5 Senaman Melegakan Sakit Sendi

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Senaman rutin biasanya boleh membantu melegakan sakit sendi dan simptom rheumatoid arthritis (RA) lain, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC). Adakah mengurangkan pergerakan boleh mengurangkan kesakitan? Terdapat sedikit kelemahan bersenam, para penyelidik menyimpulkan, faedah yang berharga untuk terus aktif termasuk fungsi fizikal yang lebih baik, kurang kesakitan pada sendi dan kawasan lain, dan peningkatan kualiti hidup.

1. Berjalan

Ia percuma, anda boleh melakukannya di mana sahaja, tiada latihan khusus diperlukan, dan mudah pada sendi sakit. Percubaan kecil yang diterbitkan pada bulan Mac 2016 dalam jurnal Musculoskeletal Care mendapati bahawa orang yang ditugaskan berjalan tiga hingga empat kali seminggu umumnya telah meningkatkan perasaan kesejahteraan dan keberkesanan diri, sementara orang dalam kumpulan kawalan tidak.

Faedah berjalan lain termasuk penurunan berat badan, yang seterusnya membantu mengurangkan tekanan dan kesakitan pada sendi. Ia juga menggalakkan kesihatan jantung.

2. Berbasikal

Terutama bagi orang yang mengalami arthritis, gerakan lumba basikal yang lebih halus akan mengurangkan jogging tradisional, menurut Brian Lamoreaux, MD, seorang pakar rheumatologi bersama Jabatan Rheumatologi di Ohio, Ohio. Sayangnya, sesetengah orang dengan RA mungkin mengalami kerosakan tangan yang boleh mengehadkan keupayaan mereka untuk mengambil bahagian dalam berbasikal. Jika tangan anda boleh mengendalikannya, cuba beberapa kali seminggu.

3. Latihan kekuatan

Bagi pesakit dengan RA, sesetengah pesakit sakit sendi menjadikan simptom lebih teruk. Tetapi semakin kuat otot anda, kurang ketegangan pada sendi anda. Oleh itu, jangan takut dengan berat, kata Hensley, kerana ia adalah cara terbaik untuk mendapatkan lebih kekuatan dan meningkatkan jisim otot.

Satu kajian yang diterbitkan pada bulan April 2017 dalam Penjagaan Musculoskeletal mendapati bahawa latihan rintangan yang lebih intensif sepanjang enam minggu meningkat hasil untuk orang yang mengalami arthritis.

4. Berenang

Berada di dalam air adalah bagus untuk meregangkan otot dan melegakan sendi anda, jadi pilih kolam untuk senaman aerobik. Berenang atau cuba kelas aerobik air. Satu kajian yang diterbitkan pada bulan Mac 2017 dalam American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation mendapati bahawa latihan berasaskan air selama 16 minggu pada wanita dengan RA menyebabkan peningkatan yang signifikan dalam sakit sendi dan lain-lain, serta menurunkan aktiviti penyakit, jika dibandingkan dengan keberkesanan latihan aerobik berasaskan darat.

Berenang membantu mengawal berat badan, meningkatkan mood, dan meningkatkan tidur, dan ia adalah baik untuk kesihatan secara keseluruhan, kata Madhoun.

5. Sihat di rumah

Anda tidak perlu ke gimnasium untuk senaman yang baik. Terdapat banyak senaman yang ada di sekitar rumah anda. Lakukan pembersihan rumah menyeluruh atau kerja di halaman anda seperti menarik rumput, menyapu daun, atau memotong rumput. Semasa berada di rumah, bersenam mengimbangi satu kaki untuk meningkatkan kekuatan dan keseimbangan, menurut Hensley. Meningkatkan latihan kekuatan dengan menggunakan kerusi untuk bergerak daripada duduk kepada berdiri, atau angkat beban tangan untuk beberapa latihan kekuatan yang ringan.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Jaga-jaga Jika Anda Sering Sakit Sendi, Ini Mungkin Tanda Hidap DIABETES!

  Bagi mereka yang menghidap diabetes, anda mungkin tidak tahu bahawa anda berpotensi menghidap sakit sendi dan tulang. Ini 5 jenis masalah sendi tersebut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Kencing Manis, Komplikasi Diabetes 19/11/2020 . 3 minit bacaan

  Jangan Pandang Ringan Jika Rasa Sengal Badan Lepas Bersetubuh, Ada Yang Kena Jumpa Doktor!

  Alami rasa ketegangan otot atau sengal badan selepas bersetubuh? Adakah ia bahaya dan didasari masalah kesihatan? Jom ketahuinya dalam perkongsian ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kesihatan Seksual, Seks Selamat 15/03/2020 . 3 minit bacaan

  Mungkinkah Nyamuk Gajah Bakal Bawa Wabak Baru?

  Nyamuk gajah sering dikaitkan dengan virus Ross River yang masih tiada penawar. Adakah nyamuk sebesar duit syiling 20 sen ini ancaman terbaru dunia?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Jangkitan Serangga, Penyakit Berjangkit 04/02/2020 . 4 minit bacaan

  Petisyen Muzikal Buat Pesakit Psoriasis

  Psoriasis bukanlah satu penyakit yang boleh berjangkit. Ikuti artikel ini untuk memahami sedikit sebanyak berkenaan dengan penyakit psoriasis.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Berita Kesihatan, Berita Tempatan 13/12/2019 . 4 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  radang sendi

  Sendi Bengkak Disebabkan 2 Masalah Radang Sendi Ini, Kenali Perbezaannya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 26/02/2021 . 3 minit bacaan
  kecederaan sukan

  Ini 10 Kecederaan Lazim Yang Boleh Dialami Semasa Bersukan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 22/12/2020 . 4 minit bacaan
  cedera ketika seks

  Cedera Ketika Sedang Sedap Bersetubuh? Awas Ini 5 Kecederaan Lazim Berlaku Atas Katil

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 22/12/2020 . 3 minit bacaan
  sakit sendi

  Ingin Mendaki Bukit Tapi Ada Sakit Sendi? Tiada Masalah Jika Buat Persiapan Penting Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 27/11/2020 . 3 minit bacaan