backup og meta

6 Perkara Anda Perlu Tahu Sebelum Beri Anak Makan Makanan Pejal

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 16/11/2023

  6 Perkara Anda Perlu Tahu Sebelum Beri Anak Makan Makanan Pejal

  Memberi makanan pejal untuk anak anda adalah salah satu pencapaian penting dalam perkembangan mereka. Setiap ibu bapa pasti akan berasa teruja untuk memberi makanan pejal kepada anak mereka sebaik sahaja usia bayi sudah memasuki umur enam bulan.

  Bagi mereka yang baru pertama kali menjadi ibu bapa, mungkin ada sesetengah lagi yang masih berasa keliru atau teragak-agak untuk memilih jenis makanan yang sesuai untuk bayi anda.

  Khas buat anda, dalam artikel ini, kami akan membincangkan beberapa tips untuk memulakan makanan jenis ini pada anak anda.

  Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Keibubapaan, sila dapatkannya di sini.

  Pilih masa yang tepat untuk mula beri makanan pejal

  Pakar menyarankan supaya ibu bapa mula memberi makanan pejal kepada bayi semasa usia mereka 4-6 bulan.

  Bagaimanapun, bukan semua kanak-kanak berkembang pada tempoh yang sama.

  Sesetengah kanak-kanak mungkin mengambil masa yang lebih lama untuk mula makan makanan pejal.

  Petunjuk terbaik untuk mula berikan makanan pejal untuk anak anda adalah apabila bayi sudah boleh duduk tegak sendiri tanpa bantuan orang dewasa, ataupun jika dia sudah boleh memusingkan kepalanya atau mengunyah makanan.

  Anda masih perlu memberi susu ibu pada bayi

  Bertukar terus kepada makanan pejal boleh menjejaskan penghadaman anak anda. Berbanding melakukan perubahan mendadak, anda sepatutnya memperkenalkan makanan pejal untuk anak secara perlahan-lahan dahulu.

  makanan pejal untuk anak

  Jangan terus menggantikan susu ibu dengan makanan pejal pada peringkat awal pengenalan.

  Mulakan dengan bijirin bayi

  Anda boleh mulakan pemberian makanan pejal dengan menawarkan si manja bijirin bayi. Anak anda akan merasai banyak perisa baru daripada pelbagai pilihan bijirin yang terdapat di pasaran.

  Bagaimanapun, carilah bijirin yang diperkuat dengan zat besi. Zat besi dan zink adalah nutrien penting dalam tempoh separuh kedua pada tahun pertama kelahiran bayi anda.

  Beri masa kepada bayi untuk menyesuaikan perubahan

  Makanan pejal akan memberikan rasa aneh pada bayi. Bayi anda mungkin tidak suka pada makanan tersebut dan mungkin menolak untuk makan semasa ditawarkan pertama kali.

  Tidak mengapa jika anak anda hanya makan sesudu ataupun dua sudu makanan pejal tersebut. Bersabarlah apabila memperkenalkan makanan baru kepada anak anda.

  Pilih tekstur makanan pejal untuk anak dengan betul

  makanan sesuai untuk bayi

  Memilih tekstur makanan yang betul boleh membantu anak anda lebih menikmati makanan pejal mereka. Berikan anak anda makanan puri apabila mereka memasuki usia 6 bulan, kemudian tawarkannya makanan lecek, makanan cincang dan makanan yang dipotong.

  Anda boleh menjadikan masa makan anak anda lebih menyeronokkan dengan memperkenalkannya kepada makanan ringan/ kudapan (finger food) apabila dia memasuki usia lapan bulan.

  Tunggu sehingga bayi anda lapar

  Bayi akan lebih berminat untuk makan semasa mereka tengah lapar. Namun, ini tidak bermakna yang anda perlu membiarkan anak kelaparan! Bayi yang telah kenyang tidak akan berminat kepada makanan. Anda boleh lihat jika anak lapar, mereka akan teruja melihat anda menyediakan makanan, atau mereka akan cenderung ke arah anda semasa berada pada kerusi makan.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Muhamad Firdaus Rahim

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 16/11/2023

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan