What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Sambutan Hari Lahir, Meningkatkan Penyebaran Bakteria!

  Sambutan Hari Lahir, Meningkatkan Penyebaran Bakteria!

  Meniup lilin sudah menjadi acara utama semasa sambutan hari lahir seseorang. Namun, selepas membaca artikel ini anda mungkin lebih berwaspada dengan acara tersebut kerana kek yang indah tersedia boleh menyajikan pelbagai kemudaratan dengan penyebaran bakteria.

  1,400% peningkatan bakteria

  Kajian Bacterial Transfer Associated with Blowing Out Candles on a Birthday Cake dalam Journal of Food Research mendedahkan bahawa meniup lilin ke atas permukaan aising mengakibatkan 1,400 peratus (%) lebih banyak bakteria berbanding lapisan aising yang tidak ditiup.

  Pengkaji menghasilkan kek hari lahir palsu (tanpa menunggu hari lahir seseorang) yang mana Styrofoam dijadikan kek, kemudian diletakkan lembaran foil sebelum dilapisi dengan lapisan aising yang nipis. Kek palsu itu kemudiannya dihiasi dengan 17 batang lilin. Subjek pula perlu mengidu dan memakan pizza untuk mensimulasikan urutan hidangan makanan (meal-dessert sequence) sebelum meniup lilin berkenaan.

  Sumber: Journal of Food Research

  Hasilnya, meniup lilin di atas lapisan aising mengakibatkan 15 kali ganda lebih banyak dan bilangan bakteria lebih tinggi secara statistik diperoleh daripada lapisan aising itu berbanding lapisan aising yang tidak ditiupkan lilin. Dan juga, variasi (julat) bakteria yang meliputi lapisan aising itu adalah 100 kali ganda lebih besar berbanding yang tidak ditiup. Tambahan pula, median dan maksimum pemindahan bakteria meningkat sebanyak 300 dan 12,000%, akibat meniup lilin.

  Bakteria daripada meniup lilin

  Wan et al. (2014) menegaskan bahawa sehingga 2,000 zarah kelembapan dikeluarkan bagi setiap pernafasan, semuanya kurang daripada 5 um diameter. Saiz zarah adalah faktor penting kerana bioaerosol akan membawa kedua-dua bakteria dan virus dalam titisan zarah kecil yang dihasilkan oleh pernafasan, hembusan dan batuk.

  Oleh itu, aerosol (ampaian cecair atau butiran pepejal yang terdapat di udara) pernafasan biasanya termasuk Staphylococcus spp., Streptococcus spp., Corynebacterium spp., Haemophilus spp., dan Neisseria spp. Manakala spesies patogen tertentu seperti Streptococcus pneumonia dan Staphylococcus aureus, boleh menyebabkan penyakit apabila tersebar melalui pencemaran permukaan melalui aerosol oral.

  Terdapat banyak penyelidikan yang menunjukkan bahawa titisan daripada bersin, bernafas, atau meniup membolehkan bakteria dan virus tersebar dengan cepat. Seterusnya ia menyebabkan keradangan tekak dan flu antara satu sama lain.

  Jadi, adakah anda akan meneruskan amalan meniup lilin ini?

  health-tool-icon

  Kalkulator BMI

  Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

  Lelaki

  Wanita

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  Bacterial Transfer Associated with Blowing Out Candles on a Birthday Cake www.ccsenet.org/journal/index.php/jfr/article/download/67217/37099 Accessed on Dec 12, 2018.

  This Is How Disgusting Blowing Out Birthday Candles Is https://www.forbes.com/sites/brucelee/2017/08/01/this-is-how-disgusting-blowing-out-birthday-candles-is/#1de6f7747777 Accessed on Dec 12, 2018.

  BLOWING OUT BIRTHDAY CANDLES INCREASES BACTERIA ON CAKE BY 1,400%, STUDY REVEALS https://www.independent.co.uk/life-style/blowing-out-birthday-candles-increases-cake-bacteria-1400-per-cent-saliva-spread-icing-study-reveals-a7868671.html Accessed on Dec 12, 2018.

  If you really want to avoid germs, you should stop doing this popular birthday tradition https://www.businessinsider.my/blowing-birthday-candles-spread-mouth-bacteria-2017-8/?r=US&IR=T Accessed on Dec 12, 2018.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 13/07/2020
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Amy Kor