home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

9 Perkara Mengenai Alergi Sperma

9 Perkara Mengenai Alergi Sperma

Walaupun ia mungkin kedengaran seperti jenaka yang buruk, alergi sperma adalah satu keadaan yang serius. Jadi apa yang perlu anda ketahui tentang alahan aneh ini? Artikel di bawah akan memberi anda maklumat lanjut mengenai keadaan ini.

Apa yang anda tahu mengenai alergi sperma?

Alergi sperma, atau juga dikenali sebagai seminal plasma hypersensitivity dalam istilah perubatan, agak jarang berlaku. Orang yang mempunyai alergi sperma menunjukkan tindak balas alergi apabila bersentuhan dengan sperma. Walau bagaimanapun, daripada sperma itu sendiri, ia adalah protein mengandungi sperma yang menyebabkan reaksi alergi.

Bolehkah lelaki alah kepada sperma mereka sendiri?

Memang benar bahawa lelaki boleh alah kepada sperma mereka sendiri. Walau bagaimanapun, ia sangat jarang berlaku.

Simtpom dan tanda-tanda alahan sperma

Apabila individu yang mempunyai alergi sperma bersentuhan dengan air mani, mereka mungkin mengalami rasa gatal, rasa terbakar, serta bengkak dan kemerahan. Di samping itu, pesakit juga boleh mengalami pening, kesukaran bernafas, gatal-gatal, atau bahkan anafilaksis.

Simptom dan tanda-tanda biasanya akan muncul dalam tempoh 20 hingga 30 minit pertama selepas bersentuhan dengan sperma, dan mungkin berlangsung selama berjam-jam, atau bahkan hari.

Kekeliruan mengenai alergi sperma

Jika anda bersentuhan dengan air mani dan anda mengalami tanda-tanda seperti ruam atau kegatalan, ia tidak semestinya alergi air mani. Kerana fakta bahawa alergi sperma sangat jarang berlaku, ia boleh menjadi penunjuk penyakit kelamin, jangkitan faraj, atau tindak balas kepada perengsa lain.

Bolehkah saya mendapatkan alergi sperma daripada lelaki tertentu?

Orang ramai, terutama wanita yang mempunyai alergi sperma akan mengalami reaksi alahan setiap kali mereka melakukan hubungan seks dengan lelaki. Dengan kata lain, wanita yang mengalami alergi air mani akan mengalami masalah seks kerana mereka alah kepada semua air mani lelaki.

Adakah alergi sperma menyebabkan ketidaksuburan?

Mengalami tindak balas alergi terhadap air mani tidak bermakna anda tidak akan mempunyai anak. Walau bagaimanapun, ia akan menjadi lebih sukar untuk hamil. Sekiranya anda menunjukkan simptom teruk atau mengancam nyawa, persenyawaan vitro atau inseminasi buatan adalah dua pilihan yang tersedia untuk anda pilih.

Bagaimanakah doktor boleh membantu anda hamil?

Daripada maklumat di atas, adalah hakikat bahawa alahan disebabkan oleh protein, bukan air mani itu sendiri. Oleh itu, sebelum inseminasi, sperma akan dibasuh untuk menghapuskan semua protein, dan itu akan membolehkan sperma memasuki badan anda tanpa menyebabkan reaksi alahan.

Apa yang boleh saya lakukan jika mengesyaki saya mengalami alahan sperma?

Jika anda mengesyaki bahawa anda mungkin mempunyai alergi air mani, berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan bantuan lanjut. Anda juga boleh melindungi diri anda dengan menggunakan antihistamin dan kondom.

Apakah cara terbaik untuk merawat alergi sperma?

Cara terbaik untuk merawat alergi sperma adalah mengurangkan ke minimum kawasan yang berkenaan bersentuhan dengan air mani dan menggunakan proses pendesensitifan (desensitization).

Adalah agak jarang mempunyai alergi sperma. Walau bagaimanapun, jangan memandang rendah kerana ia boleh menyebabkan masalah yang teruk kepada kehidupan harian anda.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

What is a sperm allergy, and how do I know if I have one? http://www.babycenter.com/404_what-is-a-sperm-allergy-and-how-do-i-know-if-i-have-one_6150.bc Accessed February 16, 2017

What is a sperm allergy? http://www.issm.info/sexual-health-qa/what-is-a-sperm-allergy/ Accessed February 16, 2017

What are some sperm allergy symptoms? http://health.howstuffworks.com/diseases-conditions/allergies/skin-allergies/sperm-allergy-symptoms.htm Accessed February 16, 2017

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 27/11/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x