backup og meta

Nak Dekat Minggu Ke-40, Tak Ada Tanda Bersalin? Ini 6 Cara Percepatkan Kelahiran!

Ditulis oleh Dian Sonnerstedt · Yoga · Yoga Alliance


Disemak pada 28/12/2020

Nak Dekat Minggu Ke-40, Tak Ada Tanda Bersalin? Ini 6 Cara Percepatkan Kelahiran!

Seperti yang kita semua ketahui, tarikh kehamilan normal dikira pada minggu ke-40 kehamilan. Jika anda melebihi minggu ke-40, anda mungkin berasa tidak selesa, tidak sabar dan teruja menghadapi proses kelahiran.

Walau bagaimanapun, jika tarikh induksi telah tiba dan bayi anda masih tidak memberikan apa-apa tanda, anda mungkin ingin memberikan mereka gerakan secara lembut. Selain campur tangan perubatan, terdapat juga beberapa cara semula jadi untuk memulakan kelahiran untuk dicuba di rumah.

Kelahiran anda adalah secara semula jadi dikawal tetapi anda mungkin memerlukan sedikit bantuan dalam beberapa keadaan. Sekiranya penyedia penjagaan kesihatan anda memutuskan anda dan bayi anda mendapat manfaat daripada kelahiran lebih awal daripada kelewatan, dia mungkin mencadangkan kelahiran secara paksa.

Cara pertama untuk mempercepatkan kelahiran adalah dengan campur tangan perubatan dan yang lain adalah melalui beberapa tip di rumah.

Minggu kehamilan 40: Pendekatan induksi perubatan

bacaan-gula-normal-untuk-ibu-mengandung

1. Menggunakan ubat-ubatan

Doktor anda boleh menyebabkan kontraksi dengan memasukkan tablet atau gel ke dalam faraj atau melalui IV. Ubat-ubatan ini boleh termasuk:

  • Oksitosin (Oxytocin): Tubuh secara semula jadi menghasilkan hormon oksitosin untuk merangsang kontraksi. Pitocin dan Syntocinon adalah jenama ubat-ubatan oksitosin. Mereka boleh diberikan melalui IV pada dos yang rendah untuk merangsang kontraksi.
  • Prostaglandin: Supositori dimasukkan ke dalam faraj pada waktu petang, menyebabkan uterus ke kelahiran pada waktu pagi. Satu kelebihan kaedah ini adalah bahawa ibu bebas bergerak di sekitar bilik bersalin.

2. Artificial rupture of membranes (AROM)

Juga dikenali sebagai amniotomi (amniotomy), kaedah ini boleh dilakukan oleh bidan atau obstetrik untuk mempercepatkan kelahiran. Apabila kantung amniotik pecah, pengeluaran prostaglandin meningkat, mempercepatkan kontraksi. Untuk mendorong kelahiran, beberapa pembekal penjagaan kesihatan mungkin mencetuskan membran amniotik secara buatan.

Minggu kehamilan 40: Pendekatan induksi semula jadi

Mengandung Perkara yang Perlu dan Tidak Perlu Dilakukan - rehat

Sekiranya anda tidak mahu mempercepat/mengaruh kelahiran secara buatan, terdapat juga pelbagai kaedah cara semula jadi dan bukan perubatan untuk meremas serviks dan mendorong kelahiran.

Walau bagaimanapun, kajian lanjut diperlukan untuk menilai keselamatan dan keberkesanan kaedah ini. Beberapa cara untuk memulakan kelahiran di rumah boleh termasuk:

  • Rangsangan puting: Ini adalah bentuk semula jadi induksi buruh yang anda boleh melakukannya sendiri dengan mudah dengan pam penyusuan elektrik. Rangsangan puting atau urutan payudara mungkin melepaskan hormon oksitosin, yang boleh menyebabkan kontraksi. Konsepnya adalah sama seperti ketika jururawat bayi sejurus selepas kelahiran yang membantu merangsang kontraksi dan memperlambat pendarahan.
  • Senaman: Berjalan atau mendaki tangga boleh mendorong kelahiran. Dengan cara ini membantu menggerakkan kepala bayi anda ke bawah, dalam tubuh anda. Apabila kepala bayi meletakkan tekanan pada serviks, kelahiran boleh bermula dengan lebih mudah. Cuba berjalan selama 15-20 minit atau naik satu atau dua tingkat. Keluar mendapatkan udara segar juga boleh memberi manfaat. Bersenam dengan cara ini juga boleh meningkatkan tenaga anda.
  • Suplemen herba: Minyak primrose petang, yang ditetapkan dalam bentuk kapsul yang diambil tiga kali sehari atau disapu secara langsung pada serviks, dipercayai membantu melancarkan serviks dan mempersiapkannya untuk kelahiran. Sementara itu, teh raspberry sering disyorkan pada minggu sebelum tarikh tamat.

Sebelum mencuba kaedah semula jadi, pastikan anda berbincang dengan bidan atau doktor anda. Ini amat penting jika terdapat sebarang komplikasi dalam kehamilan anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Ditulis oleh

Dian Sonnerstedt

Yoga · Yoga Alliance


Disemak pada 28/12/2020

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan