backup og meta

Jaga-Jaga, 5 Makanan Mungkin Punca Muka Naik Banyak Jerawat!

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 24/07/2022

  Jaga-Jaga, 5 Makanan Mungkin Punca Muka Naik Banyak Jerawat!

  Jerawat adalah mimpi ngeri setiap orang. Banyak penyelidikan telah dilakukan terhadap punca jerawat muka menyebabkan jerawat tetapi penemuannya agak tidak jelas. Bagaimana pun terdapat beberapa makanan yang boleh menyebabkannya. Lihat artikel ini.

  Untuk mendapatkan lebih banyak info berkenaan Kesihatan Kulit, anda boleh klik di sini.

  1. Coklat

  Walaupun coklat sering dipersalahkan kerana menyebabkan jerawat, ahli kulit dermatologi Los Angeles, California, Dr. Ava Shamban mengatakan bahawa coklat tidak semestinya puncanya.

  Sebenarnya ada sedikit bukti bahawa coklat atau apa-apa makanan berlemak tertentu akan menyebabkan jerawat.

  Namun, Dr. Shamban mencatat, kajian menunjukkan bahawa diet gula-gula atau tinggi lemak dapat meningkatkan pengeluaran sebum dan menyebabkan radang tindak balas dalam badan yang boleh menyebabkan punca jerawat muka.

  Ini bermakna walaupun tiada bukti bahawa diet gula tinggi dan makanan berlemak menyebabkan jerawat, ada hubungan antara makanan bergula yang berlebihan dan fakta bahawa individu-individu ini cenderung mengalami jerawat lebih banyak berbanding orang yang makan makanan yang tinggi dalam jenis lain makanan segar (iaitu, buah-buahan segar dan sayur-sayuran).

  2. Keju punca jerawat muka

  punca jerawat muka

  Sebuah badan penyelidikan menemui hubungan antara keju atau tenusu dan punca jerawat muka. Menurut penyelidikan dari buku The Clear Skin Diet, makanan tertentu mendorong tubuh anda untuk melepaskan hormon tertentu, yang membantu sel-sel anda menyerap gula.

  Kajian 2007 yang diterbitkan oleh Akademi Dermatologi Amerika, menyokong hubungan antara tenusu dan jerawat. Kajian itu memantau 43 lelaki muda dengan jerawat selama tempoh 3 bulan.

  Para penyelidik mendapati bahawa orang-orang yang menggunakan diet glisemik rendah (mengukur gula darah secara teratur).

  3. Kekacang

  Walaupun kacang sering ditunjukkan sebagai makanan yang menjadi punca jerawat muka, penyelidikan saintifik mendedahkan hubungan antara kekacang dan jerawat masih belum diketahui.

  Satu koleksi kajian dari American Academy of Dermatology, yang diterbitkan dalam Jurnal Persatuan Perubatan Amerika, mendapati bahawa diet bukan penyumbang langsung kepada jerawat.

  Walau bagaimanapun, ia menuntut bahawa penggunaan diet glisemik tinggi boleh menyumbang kepada jerawat, sedangkan, sains menunjukkan bahawa diet rendah glisemik iaitu protein tinggi, buah-buahan dan sayur-sayuran segar kelihatan menggalakkan kulit yang bersih dan sihat dengan kerosakan yang lebih sedikit.

  4. Sushi juga punca jerawat muka

  punca jerawat muka

  Telah dnyatakan bahawa glisemik yang tinggi boleh menyumbang kepada keterukan dan kekerapan jerawat.

  Ini kerana sains menyatakan bahawa tahap tinggi hormon ini menggalakkan tindak balas keradangan, seterusnya mencetuskan pelepasan hormon yang menjadi punca jerawat muka.

  Kajian saintifik yang diterbitkan dalam jurnal, Biokimia dan Physiology Perbandingan, mengambil satu langkah lagi dengan mengarahkan makanan yang dianggap glisemik tinggi (iaitu, beras) dan menunjukkan bahawa makan banyak beras dalam diet anda boleh menyebabkan jerawat.

  Indeks glisemik beras sushi (atau beras putih) agak tinggi.

  5. Kerepek kentang

  Menurut kajian oleh Mayo Clinic, beberapa hormon, serta makanan yang menyebabkan tindak balas hormon, boleh menjadi punca jerawat muka.

  Contohnya, hormon androgen yang melonjak pada remaja lelaki dan perempuan boleh menyebabkan kelenjar sebum membesar, menghasilkan minyak yang berlebihan, yang seterusnya menyumbat liang-liang dan menjadi jerawat.

  Walau bagaimanapun, faktor hormon lain termasuk diet, penggunaan pil kontraseptif dan kehamilan juga boleh memburukkan kekerapan dan keterukan jerawat.

  Diet menjejaskan jerawat apabila makanan yang anda makan terutamanya makanan yang tinggi dalam tenusu dan karbohidrat menyebabkan perubahan dalam tahap hormon.

  Disebabkan itu makanan glisemik tinggi karbohidrat seperti keropok, roti, dan kerepek boleh merangsang wajah penuh dengan jerawat.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 24/07/2022

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan