backup og meta

Gagap Adalah Satu Masalah Pertuturan

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 31/07/2022

Gagap Adalah Satu Masalah Pertuturan

Gagap adalah gangguan ucapan yang mana bunyi, suku kata atau perkataan diulang atau berpanjangan dan mengganggu aliran ucapan normal. Gangguan pertuturan ini mungkin disertai oleh kesukaran perilaku seperti mata yang berkedip dengan cepat atau getaran bibir. Masalah gagap menyebabkan kesukaran seseorang berkomunikasi dengan orang lain, yang sering mempengaruhi kualiti hidup seseorang.

Siapa yang mengalami masalah gagap?

Gagap boleh menjejaskan semua peringkat umur. Tetapi ia paling kerap berlaku dalam kalangan kanak-kanak berumur 2 dan 5 tahun kerana mereka sedang membangunkan kemahiran bahasa mereka. Kira-kira 5 peratus daripada semua kanak-kanak akan mengalaminya dalam beberapa tempoh kehidupan mereka, daripada beberapa minggu hingga beberapa tahun. Kanak-kanak lelaki adalah mungkin dua kali ganda mungkin mengalami masalah gagap berbanding kanak-kanak perempuan.

Walau bagaimanapun, apabila semakin berusia bilangan kanak-kanak lelaki yang terus gagap adalah tiga hingga empat kali lebih besar daripada jumlah perempuan. Kebanyakan kanak-kanak membesar kurang gagap. Sekitar 1 peratus atau kurang orang dewasa mengalami gagap.

Punca masalah gagap

masalah gagap

Pakar berfikir bahawa pelbagai faktor menyumbang kepada gagap, termasuk:

Simptom gagap

Menurut Persatuan Pendengaran-Bahasa-Pertuturan Amerika, beberapa individu yang gagap kelihatan sangat tegang atau termengah-mengah ketika mereka bercakap. Ucapan mereka mungkin benar-benar “disekat” (dihentikan).

“Disekat” adalah apabila mulut mereka berada dalam kedudukan yang tepat untuk mengatakan sesuatu perkataan, tetapi hampir tiada bunyi yang keluar. Ini mungkin berlangsung beberapa saat. Kadang-kadang, perkataan yang ingin diucapkan atau kata-kata sambung digunakan untuk menangguhkan permulaan perkataan yang diketahui oleh pembicara yang menimbulkan masalah. Contoh kata-kata seperti “um,” “seperti,” “maksud saya,” “baik,” atau “umm.”

Tanda-tanda dan simptom gagap

masalah gagap

  • Masalah bermula dengan perkataan, frasa atau ayat.
  • Ragu-ragu sebelum bunyi tertentu perlu diucapkan.
  • Mengulangi bunyi, perkataan atau suku kata.
  • Bunyi pertuturan tertentu mungkin berpanjangan.
  • Ucapan boleh keluar dalam semburan (spurts).

Juga, ketika bercakap mungkin:

  • Cepat berkelip
  • Bibir bergetar
  • Mengetuk kaki
  • Rahang yang gementar
  • Muka atau bahagian atas badan kejang

Diagnosis gagap

Ahli patologi bahasa pertuturan boleh membantu mendiagnosis masalah gagap. Tiada ujian invasif diperlukan. Biasanya, anda atau anak anda boleh menggambarkan simptom yang gagap, dan ahli patologi bahasa pertuturan boleh menilai sejauh mana anda atau anak anda gagap.

Rawatan gagap

Tidak semua kanak-kanak yang gagap  memerlukan rawatan kerana gagap biasanya dapat dirawat dengan peredaran masa. Tetapi terapi pertuturan juga menjadi pilihan untuk sesetengah kanak-kanak. Selain itu, anda boleh menggalakkan kanak-kanak yang gagap untuk bercakap perlahan-lahan.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Dr. Muhamad Firdaus Rahim

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 31/07/2022

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan