginan anda terhadap makanan manis.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Sugar and Desserts. http://www.diabetes.org/food-and-fitness/food/what-can-i-eat/understanding-carbohydrates/sugar-and-desserts.html?referrer=https://www.google.com.vn/. Accessed October 28, 2016.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31000871/

https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/recipes/recipe-search-results

https://www.healthhub.sg/live-healthy/1393/the-diabetics-guide-to-dessert

 

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Disemak pada 30/01/2019
x