home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Sengsara Rasanya Bila Alami Sakit Belakang, Ini 5 Cara Berkesan Untuk Bantu Mengatasinya!

Sengsara Rasanya Bila Alami Sakit Belakang, Ini 5 Cara Berkesan Untuk Bantu Mengatasinya!

Sakit belakang sering mengganggu aktiviti harian. Ia adalah antara aduan yang paling kerap diterima oleh doktor di klinik. Kini, bukan sahaja orang dewasa, malah golongan muda turut mengalami masalah ini. Namun, tahukah anda tentang cara mencegah sakit belakang yang betul?

Dengan kehidupan sedentari (tidak aktif) dan duduk di atas kerusi di dalam pejabat sepanjang hari, maka ia membuatkan sakit belakang menjadi semakin berleluasa.


Cara mencegah sakit belakang

1. Guna pad sejuk dan suam

Ia paling berkesan jika anda mengalami sakit belakang disebabkan trauma. Pad sejuk sebaiknya digunakan dalam tempoh 24 ke 48 jam dari trauma tersebut.

Selepas tempoh berkenaan, anda boleh gunakan pad suam. Namun sebelum itu, berikan sedikit rehat pada kulit antara dua sesi.

2. Betulkan tabiat tidur

tidur

Anda mungkin perlu pelbagaikan posisi tidur bermula hari ini. Caranya anda boleh meletakkan bantal antara bawah lutut untuk mengurangkan tekanan ke atas lutut dan belakang badan.

3. Cara mencegah sakit belakang – Regangkan otot hamstring

Otot ini terletak di bahagian belakang paha. Ia sering diabaikan namun ini adalah anggota badan yang boleh menyebabkan sakit belakang.

Namun, regangan beberapa kali sehari mungkin dapat membantu mengurangkan kesakitan.

4. Kurangkan atau berhenti merokok

merokok

Merokok bukan sahaja menjejaskan paru-paru dan meningkatkan risiko kanser, tetapi ia juga menyebabkan saluran darah mengecut. Hasilnya aliran darah ke tisu akan berkurang lalu menyebabkan rasa sakit.

5. Bertemu pakar

Sakit belakang mungkin disebabkan beberapa keadaan kesihatan seperti hernia cakera tulang belakang atau penyakit sendi seperti arhritis tulang belakang. Sebelum melarat, lebih baik dapatkan bantuan daripada pakar perubatan.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Brightside (2018). 10 Ways To Get Rid Of Back Pain For Good. Dimuat turun daripada https://brightside.me/inspiration-health/10-practical-ways-to-quickly-and-efficiently-relieve-back-pain-432810/.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim Disemak pada 18/01/2021
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel