backup og meta

Serum Muka: Kebaikan dan Kekurangan

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

  Serum Muka: Kebaikan dan Kekurangan

  Penjagaan kulit adalah konsep dan amalan sejagat. Ia telah menular di seluruh negara sepanjang sedekad yang lalu. Masyarakat mula melabur lebih banyak dalam penampilan mereka dan menjadi mata permainan industri kecantikan. Walau bagaimanapun, serum wajah, yang hanya diperkenalkan ke pasaran kurang dari 10 tahun, telah mencipta gelombangnya sendiri. Kita boleh melihatnya di TV atau Internet melalui iklan komersil yang dimainkan oleh selebriti yang cantik. Semak artikel ini untuk mengetahui mengapa serum muka menjadi trend.

  Walaupun telah dibuktikan dan diamalkan 3 langkah penjagaan kulit yang sederhana dari 60-an dengan membersihkan, menyegar dan melembapkan. Asia, terutamanya industri kecantikan Korea Selatan dan Jepun telah membawa penjagaan kulit ke tahap yang baru. Mereka memperkenalkan krim, pati (essence), toner, minyak muka dan serum muka.

  Pada 2 tahun yang lalu, seluruh Internet menjadi gila terhadap 10 Langkah Rutin Penjagaan Kulit Korea. Sesetengah mengatakan terlalu banyak untuk kulit anda nafas dan terlalu memakan masa untuk orang mengendalikan setiap malam. Lain-lain, sebaliknya, yang mengamalkan rutin ini untuk jangka masa yang panjang mengatakan bahawa mereka mengalami peningkatan dalam tekstur kulit mereka. Ia menjadi lembap, lembut dan kurang berlekuk. Ramai juga yang mendakwa serum adalah langkah terpenting bagi mereka semua, selain tiga langkah asas.

  Kelebihan menggunakan serum muka

  Pertama sekali, serum mempunyai tekstur nipis dan biasanya datang dalam bentuk cecair. Oleh kerana molekul kecil, kulit anda dapat menyerapnya lebih cepat dan lebih dalam.

  Kedua, pelembap dibuat daripada beberapa bahan kimia dan ekstrak yang dimaksudkan untuk melembapkan wajah anda dengan menyelamatkannya daripada merekah akibat kekeringan dan sejuk. Sementara itu, serum muka biasanya dibuat dari ekstrak kuat yang 10 kali lebih pekat daripada pelembab.

  Ketiga, terdapat banyak jenis serum di pasaran. Sebagai contoh, ada serum muka untuk anti-penuaan, jeragat, bintik-bintik, kulit kering, kulit berminyak atau kulit berjerawat. Ia mensasarkan keperluan tertentu dan anda dapat melihat hasilnya dengan lebih cepat.

  Akhir sekali, serum biasanya datang dalam botol kecil. Bagaimanapun, 1 hingga 2 titis cukup untuk seluruh muka. Oleh itu, satu botol 10-oz boleh bertahan selama berbulan-bulan.

  Kelemahan serum muka

  Daripada semua faedah yang disebutkan di atas, terdapat beberapa kelemahan mengenai serum muka yang perlu anda pertimbangkan.

  Memandangkan ia mengandungi ramuan aktif dan tertumpu, serum mempunyai harga yang lebih tinggi daripada pelembap biasa. Ia biasanya mempunyai harga tertinggi dalam garis penjagaan kulit lengkap.

  Ia mensasarkan masalah tertentu pada kulit anda. Ramai orang yang mempunyai masalah kulit lebih daripada satu biasanya bingung dan tidak tahu bagaimana membuat keputusan antara produk.

  Nasihatnya ialah anda perlu tahu apa yang menjadi keutamaan anda, contohnya, jika anda mempunyai kulit yang kusam, berminyak dan berjerawat dan anda ingin mempunyai kulit yang berseri sebelum berhadapan dengan jerawat dan sebum, cuba memilih serum pemutih atau mencerahkan.

  Akhir sekali, bukan untuk mereka yang mempunyai ekzema, rosacea atau sebarang keadaan kulit kronik yang lain kerana serum menembusi kulit dengan begitu cepat, oleh itu, ia dapat melemahkan penghalang kulit.

  Hello Health Group tidak memberikan khidmat nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan