5 Makanan yang Menyebabkan Jerawat

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 06/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Jerawat adalah mimpi ngeri setiap orang. Banyak penyelidikan telah dilakukan terhadap punca sebenarnya menyebabkan jerawat tetapi penemuannya agak tidak jelas. Bagaimana pun terdapat beberapa makanan yang boleh menyebabkannya. Lihat artikel ini.

1. Coklat

Walaupun coklat sering dipersalahkan kerana menyebabkan jerawat, ahli kulit dermatologi Los Angeles, California, Dr. Ava Shamban mengatakan bahawa coklat tidak semestinya puncanya. Sebenarnya ada sedikit bukti bahawa coklat atau apa-apa makanan berlemak tertentu akan menyebabkan jerawat. Namun, Dr. Shamban mencatat, kajian menunjukkan bahawa diet gula-gula atau tinggi lemak dapat meningkatkan pengeluaran sebum dan menyebabkan radang tindak balas dalam badan yang boleh menyebabkan jerawat.

Ini bermakna walaupun tiada bukti bahawa diet gula tinggi dan makanan berlemak menyebabkan jerawat, ada hubungan antara makanan bergula yang berlebihan dan fakta bahawa individu-individu ini cenderung mengalami jerawat lebih banyak berbanding orang yang makan makanan yang tinggi dalam jenis lain makanan segar (iaitu, buah-buahan segar dan sayur-sayuran).

2. Keju

Sebuah badan penyelidikan menemui hubungan antara keju atau tenusu dan jerawat. Menurut penyelidikan dari buku The Clear Skin Diet, makanan tertentu mendorong tubuh anda untuk melepaskan hormon tertentu, yang membantu sel-sel anda menyerap gula. Kajian 2007 yang diterbitkan oleh Akademi Dermatologi Amerika, menyokong hubungan antara tenusu dan jerawat. Kajian itu memantau 43 lelaki muda dengan jerawat selama tempoh 3 bulan. Para penyelidik mendapati bahawa orang-orang yang menggunakan diet glisemik rendah (mengukur gula darah secara teratur).

3. Kekacang

Walaupun kacang sering ditunjukkan sebagai makanan yang mencetuskan jerawat, penyelidikan saintifik mendedahkan hubungan antara kekacang dan jerawat masih belum diketahui.

Satu koleksi kajian dari American Academy of Dermatology, yang diterbitkan dalam Jurnal Persatuan Perubatan Amerika, mendapati bahawa diet bukan penyumbang langsung kepada jerawat. Walau bagaimanapun, ia menuntut bahawa penggunaan diet glisemik tinggi boleh menyumbang kepada jerawat, sedangkan, sains menunjukkan bahawa diet rendah glisemik iaitu protein tinggi, buah-buahan dan sayur-sayuran segar kelihatan menggalakkan kulit yang bersih dan sihat dengan kerosakan yang lebih sedikit.

4. Sushi

Telah dnyatakan bahawa glisemik yang tinggi boleh menyumbang kepada keterukan dan kekerapan jerawat. Ini kerana sains menyatakan bahawa tahap tinggi hormon ini menggalakkan tindak balas keradangan, seterusnya mencetuskan pelepasan hormon yang menyebabkan jerawat.

Kajian saintifik yang diterbitkan dalam jurnal, Biokimia dan Physiology Perbandingan, mengambil satu langkah lagi dengan mengarahkan makanan yang dianggap glisemik tinggi (iaitu, beras) dan menunjukkan bahawa makan banyak beras dalam diet anda boleh menyebabkan jerawat. Indeks glisemik beras sushi (atau beras putih) agak tinggi.

5. Kerepek kentang

Menurut kajian oleh Mayo Clinic, beberapa hormon, serta makanan yang menyebabkan tindak balas hormon, boleh menyebabkan jerawat. Contohnya, hormon androgen yang melonjak pada remaja lelaki dan perempuan boleh menyebabkan kelenjar sebum membesar, menghasilkan minyak yang berlebihan, yang seterusnya menyumbat liang-liang dan menjadi jerawat. Walau bagaimanapun, faktor hormon lain termasuk diet, penggunaan pil kontraseptif dan kehamilan juga boleh memburukkan kekerapan dan keterukan jerawat.

Diet menjejaskan jerawat apabila makanan yang anda makan terutamanya makanan yang tinggi dalam tenusu dan karbohidrat menyebabkan perubahan dalam tahap hormon. Disebabkan itu makanan glisemik tinggi karbohidrat seperti keropok, roti, dan kerepek boleh merangsang wajah penuh dengan jerawat.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ambil Tahu Punca & Jenis Jerawat Yang Tumbuh Di Wajah Anda, Senang Nak Rawat Nanti!

  Aduh...apa punca muka berjerawat ni? Rasa picit-picit aje kaaaaaaan? Jom kita kenali jenis jerawat yang mungkin ‘menghantui’ diri anda.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Jerawat, Kesihatan Kulit 31/10/2019 . 3 minit bacaan

  14 Cara Hilangkan Parut Jerawat, Boleh Dirawat Hanya Dengan Makanan Saja, Senang!

  Apakah cara yang boleh anda dilakukan untuk mengatasi masalah parut jerawat yang anda hadapi? Ikuti artikel ini untuk faham penyakit kulit ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Jerawat, Kesihatan Kulit 20/08/2019 . 3 minit bacaan

  Memahami Rawatan Untuk Merawat Parut Jerawat Anda

  Jerawat adalah keadaan kulit paling biasa yang mempengaruhi remaja dan orang dewasa. Jerawat tidak hanya memberi kesan kepada penampilan luar tetapi juga boleh memberi kesan emosi, menyebabkan keyakinan diri berkurang ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Jerawat, Kesihatan Kulit 01/04/2019 . 3 minit bacaan

  Pakai Produk Hebat Tapi Parut Jerawat Susah Nak Hilang, Ini PUNCA Utamanya!

  Jerawat adalah penyakit kulit yang disebabkan bakteria dan biasanya muncul pada bahagian muka, leher, belakang badan dan dada. Kesan akibat jerawat yang paling ketara adalah parut jerawat, yang mungkin memakan masa ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Jerawat, Kesihatan Kulit 26/03/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  jerawat di kepala dan kulit

  Rimas Dengan Jerawat Di Kepala? Nak Sikat Rambut Pun Pedih? Ini Cara Atasinya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 23/02/2021 . 3 minit bacaan
  jerawat dalam telinga

  Sakit Kalau Ada Jerawat Tumbuh Dalam Telinga, Tapi Jangan Pecahkan, Ya! BAHAYA

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 28/01/2021 . 3 minit bacaan
  Punca Jerawat Timbul

  Duduk Kat Rumah Saja, Tapi Kenapa Tumbuh Jerawat? Ada 4 Punca- No 3 Kerap Terjadi!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 24/06/2020 . 3 minit bacaan
  pimple-patch-atasi-masalah-jerawat

  Boleh Ke Atasi Masalah Jerawat Dengan Pimple Patch? Jom Selidik Keberkesanannya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 05/06/2020 . 3 minit bacaan