Dari Trimester 1 Hingga 3, Ini Perkembangan Janin & Ibu Hamil Yang WAJIB Diketahui

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 18/04/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Tahukah anda perkembangan janin mengikut trimester berlaku pada kadar yang sangat cepatSewaktu di dalam kandungan lagi mereka sudah mula berkembang dan belajar akan kemahiran tertentu.

Artikel ini akan mengupas perkembangan ringkas janin dari minggu pertama hingga saat kelahiran.

Perkembangan janin sewaktu trimester pertama

perkembangan janin

Bagi mereka yang hamil, pembahagian tempoh masa kehamilan boleh dibahagikan kepada 3 iaitu trimester pertama, kedua dan ketiga. 

 • Trimester pertama bermula pada saat berlakunya persenyawaan hingga minggu ke-12
 • Apabila kandungan ibu sudah mencecah minggu ke-13, ia sudah dikira sebagai trimester kedua. Tempoh masa ini berlangsung hingga minggu ke-27
 • Trimester ketiga bermula pada minggu ke-28 hingga kelahiran bayi

Walaupun ibu kebiasaannya cuma sedar apabila usia kandungan mencecah seawal 4 minggu, namun tempoh masa sebelum itu agak kritikal. Sperma dan ovum yang disenyawakan akan mula membahagi hingga terbentuknya 100 sel yang dikenali sebagi embrio.

Embrio akan melekat pada dinding rahim dan penempelan itu kadangkala boleh menyebabkan simptom pendarahan ringan. Apabila usia kandungan mencecah minggu kedua, organ-organ penting mula menampakkan bentuk. 

Sel masih lagi aktif membahagi pada saat itu. Janin ibu akan melekat kuat pada dinding rahim pada minggu ketiga.

Pada saat tersebut, embrio akan terbahagi kepada dua. Satu bahagian akan membentuk bayi manakala satu lagi (lapisan luar) akan membentuk uri. 

Perkembangan tiub saraf akan berlaku pada saat ini. Oleh sebab itulah ibu digalakkan mengambil asid folik sebelum mula mencuba untuk hamil. Proses ini memakan sejumlah besar asid folik dan tanpanya, kecacatan boleh berlaku tanpa disedari.

Apabila berita berkenaan dengan si kecil sampai ke pengetahuan ibu, anggota tangan dan kaki sudah mula terbentuk. Jantung mula berfungsi walaupun masih lemah dan organ penting lain seperti mata, telinga dan mulut mula terhasil.

Secara asasnya, pada trimester pertama, perkembangan bayi lebih tertumpu kepada penghasilan organ penting untuk memastikan badan dapat berfungsi dengan baik.

Pada minggu ke-12, perlahan-lahan, tulang rawan yang menyelubungi bahagian belakang janin akan menjadi tulang keras.

Trimester kedua, si ibu mula berasa lega

perkembangan janin

Bagi kebanyakan ibu, trimester kedua merupakan saat di mana badan sudah boleh membiasakan diri dengan persekitaran hormon yang tinggi. Mabuk hamil mula beransur elok diikuti dengan timbulnya simptom baharu.

Pada minggu ke-13, ujian pengimbasan tiub neural kebiasaannya akan dilakukan oleh pakar. Ia bagi mengesan kecacatan genetik sekiranya ada. Jika terdapat tanda-tanda tidak normal, ujian invasif seperti pengambilan sampel air ketuban akan dijalankan.

Pada sekitar minggu ke-13 hingga 17, janin mula menjalani rutin tidur seperti manusia biasa. Rambut-rambut halus mula keluar dan mereka boleh bergerak, bahkan menendang perut ibu. Pada waktu ini, jantina si kecil boleh dilihat melalui ujian pengimbasan.

Bukan itu sahaja, perkembangan organ lain seperti jantung juga boleh dipantau. Apa-apa masalah berkaitan dengan perkembangan janin boleh didiagnosis pada saat ini.

Apabila usia kandungan sudah mencecah 23 hingga 26 minggu, kebarangkalian janin untuk hidup meningkat. Organ paru-paru mereka berkembang dan pankreas mula bekerja. Jika keputusan ultrasound bayi anda jelas, anda boleh lihat alis dan bulu mata mereka mula terbentuk.

Penting untuk si ibu menjaga kesihatan mereka pada saat ini. Trimester kedua merupakan masa di mana kebiasaannya komplikasi berkaitan dengan kehamilan mula tampil menunjukkan belangnya.

