What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Ibu Baru Bersalin? Ini Cara Membersihkan Kemaluan Bayi Perempuan

Ibu Baru Bersalin? Ini Cara Membersihkan Kemaluan Bayi Perempuan

Bagi ibu bapa yang mempunyai bayi perempuan, salah satu penjagaan penting yang perlu anda ambil tahu adalah mengenai bahagian kemaluan mereka dan cara membersihkan kemaluan bayi perempuan.

Alat kelamin bayi perempuan adalah sangat sensitif, jadi anda perlu berhati-hati semasa membersihkan bahagian ini.

Ramai ibu bapa membersihkan bahagian lampin bayi perempuan dengan hanya menggunakan air dan pad kapas pada beberapa minggu terawal kelahiran bayi.

Anda boleh juga meletakkan sedikit cecair pembersih bayi yang lembut dalam air untuk membersihkan alat sulit si manja.

Selain itu, anda juga boleh menggunakan tisu basah bayi yang bebas alkohol dan bebas pewangi untuk mencuci kemaluan bayi perempuan anda.

Penggunaan cecair pembersih yang lembut yang dibuat khas untuk bayi dapat membantu melindungi penghadang kulit semula jadi si manja ibu.

cara membersihkan kemaluan bayi perempuan

Sebelum menggunakan pembersih cecair ataupun tisu basah pada si manja, periksa dahulu sama ada produk tersebut cukup sensitif dengan cara meletakkannya sedikit pada kulit bayi.

Jika anda menggunakan pembersih cecair, anda perlu memasukkan sedikit cecair tersebut di dalam air dahulu. Jangan terus sapu pada tubuh bayi.

Cara membersihkan kemaluan bayi perempuan

cara membersihkan kemaluan bayi perempuan

Semasa menukar lampin, bersihkan dahulu bahagian lampin daripada najis.

Cara membersihkan kemaluan bayi perempuan adalah dengan sentiasa lap alat kemaluan bayi anda dari hadapan ke belakang, jauh dari vagina dan uretra (tempat dia mengeluarkan air kencing).

Dengan cara mengelap dari depan ke belakang juga dapat membantu untuk elak bakteria berpindah dari bahagian punggung ke vagina atau uretra yang boleh mengakibatkan jangkitan.

Jika bahagian lampin si manja sangat kotor dengan najisnya yang melekat pada bibir faraj (labia), lakukan cara seperti ini:

  • Bersihkan jari anda dahulu sebelum menyentuh bahagian lampin bayi. Kemudian, barulah bersihkan bibir faraj bayi dengan lembut.
  • Gunakan pad kapas lembap yang bersih atau tisu basah bayi yang bebas pewangi untuk membersihkan bahagian kemaluan bayi, bermula dari depan ke belakang.
  • Bersihkan setiap sudut pada labianya dengan menggunakan pad kapas ataupun tisu basah bayi.


Ikuti topik yang paling relevan dan bertukar cerita. Sertai komuniti Keibubapaan hari ini!

Ikuti topik yang paling relevan dan bertukar cerita. Sertai komuniti Keibubapaan hari ini!


Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

How should I care for my baby girl’s genitals? https://www.babycentre.co.uk/x1053619/how-should-i-care-for-my-baby-girls-genitals. Accessed Nov 22, 2021.

Developmental disorders of the female genital tract. https://medlineplus.gov/ency/article/001497.htm. Accessed Nov 22, 2021.

Caring for your baby’s genitals. https://www.babycenter.ca/a115/caring-for-your-babys-genitals. Accessed Nov 22, 2021.

Vulvar and Vaginal Care and Cleaning. https://youngwomenshealth.org/2017/04/19/vulvar-and-vaginal-care-and-cleaning/. Accessed Nov 22, 2021.

Cleaning baby girl genitals !! https://www.babycenter.in/thread/1638151/cleaning-baby-girl-genitals-. Accessed Nov 22, 2021.

Vulvar Care. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/4976-vulvar-care. Accessed Nov 22, 2021.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin Disemak pada 3 minggu lalu
Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim