10 Cara Untuk Hilangkan Bekas Jerawat, Barulah Kulit Nampak “Flawless”!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 19/11/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Masalah jerawat sering berlaku kepada anda? Anda terfikir apakah cara hilangkan bekas jerawat? Kesemua masalah yang berlaku pasti ada kaedah penyelesaiannya.

Begitu juga dengan masalah parut jerawat yang boleh berlaku dalam kalangan individu daripada pelbagai peringkat usia. Ia bukanlah satu masalah yang besar sehingga menjadikan anda berasa stres dengan kulit wajah anda.

Masalah jerawat

Anda pasti kerap mendengar istilah jerawat tetapi kurang mengambil tahu mengenai akne. Akne adalah keadaan kulit yang berlaku apabila folikel rambut anda tersumbat dengan minyak dan sel-sel kulit mati.

Akne adalah satu perkara yang paling biasa berlaku dalam kalangan remaja, walaupun ia sebenarnya boleh berlaku terhadap individu daripada semua peringkat umur.

Ia biasanya berlaku semasa baligh apabila kelenjar sebum diaktifkan. Ia tidak berbahaya, tetapi ia boleh meninggalkan parut pada kulit.

Kelenjar menghasilkan minyak dan dirangsang oleh hormon lelaki yang dihasilkan oleh kelenjar adrenal yang terdapat pada kedua-dua lelaki dan wanita.

Secara umumnya, akne adalah sejenis keadaan atau masalah kulit manakala jerawat pula adalah salah satu simptom bagi pembentukan akne.

Apakah cara hilangkan bekas jerawat?

Kemunculan jerawat sememangnya meresahkan setiap individu tetapi parut kesan jerawat adalah lebih merisaukan. Parut jerawat terbentuk apabila breakout yang terjadi menembusi kulit secara mendalam dan merosakkan tisu-tisu di bawahnya. 

Terdapat beberapa cara hilangkan bekas jerawat yang boleh anda gunakan. Walau bagaimanapun, anda perlulah merawat akne dan jerawat anda terlebih dahulu sebelum merawat parut jerawat. 

cara menghilangkan bekas jerawat

 1: Asid hidroksi alpha

Asid hidroksi alpha (AHAs) sering dijumpai dalam produk yang dihasilkan untuk merawat jerawat kerana ia membantu menyingkirkan kulit mati dan mencegah liang daripada tersumbat.

AHA juga boleh membantu menjadikan parut jerawat kelihatan kurang ketara. Asid ringan mengelupaskan lapisan luar kulit untuk membantu menghilangkan perubahan warna dan kulit kasar. 

 2: Asid laktik

Terdapat pelbagai produk seperti serum dan salap yang mengandungi asid laktik yang boleh anda gunakan. Anda juga boleh menggunakan cuka cider epal sebagai toner memandangkan cuka ini mengandungi kandungan asid laktik semula jadi. 

 3: Retinoid

Retinoid topikal adalah jenis rawatan jerawat yang lain dengan faedah yang memberikan kelegaan pada parut.

Selain mempercepat pertumbuhan semula sel anda dan meningkatkan tekstur kulit anda, retinoid juga dapat membantu mengurangkan perubahan warna dan menjadikan parut kurang ketara berdasarkan kajian terbaharu.

Cari produk yang menyenaraikan retinol sebagai salah satu bahan aktif. Kaedah ini terbaik untuk parut mendalam atau atropik. 

4: Asid salisilik (salicylic acid)

Asid salisilik membersihkan liang-liang, mengurangkan pembengkakan dan kemerahan, selain mengelupaskan kulit apabila digunakan secara topikal. Ia dianggap sebagai salah satu rawatan terbaik untuk parut jerawat.

Asid salisilik juga boleh menyebabkan kekeringan atau kerengsaan, oleh itu anda mungkin perlu mengurangkan penggunaan produk yang mengandungi asid salisilik.

Hilangkan bekas jerawat dengan bantuan pakar

Terdapat beberapa jenis kaedah yang boleh anda dapatkan daripada pakar penjagaan kulit dan antaranya adalah seperti berikut:

5: Dermabrasion

Dermabrasion adalah salah satu rawatan paling berkesan dan biasa untuk bekas parut muka.  Kaedah ini merupakan kaedah terbaik untuk parut yang berada berhampiran dengan permukaan kulit. Kaedah ini juga berkesan terhadap parut yang lebih dalam.

6: Laser 

Seperti kaedah dermabrasion, kaedah laser resurfacing membuang lapisan atas kulit. Rawatan ini biasanya mempunyai masa penyembuhan yang lebih cepat berbanding daripada rawatan resurfacing yang lain. 

 7: Pengisi (filler)

hilangkan bekas jerawat

Pakar penjagaan kulit menggunakan filler untuk mengisi parut jerawat dan membantu meratakan kulit. Filler boleh dihasilkan dengan kolagen, lemak, atau filler komersial.

Ia disuntik di bawah permukaan kulit untuk membantu menganjalkan dan melicinkan parut yang wujud. Kebanyakan filler bertahan antara 6 dan 18 bulan sebelum ia perlu dilakukan semula.

Walau bagaimanapun, terdapat juga filler yang bersifat kekal. Kaedah filler ini berkesan terhadap seseorang yang mempunyai sejumlah kecil bekas atau parut jerawat.

8: Microneedling

Rawatan yang terbaharu ini menggunakan roller bersaiz kecil dengan jarum kecil yang boleh digenggam. Jarum tersebut membuat tusukan pada kulit yang kebas.

Apabila kulit sedang mengalami proses penyembuhan, ia menghasilkan kolagen.

9: Suntikan

Terdapat beberapa jenis ubat yang boleh disuntik ke dalam parut yang terbentuk untuk membantu melembutkan dan meratakannya, termasuklah kortikosteroid dan ubat-ubatan kemoterapi fluorouracil (5-FU) dan interferon.

Suntikan biasanya dilakukan dalam bentuk siri dengan satu suntikan untuk setiap beberapa minggu.

10: Chemical peels

Chemical peel adalah sejenis asid kuat yang digunakan untuk menanggalkan lapisan kulit paling atas untuk mengurangkan parut yang lebih dalam.

Terdapat pelbagai jenis chemical peel yang ada di pasaran, oleh itu, dapatkan nasihat daripada pakar kulit yang berkelayakan berkenaan chemical peel yang paling sesuai dengan keadaan kulit anda. 

Pilih cara hilangkan bekas jerawat bersesuaian

Sebarang jenis rawatan atau cara menghilangkan bekas jerawat atau akne yang ingin anda ambil perlulah mengikut kesesuaian kulit anda.

Jika anda tidak pasti mengenai keadaan atau jenis kulit anda, dapatkan nasihat dan pendapat daripada pakar penjagaan kulit atau ahli dermatologi yang berkelayakan untuk memastikan setiap langkah yang anda ambil tersebut memberikan kesan yang maksimum.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Apakah Maksud Kulit Cantik & Sihat? Ini Rahsia Mendapatkannya!

Kulit yang sihat berseri mencerminkan kesihatan yang baik. Untuk memilikinya, fahami asas pengetahuan kulit supaya penjagaan bersesuaian boleh diamalkan!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Kesihatan Kulit 30/12/2020 . 5 minit bacaan

Selalu Tak Cukup Tidur? Ini Sebab Mengapa Tidur Malam Penting Untuk Kesihatan

Tidur malam sememangnya penting untuk kesihatan manusia. Tetapi, sejauh manakah anda mengetahui akan kepentingan tidur terhadap kesihatan?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Tidur Berkualiti, Tidur Nyenyak 29/12/2020 . 4 minit bacaan

Penghidap Radang Usus IBD, Ini 13 Masalah Kulit Yang Mungkin Akan Anda Alami

Penyakit radang usus sebenarnya turut beri kesan kepada kulit. Jom ketahui 13 masalah kulit yang boleh berlaku bagi pesakit radang usus ini.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Radang Usus, Sistem Penghadaman 28/10/2020 . 3 minit bacaan

Hati-Hati Kalau Nak Ambil Pil Jerawat Ini, Kena Tahu Kesan Sampingannya Dahulu!

Semua orang, perempuan dan lelaki mahukan kulit wajah yang sihat dan cantik. Namun, masalah jerawat sering menjadi pengganggu untuk mendapat kulit idaman!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Jerawat, Kesihatan Kulit 02/10/2020 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

merawat jerawat dengan tretinoin

Rawat Jerawat Dengan Produk Berasaskan Tretinoin, Ikut Cara Pakai Ini, Barulah Berkesan!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Diterbitkan pada 25/02/2021 . 3 minit bacaan
jerawat di kepala dan kulit

Rimas Dengan Jerawat Di Kepala? Nak Sikat Rambut Pun Pedih? Ini Cara Atasinya

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Diterbitkan pada 23/02/2021 . 3 minit bacaan
jerawat dalam telinga

Sakit Kalau Ada Jerawat Tumbuh Dalam Telinga, Tapi Jangan Pecahkan, Ya! BAHAYA

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 28/01/2021 . 3 minit bacaan
serbuk penaik untuk jerawat

Jangan Pandai-pandai Rawat Jerawat Dengan BAKING SODA! Buruk Kesannya Nanti

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Diterbitkan pada 25/01/2021 . 3 minit bacaan