backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

5 Senaman Melegakan Sakit Sendi

Fakta Disemak oleh Nurul Nazrah Nazarudin


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 16/01/2024

5 Senaman Melegakan Sakit Sendi

Senaman rutin biasanya boleh membantu melegakan sakit sendi dan simptom rheumatoid arthritis (RA) lain, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC). Adakah mengurangkan pergerakan boleh mengurangkan kesakitan? Terdapat sedikit kelemahan bersenam, para penyelidik menyimpulkan, faedah yang berharga untuk terus aktif termasuk fungsi fizikal yang lebih baik, kurang kesakitan pada sendi dan kawasan lain, dan peningkatan kualiti hidup.

1. Berjalan

Ia percuma, anda boleh melakukannya di mana sahaja, tiada latihan khusus diperlukan, dan mudah pada sendi sakit. Percubaan kecil yang diterbitkan pada bulan Mac 2016 dalam jurnal Musculoskeletal Care mendapati bahawa orang yang ditugaskan berjalan tiga hingga empat kali seminggu umumnya telah meningkatkan perasaan kesejahteraan dan keberkesanan diri, sementara orang dalam kumpulan kawalan tidak.

Faedah berjalan lain termasuk penurunan berat badan, yang seterusnya membantu mengurangkan tekanan dan kesakitan pada sendi. Ia juga menggalakkan kesihatan jantung.

2. Berbasikal

Terutama bagi orang yang mengalami arthritis, gerakan lumba basikal yang lebih halus akan mengurangkan jogging tradisional, menurut Brian Lamoreaux, MD, seorang pakar rheumatologi bersama Jabatan Rheumatologi di Ohio, Ohio. Sayangnya, sesetengah orang dengan RA mungkin mengalami kerosakan tangan yang boleh mengehadkan keupayaan mereka untuk mengambil bahagian dalam berbasikal. Jika tangan anda boleh mengendalikannya, cuba beberapa kali seminggu.

3. Latihan kekuatan

Bagi pesakit dengan RA, sesetengah pesakit sakit sendi menjadikan simptom lebih teruk. Tetapi semakin kuat otot anda, kurang ketegangan pada sendi anda. Oleh itu, jangan takut dengan berat, kata Hensley, kerana ia adalah cara terbaik untuk mendapatkan lebih kekuatan dan meningkatkan jisim otot.

Satu kajian yang diterbitkan pada bulan April 2017 dalam Penjagaan Musculoskeletal mendapati bahawa latihan rintangan yang lebih intensif sepanjang enam minggu meningkat hasil untuk orang yang mengalami arthritis.

4. Berenang

Berada di dalam air adalah bagus untuk meregangkan otot dan melegakan sendi anda, jadi pilih kolam untuk senaman aerobik. Berenang atau cuba kelas aerobik air. Satu kajian yang diterbitkan pada bulan Mac 2017 dalam American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation mendapati bahawa latihan berasaskan air selama 16 minggu pada wanita dengan RA menyebabkan peningkatan yang signifikan dalam sakit sendi dan lain-lain, serta menurunkan aktiviti penyakit, jika dibandingkan dengan keberkesanan latihan aerobik berasaskan darat.

Berenang membantu mengawal berat badan, meningkatkan mood, dan meningkatkan tidur, dan ia adalah baik untuk kesihatan secara keseluruhan, kata Madhoun.

5. Sihat di rumah

Anda tidak perlu ke gimnasium untuk senaman yang baik. Terdapat banyak senaman yang ada di sekitar rumah anda. Lakukan pembersihan rumah menyeluruh atau kerja di halaman anda seperti menarik rumput, menyapu daun, atau memotong rumput. Semasa berada di rumah, bersenam mengimbangi satu kaki untuk meningkatkan kekuatan dan keseimbangan, menurut Hensley. Meningkatkan latihan kekuatan dengan menggunakan kerusi untuk bergerak daripada duduk kepada berdiri, atau angkat beban tangan untuk beberapa latihan kekuatan yang ringan.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Fakta Disemak oleh

Nurul Nazrah Nazarudin


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 16/01/2024

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan