backup og meta

Tip Taman Permainan Selamat untuk Anak Anda

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 24/11/2023

  Tip Taman Permainan Selamat untuk Anak Anda

  Taman permainan merupakan satu keseronokan untuk kanak-kanak tapi bukan kepada ibu bapa kerana menurut mereka taman permainan boleh mengundang bahaya. Penting untuk ibu bapa mengetahui tip untuk keselamatan taman permainan untuk anak mereka bagi mencegah daripada berlakunya sebarang kemalangan.

  Oleh itu, artikel ini akan membincangkan tentang 5 tip untuk memastikan keselamatan taman permainan anak anda sentiasa terjamin.

  Untuk mendapatkan lebih banyak informasi tentang Keibubapaan, anda boleh klik di sini.

  Bagaimana memastikan keselamatan taman permainan selamat?

  Anda perlu memastikan anak anda menikmati masa mereka sepanjang berada di taman permainan di samping mengelakkan mereka daripada kecederaan dengan mengamalkan cara-cara ini:

  #1. Memantau anak anda menggunakan peralatan taman permainan

  Cara paling selamat untuk memastikan keselamatan anak anda adalah memantau ketika mereka bermain.

  Ini tidak susah kerana mereka sentiasa akan memanggil anda untuk melihat mereka bermain. Anda perlu memastikan tiada peralatan yang berkarat atau rosak sebelum anak anda bermain serta memastikan tiada objek bahaya seperti kaca atau permukaan yang tidak rata.

  #2. Ajar anak anda untuk berjaga-jaga

  Sebelum membiarkan anak anda memasuki taman permainan, buka semua rantai atau gelang yang dipakai oleh mereka untuk mengelakkannya tersangkut pada apa-apa peralatan.

  Jika terdapat golongan umur kanak-kanak yang pelbagai, ajar anak anda untuk bermain di kalangan kanak-kanak seusia mereka. Ajar anak anda bahawa menolak, menarik, bersesak-sesak di taman permainan boleh mengundang bahaya.keselamatan taman permainan

  #3. Pilih kawasan bermain berdasarkan umur anak anda

  Pastikan anak anda menggunakan peralatan yang sesuai dengan umurnya. Kawasan khas untuk kanak-kanak berumur di bawah 5 tahun seharusnya diwujudkan dan dibaikpulih.

  Untuk bayi yang baharu belajar berjalan, kawasan permainan haruslah mempunyai kawasan dan permukaan yang sesuai dan lembut untuk memudahkan mereka.

  Jika bayi anda sudah boleh mengawal tindak-tanduk mereka dan boleh duduk dengan sokongan (biasanya berumur sekitar 9 bulan), boleh cuba menggunakan buaian yang mempunyai sokongan yang selamat.

  #4. Pastikan permukaan dan kawasan permainan tersebut selamat

  Elakkan taman permainan yang mempunyai tapak permukaan yang keras seperti konkrit, rumput, berbatu atau bertar.

  Sebaliknya gunakan taman permainan yang mempunyai tapak permukaan seperti pasir dan getah.

  Tikar getah, rumput tiruan dan apa-apa material artifisial juga merupakan tapak permukaan yang selamat dan tidak memerlukan penyelenggaraan yang kerap.

  #5. Pastikan taman permainan tersebut diperiksa dan diselenggara oleh pihak berwajib

  ciri-ciri taman permainan

  Pastikan dengan pihak sekolah atau pusat penjagaan untuk memastikan mereka mempunyai  ciri-ciri taman permainan yang sesuai mengikut umur kanak-kanak dan mempunyai penyelenggaraan yang baik.

  Jika terdapat apa-apa bahaya di kawasan taman permainan, laporkan segera kepada mereka dan halang anak anda menggunakan taman permainan tersebut sehingga diselenggara.

  Laporkan apa-apa bahaya kepada organisasi bertanggungjawab untuk keselamatan taman permainan tersebut (contohnya sekolah, rukun tetangga atau majlis bandar raya).

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 24/11/2023

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan