Mitos Tidur Jejaskan Tidur yang Berkualiti dan Kesihatan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 10/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Pernahkah anda mendengar mitos tidur seperti segelintir individu yang sering mengatakan bahawa mereka boleh tidur dalam waktu 5 jam atau kurang. Ada juga yang mengatakan bahawa berdengkur semasa tidur tidak berbahaya, dan minum boleh membantu kita untuk mudah tertidur.

Kesemua ini sebenarnya adalah antara mitos yang paling banyak ditemui mengenai tidur yang bukan sahaja membentuk tabiat yang buruk tetapi juga boleh menimbulkan ancaman kesihatan awam yang ketara, menurut kajian baharu yang diterbitkan di jurnal Sleep Health pada 16 April 2019.

Pasukan penyelidik dari School of Medicine, New York University telah mengkaji lebih daripada 8,000 laman web untuk mengenal pasti 20 andaian yang paling biasa mengenai tidur. Dengan satu pasukan pakar perubatan tidur, mereka mengkelaskan ranking laman-laman web tersebut berdasarkan sama ada setiap satunya boleh diketepikan sebagai mitos atau disokong oleh bukti saintifik, dan sebarang bahaya yang boleh diakibatkan oleh mitos tersebut.

Mitos tidur yang menjejaskan kesihatan

Menurut Rebecca Robbins, seorang penyelidik pasca kedoktoran di Department of Population Health, NYU Langone Health, tidur adalah bahagian penting kehidupan yang mempengaruhi produktiviti, mood, serta kesihatan dan kesejahteraan umum. Menurut beliau lagi, mengetepikan mitos mengenai tidur dapat menggalakkan tabiat tidur yang sihat yang seterusnya menggalakkan keseluruhan kesihatan yang lebih baik.

Tuntutan oleh sesetengah individu bahawa mereka boleh tidur dalah tempoh 5 jam adalah antara mitos utama yang mampu diketepikan oleh para penyelidik berdasarkan bukti saintifik. Mereka mengatakan mitos ini juga menimbulkan risiko paling serius kepada kesihatan daripada defisit tidur jangka panjang. Untuk mengelakkan kesan daripada kepalsuan ini dan mitos-mitos lain yang dikenal pasti dalam kajian ini, seperti nilai tidur siang ketika mana anda secara rutinnya mengalami kesulitan tidur pada waktu malam, pasukan penyelidik mencadangkan untuk mewujudkan jadual tidur yang konsisten dan menghabiskan lebih banyak masa, sekurang-kurangnya tujuh jam untuk tidur.

Satu lagi mitos umum adalah berkaitan dengan berdengkur. Walaupun menurut Robbins bahawa berdengkur tidak berbahaya, ia juga boleh menjadi tanda apnea tidur, satu gangguan tidur yang serius di mana pernafasan bermula dan berhenti sepanjang malam. Para penyelidik menggalakkan individu yang berdengkur untuk berjumpa doktor memandangkan tingkah laku tidur seperti ini mungkin menyebabkan penghentian jantung atau penyakit lain.

Penulis kajian juga menjumpai bukti yang mencukupi dalam kajian-kajian yang telah diterbitkan berkenaan, walaupun ianya satu kepercayaan yang berlawanan, minum minuman beralkohol sebelum tidur sememangnya tidak sihat untuk tidur. Menurut pakar, alkohol mengurangkan keupayaan tubuh untuk mencapai tidur yang bersifat mendalam, yang diperlukan oleh manusia agar individu dapat berfungsi dengan baik.

Pencegahan mitos tidur

Menurut Girardin Jean Louis, salah seorang penyelidik yang juga profesor di Departments of Population Health and Psychiatry, NYU Langone, tidur adalah penting untuk kesihatan, dan perlu ada usaha yang lebih besar untuk memaklumkan kepada orang ramai tentang isu kesihatan awam yang penting ini. Sebagai contoh, dengan kaedah membincangkan tabiat tidur dengan pesakit mereka, doktor dapat membantu mencegah mitos tidur daripada peningkatan risiko penyakit jantung, obesiti, dan diabetes.

Para penyelidik mengakui bahawa terdapat beberapa mitos yang masih menimbulkan perselisihan dalam kalangan pakar-pakar tidur. Contohnya, walaupun tidur pada hujung minggu mengganggu irama sirkadian semula jadi (circadian rhythm), bagi individu-individu dalam profesion tertentu, seperti pekerja yang bekerja secara shift, mungkin lebih baik bagi mereka untuk tidur lebih lama berbanding tempoh yang biasa, daripada tidur dalam waktu hanya beberapa jam secara keseluruhan. Para penyelidik mencadangkan supaya penyelidikan lanjut berkenaan perkara ini perlu dilakukan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Tidur Berdengkur Tanda Tidur Lena? SALAH! Ada Kajian Kata Ia Berkait Dengan Genetik!

  Ramai yang mengalaminya namun tidak tahu apa punca tidur berdengkur bukan? Jom klik artikel ini untuk tahu jawapan kepada soalan ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Apnea Tidur, Tidur Berkualiti 12/01/2021 . 3 minit bacaan

  Masih Tak Tidur Lagi? Cuba 5 Teknik Bernafas Ini, Bantu Anda Mudah Tidur & Lebih Lena

  Sukar melelapkan mata? Apa kata anda cuba 5 teknik pernafasan yang betul untuk tidur, pasti berkesan memberikan waktu rehat lebih lena.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Tidur Berkualiti, Tidur Nyenyak 08/01/2021 . 3 minit bacaan

  Kenali Penyakit Strok Dengan Lebih Mendalam- Ini Jenis, Penyebab & Rawatan Angin Ahmar

  Apa itu penyakit strok? Bagaimana ia berlaku? Apakah penyebab dan faktor risikonya? Jika anda ingin tahu dengan lebih lanjut, jom baca artikel ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Pusat Kesihatan, Strok & Aneurisme 07/01/2021 . 5 minit bacaan

  Ini Sebab Mengapa Lelaki Kena Kahwin, Bukan Untuk Nafsu Saja, Tapi Ada Kaitan Dengan Kesihatan

  Perkahwinan bukan sahaja digalakkan bagi menghalalkan hubungan di antara dua individu bukan mahram, tapi ia juga baik untuk kesihatan anda..

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 31/12/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  sumber karbohidrat punca berat badan

  Elak Makan Makanan Ada Karbohidrat Sebab Takut Gemuk, Efektif Ke Cara Ini?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 20/01/2021 . 3 minit bacaan
  manfaat posisi tidur

  Posisi Tidur Mana Yang Paling Sihat? Cara Tidur Ini Boleh Buat Awet Muda Juga, Tau!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 19/01/2021 . 3 minit bacaan
  manfaat hubungan sihat

  Ini Manfaat Kesihatan Jika Jaga Silaturahim, Antaranya Panjang Umur!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 18/01/2021 . 3 minit bacaan
  tak cukup tidur

  Berapa Jumlah Tidur Yang Mencukupi? Tidur 5 Jam Sehari Tingkatkan Risiko Osteoporosis!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 15/01/2021 . 3 minit bacaan