Pernahkah Terfikir, Berapa Kali Perlu Mandi Dalam Sehari?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 14/06/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Berapa kalikah anda mandi dalam sehari? Atau anda mandi hanya apabila perlu? Pernahkah anda terfikir berapa banyak kalikah anda perlu mandi dalam sehari? 

Bagi mengetahui dengan lebih lanjut, jangan malu untuk teruskan bacaan anda melalui artikel ini. Mungkin selepas ini boleh mengubah tabiat lama anda.

Mandian mengikut jenis kulit

Setiap individu memiliki jenis kulit yang berbeza, dan setiap kulit yang berbeza ini boleh berubah keadaannya bergantung kepada cuaca dan persekitaran. Ada individu yang memiliki jenis kulit yang normal, tetapi ada juga yang memiliki jenis kulit yang agak kering. Oleh itu, bagi mereka yang mempunyai jenis kulit kering, kulit mereka akan menjadi lebih kering pada musim sejuk jika mandi dengan kerap. Tahu mengapa?

Sebenarnya, mandian yang terlalu kerap akan menanggalkan lapisan minyak semula jadi yang terdapat pada permukaan kulit. Minyak ini berfungsi sebagai lapisan perlindungan yang mengekalkan kelembapan kulit daripada menjadi kering akibat persekitaran luar kulit. Bukan sahaja kekerapan mandi akan mempengaruhi hal ini, malah waktu mandi dan suhu air turut boleh menjejaskan kelembapan kulit.

Kenapa tidak boleh mandi terlalu lama?

Anda sebenarnya tidak digalakkan untuk mandi terlalu lama. Cukup sekadar beberapa minit untuk menghilangkan kekotoron dan terus keluar dari bilik mandi anda. Mandian yang terlalu lama sehingga menjangkau 20 atau 30 minit boleh menanggalkan lapisan minyak semula jadi kulit anda atau juga disebut sebagai ‘sebum’. Selain itu, anda disarankan untuk mandi dengan menggunakan air bersuhu suam atau pada suhu bilik. Air mandian yang terlalu sejuk atau panas sangat tidak digalakkan. Saranan ini juga adalah atas satu sebab yang sama; lapisan minyak semula jadi kulit.

Bagaimana hendak menentukan kekerapan mandian harian?

Sebenarnya, tiada bilangan khusus untuk mandian yang ideal. Kuncinya adalah anda perlu mengenal pasti diri anda sendiri. Apakah jenis kulit anda dan keadaan semasa diri anda. Bagi mereka yang banyak terlibat dengan kerja-kerja fizikal dan luar bangunan, anda mungkin perlu lebih kerap mandi berbanding mereka yang bekerja di dalam ruangan berpendingin hawa. Individu yang bekerja di kawasan beriklim tropika yang terkenal dengan cuaca hujan dan panas, anda perlu lebih kerap mandi berbanding mereka yang tinggal di kawasan yang sejuk. Kenapa? Kerana cuaca yang panas dan lembap menjadikan anda lebih berpeluh dan berbau. 

Kerap peluh, kerap mandi

Bagi mereka yang bekerja di kawasan yang agak terdedah kepada kekotoron dan mereka yang kerap berpeluh, anda disarankan untuk mandi dengan lebih kerap terutamanya apabila baju anda sudah mula dibasahi cucuran peluh. Peluh boleh merengsakan kulit, dan sekiranya anda membiarkan tubuh badan dibasahi peluh dalam waktu yang lama, ia akan mendedahkan anda kepada risiko jangkitan bakteria atau kulat. Anda juga boleh mendapat penyakit kulit yang dipanggil ‘dermatitis neglecta’ sekiranya anda tidak mandi berminggu-minggu atau berbulan-bulan.

Bagi mengelakkan kekeringan kulit setelah mandi, sapukan pelembap pada kulit anda. Ia membantu mengekalkan kelembapan kulit dan mengelakkan kekeringan. Bagi mereka yang selalu berpeluh pula, tidak perlu ‘berlagak’ seperti anda berada di negara-negara bermusim sejuk dengan tidak mandi dalam sehari. Kami hanya kasihankan rakan sekerja anda, apatah lagi yang berada betul-betul bersebelahan dengan anda. Hendak ditegur busuk, risau terasa je. 

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Jangan Terkejut, Terlebih Minum Air Boleh Jadi Punca Mabuk Yang Bawa Maut!

  Hmmm...sebenarnya berapa keperluan air bagi seseorang individu? Bagaimana kalau terlebih minum air? Adakah ia boleh mendatangkan bahaya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kecergasan 14/07/2020 . 2 minit bacaan

  Si Kecil Gemar Terjun Dalam Kolam Renang Mini? Awasinya, Ada 5 Bahaya Yang Menanti!

  Si kecil anda minta untuk main swimming pool mini? Ibu bapa, sila awasi anak mandi kolam kerana terdapat 5 bahaya yang menanti jika anda lalai!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keibubapaan, Tips Keibubapaan 08/07/2020 . 3 minit bacaan

  Kenapa Perlu Malu? Ada Banyak Manfaat Mandi Bersama Pasangan, Barulah Romantis!

  Ramai suami isteri yang sangat jarang melakukan aktiviti mandi bersama pasangan. Kenapa perlu malu? Ada banyak manfaatnya! Jom klik untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 26/06/2020 . 3 minit bacaan

  Ibu Hamil, Nak Mandi Pun Kena Berjaga-jaga Juga Tau, Ini 23 Benda PENTING Perlu Ambil Tahu

  Membersihkan diri perbuatan dapat berikan keselesaan tetapi ada perkara perlu dititikberatkan oleh wanita hamil mandi. Ini 23 tip penjagaan ketika mandi.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 02/06/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kolam mandi

  Lepas Mandi Kolam, Kena Mandi Air Bersih Semula? Ada Bahaya Menanti Jika Tak Amalkan Cara Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 08/10/2020 . 3 minit bacaan
  mandi hujan

  Kenapa Anak Selalu Jatuh Sakit Jika Terkena Hujan? Ini Bukan Salah Hujan, Sebaliknya Ada Sebab Lain!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 05/08/2020 . 3 minit bacaan
  air masuk telinga

  Seronok Berenang Sampai Air Masuk Telinga? Bahaya, Usah Biarkan! Ini 5 Cara Mudah Keluarkannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 29/07/2020 . 3 minit bacaan
  mandi

  Kalau Nak Kulit Sihat JANGAN Mandi Lama, Mandi Ala P.Ramlee Pun Tak Boleh! Ini Sebabnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 23/07/2020 . 3 minit bacaan