home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Mitos Tidur Jejaskan Tidur yang Berkualiti dan Kesihatan

Mitos Tidur Jejaskan Tidur yang Berkualiti dan Kesihatan

Pernahkah anda mendengar mitos tidur seperti segelintir individu yang sering mengatakan bahawa mereka boleh tidur dalam waktu 5 jam atau kurang. Ada juga yang mengatakan bahawa berdengkur semasa tidur tidak berbahaya, dan minum boleh membantu kita untuk mudah tertidur.

Kesemua ini sebenarnya adalah antara mitos yang paling banyak ditemui mengenai tidur yang bukan sahaja membentuk tabiat yang buruk tetapi juga boleh menimbulkan ancaman kesihatan awam yang ketara, menurut kajian baharu yang diterbitkan di jurnal Sleep Health pada 16 April 2019.

Pasukan penyelidik dari School of Medicine, New York University telah mengkaji lebih daripada 8,000 laman web untuk mengenal pasti 20 andaian yang paling biasa mengenai tidur. Dengan satu pasukan pakar perubatan tidur, mereka mengkelaskan ranking laman-laman web tersebut berdasarkan sama ada setiap satunya boleh diketepikan sebagai mitos atau disokong oleh bukti saintifik, dan sebarang bahaya yang boleh diakibatkan oleh mitos tersebut.

Mitos tidur yang menjejaskan kesihatan

Menurut Rebecca Robbins, seorang penyelidik pasca kedoktoran di Department of Population Health, NYU Langone Health, tidur adalah bahagian penting kehidupan yang mempengaruhi produktiviti, mood, serta kesihatan dan kesejahteraan umum. Menurut beliau lagi, mengetepikan mitos mengenai tidur dapat menggalakkan tabiat tidur yang sihat yang seterusnya menggalakkan keseluruhan kesihatan yang lebih baik.

Tuntutan oleh sesetengah individu bahawa mereka boleh tidur dalah tempoh 5 jam adalah antara mitos utama yang mampu diketepikan oleh para penyelidik berdasarkan bukti saintifik. Mereka mengatakan mitos ini juga menimbulkan risiko paling serius kepada kesihatan daripada defisit tidur jangka panjang. Untuk mengelakkan kesan daripada kepalsuan ini dan mitos-mitos lain yang dikenal pasti dalam kajian ini, seperti nilai tidur siang ketika mana anda secara rutinnya mengalami kesulitan tidur pada waktu malam, pasukan penyelidik mencadangkan untuk mewujudkan jadual tidur yang konsisten dan menghabiskan lebih banyak masa, sekurang-kurangnya tujuh jam untuk tidur.

Satu lagi mitos umum adalah berkaitan dengan berdengkur. Walaupun menurut Robbins bahawa berdengkur tidak berbahaya, ia juga boleh menjadi tanda apnea tidur, satu gangguan tidur yang serius di mana pernafasan bermula dan berhenti sepanjang malam. Para penyelidik menggalakkan individu yang berdengkur untuk berjumpa doktor memandangkan tingkah laku tidur seperti ini mungkin menyebabkan penghentian jantung atau penyakit lain.

Penulis kajian juga menjumpai bukti yang mencukupi dalam kajian-kajian yang telah diterbitkan berkenaan, walaupun ianya satu kepercayaan yang berlawanan, minum minuman beralkohol sebelum tidur sememangnya tidak sihat untuk tidur. Menurut pakar, alkohol mengurangkan keupayaan tubuh untuk mencapai tidur yang bersifat mendalam, yang diperlukan oleh manusia agar individu dapat berfungsi dengan baik.

Pencegahan mitos tidur

Menurut Girardin Jean Louis, salah seorang penyelidik yang juga profesor di Departments of Population Health and Psychiatry, NYU Langone, tidur adalah penting untuk kesihatan, dan perlu ada usaha yang lebih besar untuk memaklumkan kepada orang ramai tentang isu kesihatan awam yang penting ini. Sebagai contoh, dengan kaedah membincangkan tabiat tidur dengan pesakit mereka, doktor dapat membantu mencegah mitos tidur daripada peningkatan risiko penyakit jantung, obesiti, dan diabetes.

Para penyelidik mengakui bahawa terdapat beberapa mitos yang masih menimbulkan perselisihan dalam kalangan pakar-pakar tidur. Contohnya, walaupun tidur pada hujung minggu mengganggu irama sirkadian semula jadi (circadian rhythm), bagi individu-individu dalam profesion tertentu, seperti pekerja yang bekerja secara shift, mungkin lebih baik bagi mereka untuk tidur lebih lama berbanding tempoh yang biasa, daripada tidur dalam waktu hanya beberapa jam secara keseluruhan. Para penyelidik mencadangkan supaya penyelidikan lanjut berkenaan perkara ini perlu dilakukan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

NYU Langone Health / NYU School of Medicine. (2019, April 16). Common sleep myths compromise good sleep and health. ScienceDaily. Retrieved April 20, 2019 from www.sciencedaily.com/releases/2019/04/190416081414.htm

Gambar penulis
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz pada 22/04/2019
Maklumat perubatan disemak oleh Dr. Shelby
x