Pasangan Tinggi Lampai, Anda Pula Kecil? Ini 4 Posisi Senggama Paling SESUAI Untuk Kalian!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 26/11/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Jika anda mempunyai pasangan yang tinggi, pasti sukar untuk anda memeluk atau mencium mereka tanpa berjengket atau mereka membongkokkan badan. 

Memang biasa kita lihat pasangan yang mempunyai ketinggian badan yang agak ketara (seorang tinggi, seorang rendah), mereka perlu berada pada kedudukan yang selesa bagi menikmati sentuhan/interaksi romantik.

Perkara yang lebih penting lagi adalah ketika mengadakan hubungan seks. Ketinggian memainkan peranan penting memandangkan ia boleh menentukan posisi, keselesaan dan kenikmatan semasa melakukan hubungan seks.

Artikel ini akan membincangkan 4 posisi seks yang sesuai dilakukan oleh pasangan yang mempunyai ketinggian yang berbeza. Teruskan membaca untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut.

4 posisi seks yang sesuai dipraktikkan oleh pasangan tinggi

1. Cowgirl, posisi kegemaran gadis

posisi seks

Posisi cowgirl merupakan posisi yang digemari oleh ramai individu. Ia memberikan keupayaan kepada wanita yang berada di atas untuk mengawal kelajuan dan rentak seks di samping kedalaman penetrasi zakar ke dalam vagina.

Bagi lelaki atau wanita yang jauh lebih tinggi daripada pasangannya, posisi ini dapat memberikan keselesaan seksual berikutan anda tidak perlu tunduk, berjengket atau mengubah posisi badan jika ingin menyentuh atau melakukan aksi foreplay.

Posisi cowgirl dilakukan dengan pasangan lelaki berbaring di atas katil dan pasangan wanita berada di atasnya. Penetrasi zakar dilakukan ketika wanita tersebut berada dalam posisi duduk atau mencangkung.

Walau bagaimanapun, anda perlu berhati-hati kerana posisi ini dianggap sebagai salah satu posisi yang boleh menyebabkan kecederaan pada zakar. Ketika melakukan aksi sorong tarik, hentakkan tubuh anda perlahan-lahan. 

Nikmati posisi tersebut dan kawal rentak mengikut kemahuan pasangan anda. Jika anda berasa sakit ketika mencubanya, beritahu kepada pasangan anda dan cuba ubah kedudukan atau kelajuan hentakan.

2. Doggy style, cara hangatkan keintiman pasangan

posisi seks

Ini merupakan antara posisi yang digemari oleh wanita berikutan ia boleh memberikan rangsangan terhadap organ seks mereka iaitu kelentit, bagi mencapai orgasme.

Pasangan wanita hendaklah berada pada posisi merangkak sambil menahan permukaan rata menggunakan tangan dan lutut. Pasangan lelaki kemudiannya akan melakukan penetrasi daripada belakang.

Mungkin bunyinya agak janggal namun, posisi ini sangat sesuai untuk mereka yang mempunyai perbezaan daripada sudut ketinggian.

Posisi tersebut bukan sahaja memerlukan wanita untuk membelakangi lelaki, malah ia tidak memerlukan mereka untuk bersemuka. Ini bermakna ketinggian bukanlah faktor yang dianggap penting.

Jika anda berasa bosan melakukan posisi tersebut dalam keadaan merangkak, anda boleh cuba melakukannya dalam keadaan berdiri. Pegang pada mana-mana objek seperti meja dinding bagi memastikan anda dan pasangan anda selesa.

Posisi ini boleh dilakukan selama mana pun cuma bagi mengekalkan kehangatan hubungan seksual, sekali-sekala kena bertentang mata juga ya.

3. Spooning bersama pasangan tinggi

pasangan tinggi

Kehangatan semasa melakukan hubungan seks kebiasaannya dicapai melalui susunan rentak yang betul. 

Kebanyakan pasangan akan mula bercium, berpelukan, melakukan aktiviti foreplay yang lain sebelum melakukan hubungan seks sehingga sampai kemuncaknya.

Namun, bagi mereka yang suka menggunakan kaedah spooning, aktiviti foreplay dan penetrasi seks boleh dijalankan secara serentak. Posisi ini memerlukan kedua-dua pasangan untuk baring mengiring ke arah yang sama.

Pasangan lelaki akan berada di belakang wanita.

Dalam posisi ini, kadangkala, pasangan wanita boleh menoleh ke belakang untuk mencium pasangan sebelum atau semasa penetrasi sedang berlangsung. 

Jika dibandingkan dengan posisi lain, spooning agak terkenal memandangkan ia memudahkan wanita untuk mencapai klimaks dan rentak hubungan seksual tidaklah terlalu cepat. Seperti posisi doggy style, pasangan tidak bersemuka maka ia sangat sesuai buat mereka yang mempunyai perbezaan ketinggian yang ketara.

Jika hubungan seks dilakukan bersemuka, jarak ketinggian yang berbeza tersebut akan menyebabkan anda berada pada paras dada atau leher pasangan. 

Mungkin ada lelaki yang suka dengan keadaan tersebut, namun ramai pasangan yang hendak bertentang muka jika mereka melakukan hubungan seks pada posisi sedemikian.

4. Missionary di tepi katil, kaedah klasik yang tiada tandingannya

pasangan tinggi

Bagi mereka yang gemarkan posisi missionary, usah risau. Ketinggian yang berbeza tidak menghalang anda daripada melakukan hubungan seks dalam posisi tersebut. Anda cuma perlu melakukan pengubahsuaian sedikit bagi mencapai keselesaan dan kenikmatan seksual.

Bagi mereka yang mempunyai beza tinggi yang ketara, anda boleh melakukan posisi seks ini di tepi katil. Pasangan lelaki berdiri dan punggung wanita berada betul-betul di sisi katil dengan kaki mereka tergantung ke bawah.

Sebelum melakukan penetrasi, anda perlu mengangkat kedua-dua kaki pasangan anda, rapatkannya sedikit dan mula mendayung. Kerapatan kaki tersebut akan membuatkan faraj terasa lebih ketat dan mampu merangsang anda berdua untuk mencapai orgasme.

Pastikan anda menuruti rentak pasangan anda. Hubungan seks yang menyeronokkan adalah apabila kedua-dua pasangan dapat menikmati posisi seksual yang dipraktikkan.

Konklusi

Jika anda dan pasangan mempunyai perbezaan ketinggian yang ketara, tiada alasan untuk anda tidak menikmati hubungan seks. Terdapat pelbagai teknik yang boleh memudahkan penetrasi serta dapat memberikan kenikmatan kepada kedua-dua pasangan. 

Apa yang perlu anda buat adalah untuk mencuba posisi-posisi tersebut dan pilih teknik yang bersesuaian dengan rentak anda dan pasangan.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Gemar Melampiaskan Nafsu Pada Patung Seks @ Robot Seks? Ini Mudaratnya!

Tahukah anda di negara maju sudah wujud patung seks atau robot seks yang dicipta bagi tujuan memuaskan nafsu syahwat? Jom klik untuk tahu mudaratnya!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Seksual 24/12/2020 . 3 minit bacaan

Selain ‘Woman On Top,’ 5 Posisi Seks Ini Juga Berisiko Cederakan Anda! Suami Isteri Harus Tahu

Bertukar-tukar posisi seks boleh menjadi antara cara untuk menghangatkan aktiviti di ranjang anda! Tapi hati-hati, kerana ia juga boleh sebabkan kecederaan!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Seksual 23/12/2020 . 3 minit bacaan

Jangan Dibiarkan Jika Ketagihan Seks, Ini Akibatnya Pada Anda & Pasangan!

Ketagihan seks bukanlah sesuatu yang normal dan boleh menjejaskan diri anda serta pasangan tercinta! Jom klik artikel ini untuk baca lebih lanjut.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 23/12/2020 . 3 minit bacaan

Cedera Ketika Sedang Sedap Bersetubuh? Awas Ini 5 Kecederaan Lazim Berlaku Atas Katil

Seks sepatutnya menjadi momen menggembirakan, bukan menyakitkan. Ternyata, cedera ketika seks sebenarnya lebih kerap berlaku daripada yang difikirkan!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Seksual 22/12/2020 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

tahan air mani

Capai Orgasma TANPA Terpancut Air Mani? Sengaja Atau Tidak, Ini Yang Akan Berlaku Pada Anda!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 22/01/2021 . 3 minit bacaan
cincin zakar

Kalau Tak Nak Dikejarkan Ke Hospital Angkara CINCIN ZAKAR, Patuhi Syarat Ini Sebelum Pakai

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 20/01/2021 . 3 minit bacaan
IUD terkeluar seks kasar

Betul Ke Alat Pencegah Kehamilan IUD Boleh Terkeluar Kalau Lakukan SEKS KASAR?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Diterbitkan pada 11/01/2021 . 3 minit bacaan
seks ghairah

Apabila Nafsu Berahi Memuncak, Individu Akan Lebih Cenderung Jadi ‘Bodoh’, Ini Kata Kajian

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Diterbitkan pada 31/12/2020 . 3 minit bacaan