home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Berat Badan Naik Mendadak?

Berat Badan Naik Mendadak?

Kenaikan berat badan adalah sesuatu yang dijangka untuk wanita hamil. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh menggunakan alasan “makan untuk dua orang” sentiasa. Berat badan naik secara tidak terkawal boleh mendatangkan beberapa risiko masalah kesihatan kepada anda dan bayi dalam kandungan seperti kelahiran pramatang, diabetes, tekanan darah tinggi dan kecacatan kelahiran. Jika anda menyedari bahawa berat badan dengan terlalu cepat, ini beberapa tip yang boleh anda lakukan:

Kawal pengambilan kalori

Anda memerlukan kalori untuk memastikan bayi anda membesar tetapi ia perlu kuantiti yang betul. Matlamat penting adalah untuk tidak berlaku pengurangan berat badan kerana kehilangan berat badan adalah berbahaya semasa kehamilan.

Apa yang penting adalah untuk mengawal kenaikan berat badan anda agar tidak terlalu cepat. Cuba gantikan apa yang anda makan untuk sesuatu yang lebih sihat. Sebagai contoh:

  • Minum susu skim.
  • Makan buah-buahan untuk menggantikan jeruk atau makanan ringan.
  • Kentang bakar bagi kentang goreng.
  • Isi ayam bakar tanpa lemak menggantikan ayam goreng.
  • Isikan perut dengan cara yang betul.

Apabila menyediakan makanan, fikirkan makanan yang dapat mengenyangkan anda untuk jangka panjang tetapi rendah kalori, seperti:

  • Sayuran segar, terutama daun hijau.
  • Buah-buahan dengan kandungan air tinggi, seperti tembikai.
  • Isi ayam.
  • Ikan.
  • Oatmeal.

Kekalkan diri anda sentiasa terhidrat dengan memperbanyakkan minum air kosong, bukan soda atau jus.

Jaga jumlah makanan

Jumlah satu hidangan makanan yang sepatutnya diambil adalah kebiasaannya lebih kecil daripada apa yang anda fikirkan. Sebagai contoh, jumlah hidangan daging atau ayam, sepatutnya hanya sebesar tetikus komputer, dan hidangan keju sepatutnya tidak lebih daripada saiz 9-voltan bateri. Dapatkan berat yang betul dengan makan makanan yang bernutrisi dalam jumlah yang betul.

Berhati-hati dengan lemak

Anda tidak boleh terus menyingkirkan pengambilan lemak, kerana sesetengah jenis lemak adalah penting untuk perkembangan bayi anda. Elakkan makanan bergoreng, mentega yang biasa dimakan dengan roti dan berhati-hati dengan makanan yang ada dalam salad anda.

Kekal aktif

Terdapat banyak cara untuk kekal aktif semasa hamil. Anda boleh mendaftarkan diri dalam kelas yoga pranatal atau hanya menambah beberapa minit berjalan ke dalam rutin anda. Jika anda terlalu sibuk untuk bersenam, anda boleh meletakkan kenderaan anda jauh sedikit dan berjalan ke tempat kerja, serta memilih untuk menaiki tangga dan bukannya lif.

Masalah kenaikan berat mendadak ketika kehamilan adalah perkara biasa dan dihadapi oleh ramai wanita hamil, jadi usah panik. Jika anda mampu menyesuaikan diet yang sihat dengan gaya hidup anda, anda akan menjadi baik. Lakukan yang terbaik untuk mengekalkan berat badan yang disyorkan untuk yang sihat.

Kalkulator Ovulasi

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Memantau kitaran haid, menentukan waktu kesuburan dan lebih membantu anda untuk merancang kehamilan dengan baik.

Kalkulator Ovulasi

Panjang Kitaran

(hari)

28

Objektif

(hari)

7

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Gaining Too Much Weight During Pregnancy: 5 Tips to Get Back on Track. http://www.whattoexpect.com/pregnancy/gaining-too-much-weight/. Accessed November 10, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Asyikin Md Isa Disemak pada 13/12/2018
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor