What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Ibu Yang Terlalu Tegas & Garang Punca Anak Ketagih Alkohol Kelak? - Kajian

Ibu Yang Terlalu Tegas & Garang Punca Anak Ketagih Alkohol Kelak? - Kajian

Kita selalu mendengar bahawa mempunyai ibu tegas akan menjadikan anak lebih berdisiplin, tetapi adakah itu benar atau sebaliknya sehingga menyebabkan ketagihan alkohol?

Ketagihan alkohol

Berdasarkan satu kajian yang dilakukan, kanak-kanak yang mempunyai ibu tegas dikatakan akan berisiko tinggi untuk mengalami masalah berkaitan penyalahgunaan alkohol kerana tekanan yang dihadapi.

Penyelidikan yang dilakukan ini tercetus berdasarkan minat penyelidik dari Arizona State University. Dalam penyelidikan ini, mereka berminat untuk mengkaji tingkah laku melibatkan 419 pelajar yang secara purata berusia 20 tahun.

Menurut penolong penyelidikan merangkap pengarang kajian ini, Dr Julie Patock-Peckham berkata, “Saya tertarik untuk mengkaji topik ini selepas mengamati beberapa pelajar dengan kemahiran teknikal mengembangkan tabiat penyalahgunaan alkohol atau berdepan isu ketagihan alkohol.

“Kecenderungan pelajar seperti ini menggunakan alkohol untuk mengatasi tekanan kehidupan adalah sangat tinggi berbanding pelajar yang menjalani kehidupan biasa tanpa perlu menjadi sempurna setiap masa,” jelas Julie lagi.

Soalan kajian

Dalam analisis kajian yang diterbitkan dalam jurnal Addictive Behavior Reports ini, pelajar yang terlibat diberikan 60 soalan soal selidik berkaitan bagaimana mereka dibesarkan oleh ibu bapa mereka, dengan 30 soalan untuk ibu dan 30 soalan untuk bapa.

Antara soalan kajian yang ditanya adalah seperti ‘Saya (ibu / bapa) merasakan bahawa ibu bapa yang bijak harus mengajar anak-anak mereka lebih awal hanya seorang sahaja ketua dalam keluarga’.

Terdapat juga soalan berkaitan alkohol yang ditanya kepada para pelajar terlibat. Antara soalannya adalah seperti sebab mengambil alkohol, pandangan mereka mengenai alkohol dan jumlah pengambilan alkohol dalam acara tertentu.

Pada akhir soalan kaji selidik, turut disertakan dengan 20 set soalan berkaitan simptom kemurungan seperti berapa kali mereka berasa keseorangan atau menangis, dalam tempoh seminggu sebelumnya.

Hasil kajian

Hasil penyelidikan mendapati pelajar yang dibesarkan ibu bersifat autoritarian tanpa melibatkan bapa, akan cenderung ke arah kesempurnaan. Keadaan ini sekali gus menyumbang kepada tahap kemurungan yang lebih tinggi. Ini akhirnya akan wujud isu pengambilan alkohol secara berlebihan.

Tetapi dalam isu ini bapa yang bersifat autoritarian tidak mempunyai kesan terhadap simptom kemurungan. Cuma ibu tegas dengan sifat autoritarian lebih cenderung dikaitkan dengan kesempurnaan sahaja yang menyumbang kepada kemurungan dan ketagihan alkohol.

Ibu bapa autoritarian dijelaskan sebagai ibu bapa yang mempunyai peraturan ketat berlandaskan hukuman dan penyindiran serta kurangnya belaian mesra dan kasih sayang.

Penyelidik menjelaskan aspek keibubapaan yang melibatkan ibu dengan sifat autoritatif (authoritative), iaitu satu sifat yang berlawanan dengan autoritarian, mempunyai hubungan dengan isu penggunaan alkohol yang lebih sedikit.

Ini kerana ibu bapa dengan sifat autoritatif, adalah sebagai ibu bapa yang masih bersifat mengawal tetapi dalam masa yang sama responsif dan memberikan belaian kasih sayang kepada anak mereka.

Tiada yang sempurna

Sebagai ibu bapa, sudah tentu kita inginkan yang terbaik buat anak-anak terutamanya dalam aspek akademik. Walau bagaimanapun, jika kesempurnaan yang ingin dicapai itu adalah secara paksaan, ia boleh mewujudkan masalah di kemudian hari. Jadi elakkan daripada menjadikan anak sebagai ‘bahan’ untuk mencapai kesempurnaan dan kepuasan diri anda sebagai ibu bapa.

Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

health-tool-icon

Jadual Vaksin Bayi

Rujuk jadual imunisasi untuk tahu vaksin apa yang anak anda perlukan dan bila

Apa jantina bayi anda?

Lelaki

Wanita


Ikuti topik yang paling relevan dan bertukar cerita. Sertai komuniti Keibubapaan hari ini!

Ikuti topik yang paling relevan dan bertukar cerita. Sertai komuniti Keibubapaan hari ini!


Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Asyikin Md Isa Disemak pada 01/07/2020
Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan