What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Ibu, Ini 5 Fakta Berkaitan Penyusuan Bayi Kembar Perlu Diketahui, Barulah Senang!

Ibu, Ini 5 Fakta Berkaitan Penyusuan Bayi Kembar Perlu Diketahui, Barulah Senang!

Jika anda baru sahaja menjadi ibu kepada dua bayi kembar comel atau lebih, anda pasti risau tentang penyusuan badan. Ini disebabkan penyusuan kembar memerlukan lebih banyak tenaga, tanggungjawab dan dedikasi berbanding menyusu seorang bayi.

Anda mungkin risau yang anda tidak akan menghasilkan susu secukupnya untuk dimanfaatkan oleh bayi kembar anda.

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Keibubapaan, sila dapatkannya di sini.

Penyusuan bayi kembar comel

Ketahuilah 5 fakta tentang penyusuan kembar berikut untuk menghilangkan kerisauan anda dan membantu anda bersedia dengan tugasan baru anda.

1. Anda akan memiliki susu yang mencukupi untuk bayi kembar comel anda

Disebabkan penghasilan susu bergantung kepada keperluan walaupun anda memiliki tiga bayi yang menyusu, badan anda boleh meningkatkan penghasilan untuk keperluan mereka.

Anda mungkin perlu mengambil kalori dan cecair lebih banyak berbanding kebanyakan ibu menyusu.

bayi kembar comel

Makan makanan hidangan yang sihat adalah sangat penting. Pastikan terdapat air yang banyak di sebelah anda memandangkan oksitosin yang dibebaskan badan anda ketika menyusu boleh menyebabkan anda sangat haus.

2. Adalah lebih baik menyusukan bayi anda pada masa yang sama

Untuk memanfaatkan masa anda dengan berkesan, kebanyakan pakar mencadangkan penyusuan serentak, kerana jika tidak, apabila anda selesai dengan seorang, yang lain pula perlu diberi makan.

Sekiranya anda mempunyai dua bayi kembar comel, anda boleh memberi makan bersama dengan memegang kedua-dua pada posisi mendakap (football hold) atau mendukung bersilang (cross cradle hold) dengan badan mereka menyilang antara satu sama lain.

Anda juga boleh memegang satu bayi dalam posisi mendakap dan yang seorang lagi dalam posisi bersilang. Anda juga boleh mendapatkan bantal menyusu yang direka khusus untuk menyusukan anak kembar dan menggunakannya untuk pelbagai posisi penyusuan.

Baca juga:

3. Cuba beralih payudara dengan setiap bayi

Sekiranya salah seorang bayi kembar comel anda lebih kuat menyusu berbanding yang lain, anda perlu beralih payudara setiap kali penyusuan.

Beralih payudara secara tetap membantu menghasilkan jumlah susu yang sama di kedua-dua belah payudara dan mengurangkan kemungkinan saluran susu tersekat. Beralih payudara juga membantu mata bayi anda mendapat senaman dan rangsangan yang sama.

4. Tambah susu formula apabila perlu

Jika anda mempunyai kembar tiga atau lebih, anda mungkin perlu menggabungkan pengambilan susu formula dengan penyusuan susu ibu.

Penggunaan botol adalah peluang yang baik untuk membina hubungan dengan bayi anda.

Anda boleh menyusu dua daripada bayi anda dan menyusukan botol kepada bayi yang lain pada masa yang sama; dan menukar giliran supaya semua bayi mendapatkan susu paling banyak melalui payudara dan hanya sedikit daripada botol.

bayi kembar comel

5. Dapatkan bantuan

Anda akan merasa letih atau terkejut apabila menanggung bayi kembar.

Adalah idea yang baik untuk menghubungi kawan atau ahli keluarga anda untuk mendapatkan bantuan dengan kerja rumah, makanan, dan penjagaan bayi, atau anda boleh menyewa pembantu pasca kelahiran (confinement lady), jururawat bayi, pembantu rumah, atau sebarang khidmat bantuan yang lain.

Anda juga perlu mencari doktor yang menggalakkan penyusuan susu badan dan menyokong idea anda tentang penjagaan anak dan memberikan anda masa untuk mengetahui cara menjayakan penyusuan susu ibu untuk bayi kembar comel anda.

health-tool-icon

Jadual Vaksin Bayi

Rujuk jadual imunisasi untuk tahu vaksin apa yang anak anda perlukan dan bila

Apa jantina bayi anda?

Lelaki

Wanita


Ikuti topik yang paling relevan dan bertukar cerita. Sertai komuniti Keibubapaan hari ini!

Ikuti topik yang paling relevan dan bertukar cerita. Sertai komuniti Keibubapaan hari ini!


Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

 

Feeding twins and multiples. http://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/feeding-multiples.aspx. Accessed August 27, 2016.

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/breastfeeding-twins/art-20044417

Breastfeeding Twins

https://twinstrust.org/let-us-help/parenting/under-1s/feeding/breastfeeding.html

Twins

Home Layout

 

 

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Helma Hassan Disemak pada 29/06/2021
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor