backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Rakan Saya Menghidap HIV. Apa Yang Boleh Saya Bantu?

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim · Disemak pada 05/12/2019

Rakan Saya Menghidap HIV. Apa Yang Boleh Saya Bantu?

HIV adalah salah satu penyakit kelamin (STD) yang paling kerap di dunia. Anda mungkin mempunyai rakan yang menghidap penyakit ini. Memandangkan HIV kebanyakannya tersebar melalui hubungan seks tanpa perlindungan dan perkongsian jarum, pesakit HIV sering berasa malu dengan keadaan mereka. Selain ubat-ubatan yang betul dan penjagaan kesihatan, apa yang mereka paling perlukan adalah mungkin rakan sokongan.

Berkawan dengan pesakit HIV adalah sukar. Perkara pertama yang anda perlu lakukan adalah belajar tentang HIV supaya anda dapat memahami apa yang rakan anda akan lalui. HIV biasanya dikaitkan dengan kematian dan dosa. Terdapat terlalu banyak mitos tentang HIV. Belajar mengenai HIV adalah penting tetapi anda juga perlu belajar daripada sumber yang betul. Elakkan dari majalah online dengan tajuk-tajuk sensasi. Maklumat perlu sentiasa diambil dari laman web yang dipercayai seperti yang terdapat di Centre of Disease Control And Prevention (CDC) atau aids.gov. Langkah pertama ini adaah yang paling penting adalah kerana ia membolehkan anda bukan sahaja membantu rakan anda, tetapi juga untuk melindungi diri anda daripada dijangkiti. Untuk pengetahuan anda, HIV tidak merebak melalui sentuhan badan. Jadi, anda tidak perlu bimbang untuk mencium, memegang tangan atau berkongsi segelas air. Walau bagaimanapun, sila ambil langkah berjaga-jaga terhadap sesuatu yang melibatkan darah seperti menyentuh luka terbuka pada badannya.

Jika rakan anda memberitahu anda tentang keadaannya, ia bermakna bahawa beliau telah meletakkan kepercayaan yang besar kepada anda. Anda perlu menjelaskan bahawa anda tidak akan mengkhianati kepercayaan beliau dengan memberitahu orang lain. Dalam beberapa kes, anda mungkin telah mengetahui keadaan rakan anda walaupun sebelum beliau memberitahu anda. Jika ya, sabar dan tunggu sehingga beliau bersedia untuk mempercayai anda. Anda meletakkan beban ke atas beliau. Anda mungkin boleh menunjukkan perspektif anda  kepadanya dengan bercakap tentang beberapa pesakit HIV yang keluar di dalam berita atau filem untuk membuatkan beliau tahu bahawa anda tidak akan menghakiminya.

Disahkan menghidap HIV adalah satu perkara yang berat. Rakan anda akan menghadapi banyak tekanan. Anda pasti tidak inginkan beliau di dalam tekanan kerana ia memberikan kesan yang buruk terhadap sistem imun badan. Bercakap adalah cara terbaik untuk menenangkan beliau. Jangan teragak-agak untuk bertanyakan perasaannya. Walau bagaimanapun, jaga paksa. Jika rakan anda tidak mahu membuka cerita, anda harus menghormatinya. Kadang-kadang apabila manusia berasa sihat, mereka mungkin tidak mahu orang lain mengingatkan mereka tentang isu-isu kesihatan mereka.

HIV memberikan banyak tekanan. Sebab itu mereka perlu mendapatkan nasihat. Mempunyai rakan untuk berkongsi adalah sangat bagus. Tetapi, kebanyakan masa, pesakit HIV perlu didengari oleh profesional. Anda boleh membantu dengan mencadangkan beberapa kaunselor yang dipercayai. Jika anda mempunyai mendapatkan kaunseling sebelum ini, kongsikan pengalaman anda kepada rakan anda dan bagaimana ia telah membantu anda. Beliau pasti akan menghargai pandangan peribadi anda.

Pesakit HIV berkemungkinan menjadi mangsa buli. Anda pasti untuk mempertahankan rakan anda. Walau bagaimanapun, jangan bergaduh dengan pembuli tersebut. Kebanyakan orang menakut-nakutkan pesakit HIV kerana kejahilan mereka. Anda boleh cuba mengajar mereka, agar mereka memahami bahawa menjadi pesakit HIV bukanlah sebuah dosa. Tiada siapa yang patut dihukum kerana keadaan perubatan mereka. Jika perkara menjadi tidak terkawal, anda boleh melaporkan kepada pihak berkuasa. Semua negara mempunyai undang-undang terhadap keganasan.

Niat anda untuk membantu rakan anda adalah satu perkara yang mulia. Tetapi sebagai seorang manusia, anda juga memerlukan sokongan. Memberi sokongan dan perlindungan kepada rakan anda sepanjang masa boleh memberikan tekanan. Anda tidak perlu berjuang bersendirian. Bincang dengan ibu bapa atau kaunselor tentang perasaan dan masalah yang anda hadapi. Ia adalah penting untuk menjaga diri dan perasaan anda sebelum orang lain.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim · Disemak pada 05/12/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan