home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Kluster Scotland? Ashraf Muslim Positif, Puteri Aishah Sah Bebas Jangkitan COVID-19!

Kluster Scotland? Ashraf Muslim Positif, Puteri Aishah Sah Bebas Jangkitan COVID-19!

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang coronavirus di Malaysia, sila dapatkannya di sini.

Baru-baru ini, kedengaran berita berkenaan beberapa orang artis tempatan yang telah disahkan positif jangkitan COVID-19.

Namun ada juga di antara mereka yang pergi membuat ujian saringan dan disahkan negatif jangkitan tersebut.

Sebelum itu, ikuti statistik semasa kes COVID-19 Malaysia di bawah ini.

Ashraf Muslim sah dijangkiti COVID-19

View this post on Instagram

Assalamualaikum…Tanggal 12hb April 2020 menjadi jawapan bagi AM ttg keputusan Sample covid19. Yer.. saya dijangkiti virus Covid19. Sewaktu itu walaupun sebak didada bila mendapat tahu jawapan tapi saya redha dgn pilihan Allah.. ada hikmah disebaliknya. Dtg perasaan nervous dan mcm2 perasaan timbul bila masuk dalam ambulance.. (itu yg sampai berpeluh2 tu). Maafkan saya ahli keluargaku, sahabat2 dan rakan-rakanku. Dan please tolong doakan yg baik utk saya dan pesakit-pesakit disini dan juga kita semua, semoga Allah jauhkn wabak ini dan tidak berterusan lagi serta sihatkan kita semua. Disini juga saya memohon maaf kepada rakan-rakan wartawan yg cuba menghubungi saya sebelum ini, yerlah..harap faham dgn situasi saya sekarang ni. Tak lupa juga pada frontliners doktor2, MA, nurse2 dan mereka yg terlibat , terima kasih u all are our hero.. and to mama, ibu , sarah, adam, anas dan safiyyah doakan ayah sungguh-sungguh supaya clear dr covid ni cepat yer.. supaya kita dapat jumpa ramai-ramai. Ayah rindu sangat.. tp jangan risau yer ayah ok kat sini sihat dan bole solat dan baca quran mcm biasa. Sama-sama kita berperasangka baik pada Allah.. hanya DIA yg berikan penyakit dan dari DIA jua yg memberikan kita kesembuhan.. Allahualam. Assalamualaikum wbt.

A post shared by Ashraf Muslim (@ashrafmuslim) on

Baru-baru, pelakon terkenal Ashraf Muslim telah disahkan dijangkiti virus COVID-19. Ashraf Muslim berkongsi berita mengenai perkembangan semasa dirinya itu melalui hantaran di akaun Instagram miliknya.

Ashraf Muslim disahkan positif jangkitan ini setelah pulang daripada penggambaran drama bersiri Demi yang telah dijalankan di Inverness, Scotland pada 31 Mac yang lalu.

Sebelum ini, aktres Puteri Aishah yang turut bersama kru penggambaran drama Demi ini juga telah disahkan positif jangkitan COVID-19.

Artikel berkaitan:

Ashraf Muslim memohon maaf kepada semua pihak terutamanya peminat dan pihak media kerana bertindak mendiamkan diri sebelum ini berkenaan status semasa dirinya setelah pulang dari Scotland.

Pelakon itu memberitahu, dia mula mengetahui keputusan ujian saringan COVID-19 yang telah dijalaninya pada 12 April yang lalu.

Pada masa yang sama, Ashraf Muslim tidak mendedahkan lokasi di mana dia menjalani kuarantin dan juga mendapatkan rawatan.

Difahamkan bahawa sehingga setakat ini, 8 orang kru penggambaran tersebut termasuklah pengarahnya Rahila Ali juga telah disahkan positif dijangkiti virus COVID-19.

Ashraf Muslim dapatkan rawatan, Puteri Aishah bebas jangkitan COVID-19

puteri aishah

Dalam perkembangan terbaharu, pelakon Puteri Aishah yang sebelum ini dikuarantinkan di Hospital Sungai Buloh akibat positif COVID-19, telah disahkan bebas jangkitan virus itu.

Sebelum ini, dia telah disahkan positif jangkitan itu sejurus pulang dari penggambaran yang sama dengan Ashraf Muslim di Scotland.

“Lepas 11 hari dalam wad di Hospital Sungai Buloh, pagi tadi pukul 12 pagi Puteri buat second swab, dalam tenghari tadi nurse kata Puteri negatif! You are free from COVID-19!,” luah Puteri Aishah dalam entri terbaharunya di akaun Instagram.

Puteri Aishah turut merakamkan ucapan terima kasih dan penghargaannya kepada semua petugas kesihatan yang merawatnya semasa di hospital dan juga orang ramai yang mendoakan kesembuhannya.

Sementara Ashraf Muslim positif, Ben Amir negatif jangkitan

Ben Amir merupakan salah seorang artis yang turut serta dalam penggambaran drama Demi di Inverness, Scotland bersama-sama Puteri Aishah dan juga Ashraf Muslim.

Namun begitu, Ben Amir disahkan negatif jangkitan tersebut setelah menjalani kuarantin di rumah dan ujian pemeriksaan di sebuah hospital swasta di Damansara.

Artikel berkaitan:

Sebelum ini, dikhabarkan Ben Amir telah pulang lebih awal ke tanah air dari Scotland pada 27 Mac yang lepas berbanding kru penggambaran yang lain.

Ummi Nazeera, Uqasha Senrose jalani ujian COVID-19 secara drive thru

Selepas pulang dari bercuti di luar negara, pelakon Ummi Nazeera telah mengkuarantinkan dirinya selama 14 hari dan mengambil inisiatif menjalani ujian saringan COVID-19 di hospital swasta.

Pelakon Bisik Pada Langit ini memilih untuk melakukan ujian saringan secara drive thru dan berkongsi pengalamannya menjalani ujian yang dijalankan dalam tempoh tidak kurang 10 minit sahaja.

View this post on Instagram

Syukur Alhamdulillah … The result is NEGATIVE… Kepada yang pernah ke luar negara baru baru ni .. Saya sarankan untuk buat Covid19 test ni… Walaupun KKM suruh quarantine sahaja.. Kalau ada duit nak travel, apa salahnya keluar sikit duit lagi utk buat confirmation test ni .. Tak susah pun.. Ummi pergi yang Drive Thru punya . Memang pedih sikit.. Tapi berbaloi.. Jangan takut. Kejap je buat! Tak sampai 10 minit siap ! Pada masa yg sama tolong KKM juga .. Sebab result test ni akan di update ke KKM. Kepada travellers yg tak nak buat. Saya mohon sangat sangat untuk Quarantine 14 Hari di rumah … dan JUJUR bila berjumpa staff kesihatan. Stay safe everyone !! #StayAtHome #HelpThemToHelpUs PS: Ummi buat di MSU… Kos RM550 . Pencerahan buat yg bertanya .

A post shared by Ummi Nazeera (@umminazeera) on

Hasil keputusan, selebriti ini disahkan negatif jangkitan tersebut melalui satu entri di akaun Instagram miliknya.

Selain Ummi Nazeera, pelakon Uqasha Senrose turut menjalani ujian tersebut secara drive thru di sebuah hospital di Kota Damansara.

Ini berikutan kerisauannya setelah mengalami demam yang berlanjutan dan mempunyai suhu badan yang tinggi.

Artikel berkaitan:

Walaupun sebelum ini doktor telah menyatakan dia hanya mengalami demam biasa, namun pemilik nama Nik Zaris Uqasha Nik Sen ini tetap melakukan ujian tersebut kerana bimbangkan kesihatan ahli keluarga lain yang tinggal bersamanya.

Kesimpulan

Artis-artis seperti yang dinyatakan di atas adalah antara contoh kepada masyarakat untuk melakukan kuarantin sendiri sekiranya pulang dari luar negara atas sebarang alasan sekali pun, tidak kira kerja ataupun bercuti.

Selain itu, jika mempunyai simptom seperti demam, kita juga digalakkan pergi membuat ujian saringan untuk memastikan sebarang kemungkinan jangkitan pada peringkat awal.

Yang penting kita perlu bertanggungjawab dan jujur dengan sebarang sejarah perjalanan atau kunjungan ke mana-mana lokasi berisiko tinggi dengan jangkitan COVID-19.

#HelloHealthGroup, #HelloDoktor, #HelloHealthCoronaVirus

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

https://www.bharian.com.my/hiburan/selebriti/2020/04/674361/covid-19-puteri-aishah-disahkan-positif

https://www.hmetro.com.my/rap/2020/04/563794/ben-amir-negatif-covid-19

https://www.sinarharian.com.my/article/77670/HIBURAN/PU-Riz-positif-jangkitan-Covid-19

https://www.mstar.com.my/spotlight/hiburan/2020/04/01/ummi-nazeera

https://www.bharian.com.my/hiburan/selebriti/2020/04/672727/covid-19-uqasha-senrose-buat-ujian-saringan

https://www.bharian.com.my/hiburan/selebriti/2020/04/677437/ashraf-muslim-positif-covid-19

https://www.mstar.com.my/spotlight/hiburan/2020/04/18/puteri-aishah-bebas

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Dr. Wazir Aiman
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Disemak pada 08/04/2020
x