Trimester ketiga, gelombang perkembangan janin mengikut trimester terakhir 

kandungan

Pada saat ini, semua organ dan sistem di dalam tubuh sudah tercipta. Sekarang, proses pematangan organ bermula. Ibu perlu menjaga diri mereka dengan lebih baik memandangkan pada saat ini, komplikasi yang berlaku boleh menyebabkan terjadinya kelahiran pramatang.

Tendangan yang dilakukan oleh bayi semakin kuat. Ruangan di dalam rahim semakin sempit dan organ-organ yang tercipta sudah berfungsi. Yang tinggal hanyalah latihan pergerakan, refleks dan pernafasan sebagai persediaan untuk hidup di luar rahim kelak.

Apabila usia kandungan mencecah 37 minggu, ia merupakan saat yang sangat hampir dengan kelahiran. Proses pengeluaran bayi dari rahim ibu boleh berlaku pada bila-bila masa sahaja.

Pada saat ini, kontraksi mungkin berlaku dan pada sesetengah wanita, kontraksi palsu dirasakan kuat daripada biasa.

Pembentukan alat sulit bagi bayi lelaki telahpun sempurna dan apabila usia kandungan mencecah 40 minggu, bayi sudah bersedia untuk keluar.

Malah ada yang keluar lebih awal. Walau bagaimanapun, terdapat segelintir bayi yang masih malu-malu dan tidak mahu keluar walaupun sudah melebihi 40 minggu.

Keadaan tersebut memerlukan pemberian ubat untuk menggalakkan proses kelahiran. Sekiranya tiada apa berlaku, pembedahan caeseran akan menjadi saranan. Perkembangan bayi sudah pun selesai dan jika dibiar berlarutan sehingga melebihi 42 minggu, komplikasi boleh terjadi.

Konklusi

Perkembangan janin mengikut trimester yang berlaku di dalam rahim bertujuan untuk meningkatkan kebarangkalian mereka untuk hidup sepanjang tempoh kehamilan.

Oleh sebab itulah, bagi mereka yang lahir pramatang, pelbagai jenis alat bantuan perlu digunakan untuk menyokong bayi tersebut.

Organ mereka masih belum cukup matang untuk berfungsi dengan baik. Oleh itu, penting untuk ibu sedar akan kepentingan menjaga kesihatan diri semasa hamil.

Elakkan daripada faktor yang boleh menyebabkan komplikasi seperti merokok dan mengambil minuman beralkohol.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Kerap Muntah Masa Hamil Sampai Hilang Berat? BAHAYA! 5 Cara Ini Boleh Bantu Atasinya

  Muntah ketika hamil perkara biasa bagi wanita mengandung. Jika terlalu kerap, ia mungkin berpunca daripada hiperemesis gravidarum. Bahaya jika dibiarkan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 22/06/2020 . 3 minit bacaan

  Mak Buyung, JANGAN ‘Bersama’ Ketika Trimester Pertama Kehamilan Jika Ada 7 Tanda Ini!

  Ada mitos yang mengatakan bahawa seks semasa trimester pertama boleh sebabkan keguguran. Adakah ia benar? Jom ketahui jawapannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 27/04/2020 . 2 minit bacaan

  Terpaksa Gugurkan Kandungan Atas Sebab Kesihatan, Tapi Apa Kaedah Selamat Untuk Melakukannya?

  Disahkan hamil berita yang mengembirakan. Bagaimana jika terpaksa gugurkan kandungan? Mari ketahui kaedah pengguguran janin yang selamat untuk dilakukan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 11/12/2019 . 3 minit bacaan

  Ini Keadaan Yang Perlu Anda Bimbangkan Apabila Memasuki Trimester Ketiga – PENTING!

  Dalam tempoh kehamilan, wujud risiko mengalami buasir semasa mengandung. Sudah tentu ia mendatangkan kerisau buat wanita hamil, bukan? Ini cara atasinya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 23/08/2019 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  libido wanita hamil

  Keinginan Nafsu Seksual Turun Naik Masa Hamil? 5 Perkara Inilah PUNCANYA

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 16/10/2020 . 3 minit bacaan
  sakit punggung ketika hamil

  Ibu Hamil Selalu Ada Masalah Sakit Punggung? Jom Cuba 11 Cara Ini Untuk Atasinya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 02/10/2020 . 3 minit bacaan
  air ketuban sedikit

  AWAS Masalah Air Ketuban Sedikit Petanda Bahaya Pada Janin! Nak Atasinya? Ikut 5 Tip Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 11/08/2020 . 3 minit bacaan
  cara cepat bersalin 39 minggu

  Seks Semasa Hamil Trimester Ketiga Mudahkan Bersalin? Baca Ini Sebelum Percaya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 16/07/2020 . 3 minit bacaan