Rakan Saya Menghidap HIV. Apa Yang Boleh Saya Bantu?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

HIV adalah salah satu penyakit kelamin (STD) yang paling kerap di dunia. Anda mungkin mempunyai rakan yang menghidap penyakit ini. Memandangkan HIV kebanyakannya tersebar melalui hubungan seks tanpa perlindungan dan perkongsian jarum, pesakit HIV sering berasa malu dengan keadaan mereka. Selain ubat-ubatan yang betul dan penjagaan kesihatan, apa yang mereka paling perlukan adalah mungkin rakan sokongan.

Berkawan dengan pesakit HIV adalah sukar. Perkara pertama yang anda perlu lakukan adalah belajar tentang HIV supaya anda dapat memahami apa yang rakan anda akan lalui. HIV biasanya dikaitkan dengan kematian dan dosa. Terdapat terlalu banyak mitos tentang HIV. Belajar mengenai HIV adalah penting tetapi anda juga perlu belajar daripada sumber yang betul. Elakkan dari majalah online dengan tajuk-tajuk sensasi. Maklumat perlu sentiasa diambil dari laman web yang dipercayai seperti yang terdapat di Centre of Disease Control And Prevention (CDC) atau aids.gov. Langkah pertama ini adaah yang paling penting adalah kerana ia membolehkan anda bukan sahaja membantu rakan anda, tetapi juga untuk melindungi diri anda daripada dijangkiti. Untuk pengetahuan anda, HIV tidak merebak melalui sentuhan badan. Jadi, anda tidak perlu bimbang untuk mencium, memegang tangan atau berkongsi segelas air. Walau bagaimanapun, sila ambil langkah berjaga-jaga terhadap sesuatu yang melibatkan darah seperti menyentuh luka terbuka pada badannya.

Jika rakan anda memberitahu anda tentang keadaannya, ia bermakna bahawa beliau telah meletakkan kepercayaan yang besar kepada anda. Anda perlu menjelaskan bahawa anda tidak akan mengkhianati kepercayaan beliau dengan memberitahu orang lain. Dalam beberapa kes, anda mungkin telah mengetahui keadaan rakan anda walaupun sebelum beliau memberitahu anda. Jika ya, sabar dan tunggu sehingga beliau bersedia untuk mempercayai anda. Anda meletakkan beban ke atas beliau. Anda mungkin boleh menunjukkan perspektif anda  kepadanya dengan bercakap tentang beberapa pesakit HIV yang keluar di dalam berita atau filem untuk membuatkan beliau tahu bahawa anda tidak akan menghakiminya.

Disahkan menghidap HIV adalah satu perkara yang berat. Rakan anda akan menghadapi banyak tekanan. Anda pasti tidak inginkan beliau di dalam tekanan kerana ia memberikan kesan yang buruk terhadap sistem imun badan. Bercakap adalah cara terbaik untuk menenangkan beliau. Jangan teragak-agak untuk bertanyakan perasaannya. Walau bagaimanapun, jaga paksa. Jika rakan anda tidak mahu membuka cerita, anda harus menghormatinya. Kadang-kadang apabila manusia berasa sihat, mereka mungkin tidak mahu orang lain mengingatkan mereka tentang isu-isu kesihatan mereka.

HIV memberikan banyak tekanan. Sebab itu mereka perlu mendapatkan nasihat. Mempunyai rakan untuk berkongsi adalah sangat bagus. Tetapi, kebanyakan masa, pesakit HIV perlu didengari oleh profesional. Anda boleh membantu dengan mencadangkan beberapa kaunselor yang dipercayai. Jika anda mempunyai mendapatkan kaunseling sebelum ini, kongsikan pengalaman anda kepada rakan anda dan bagaimana ia telah membantu anda. Beliau pasti akan menghargai pandangan peribadi anda.

Pesakit HIV berkemungkinan menjadi mangsa buli. Anda pasti untuk mempertahankan rakan anda. Walau bagaimanapun, jangan bergaduh dengan pembuli tersebut. Kebanyakan orang menakut-nakutkan pesakit HIV kerana kejahilan mereka. Anda boleh cuba mengajar mereka, agar mereka memahami bahawa menjadi pesakit HIV bukanlah sebuah dosa. Tiada siapa yang patut dihukum kerana keadaan perubatan mereka. Jika perkara menjadi tidak terkawal, anda boleh melaporkan kepada pihak berkuasa. Semua negara mempunyai undang-undang terhadap keganasan.

Niat anda untuk membantu rakan anda adalah satu perkara yang mulia. Tetapi sebagai seorang manusia, anda juga memerlukan sokongan. Memberi sokongan dan perlindungan kepada rakan anda sepanjang masa boleh memberikan tekanan. Anda tidak perlu berjuang bersendirian. Bincang dengan ibu bapa atau kaunselor tentang perasaan dan masalah yang anda hadapi. Ia adalah penting untuk menjaga diri dan perasaan anda sebelum orang lain.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Tersiksa Apabila Terkena! Tapi Apa Punca BUASIR Buat Punggung Gatal & Sakit?

  Selalu alami namun tidak tahu sebab buasir gatal dan sakit? Ada sebab lain juga rupanya! Jom klik artikel ini untuk tahu tentangnya dengan lebih lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Buasir 03/03/2021 . 3 minit bacaan

  Anda Ada Diabetes Dan Bekerja Shift Malam? Ini 15 Tip Kawal Gula Darah

  Kerja waktu malam bagi penghidap diabetes sebenarnya boleh jejaskan keadaan diabetes yang dialami. Ini tips kerja shift malam yang bersesuaian untuk anda.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diabetes Jenis 2 02/03/2021 . 3 minit bacaan

  Tak Perlu Makan Ubat? Legakan Gastrik Angin Dengan 6 Cara Ini Di Rumah!

  Bukan sekadar kena jaga waktu makan, terdapat beberapa penawar gastrik angin yang sebenar! Jom klik artikel ini untuk baca dengan lebih lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gastrik 02/03/2021 . 3 minit bacaan

  Hamil, Tapi Ada Tompokan Coklat Pada Seluar Dalam, Ini Tanda Gugur @ Sebab Lain?

  Mengalami spotting coklat semasa mengandung pastinya mengundang kerisauan, kan? Namun dalam kebanyakan kes, spotting hamil yang berlaku adalah keadaan biasa

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Masalah Kehamilan, Tips Hamil 02/03/2021 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  duduk terlalu lama

  Jangan Ambil Mudah Kalau Kaki Selalu Kebas, Kadang-Kadang Ia Petanda Penyakit!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 03/03/2021 . 3 minit bacaan
  cara meningkatkan hormon testosteron

  Semakin Meningkat Usia, Semakin Menurun Testosteron, Kena Ambil Suplemen Ke?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 03/03/2021 . 3 minit bacaan
  Info kesihatan wanita

  Kenali 4 Masalah Kesihatan Wanita Yang Selalu Terjadi, Orang Perempuan WAJIB Tahu Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 03/03/2021 . 5 minit bacaan
  pemberian imunisasi

  Vaksin COVID-19 Kini Telah Tiba! Kenali Jenis Vaksin Yang Bakal Anda Terima Nanti

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 03/03/2021 . 3 minit bacaan