Tekanan Darah Tinggi: Gula Juga Boleh Jadi Penyebabnya

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Seperti yang telah diketahui umum, tekanan darah tinggi berkait rapat dengan pengambilan garam yang berlebihan sehingga menyebabkan tekanan darah meningkat ke paras bahaya. Namun begitu, gula yang sering kali dikaitkan dengan penyakit diabetes juga boleh menjejaskan tekanan darah.

Tidak dinafikan bahawa pengurangan pengambilan garam mungkin memberi manfaat kepada sesetengah orang tetapi tidak kepada kebanyakan orang. Terdapat penyelidikan kini yang mendedahkan bahawa gula dalam diet mungkin lebih kuat berkait dengan hipertensi berbanding garam.

Kajian Perkaitan Gula dan Tekanan Darah Tinggi

Healthy Direction menyatakan bahawa, kajian di Louisiana State University menganalisis hasil kajian daripada PREMIER selama 18 bulan yang dijalankan terhadap 810 orang yang mempunyai prehipertensi atau hipertensi tahap 1. Maltlamat mereka adalah untuk menilai bagaimana minuman manis mempengaruhi tekanan darah.

Hasilnya, yang diterbitkan dalam jurnal Circulation mendapati bahawa pengurangan pengambilan gula akan mengurangkan tekanan darah. Sebenarnya, mereka mendapati bahawa orang yang minum satu hidangan minuman manis setiap hari mempunyai penurunan tekanan darah yang terukur selepas 18 bulan. Ini penting kerana tekanan darah tinggi adalah faktor risiko bagi penyakit jantung dan strok, dan walaupun pengurangan sederhana dalam bacaan tekanan darah, ia dapat mengurangkan risiko itu.

Bagaimana Gula Berlebihan Menyebabkan Tekanan Darah Tinggi

Bagi merawat tekanan darah tinggi dengan berkesan, adalah penting untuk memahami punca-puncanya yang sering berkait dengan disfungsi metabolik sebagai tindak balas kepada diet makanan karbohidrat tinggi dan makanan diproses.

 • Hiperinsulinemia

Adalah diandaikan bahawa apabila tubuh menghasilkan terlalu banyak insulin dan leptin yang bertindak balas kepada diet karbohidrat yang lebih tinggi, ia menyebabkan tekanan darah meningkat. Hiperinsulinemia meningkatkan tekanan darah, sebahagiannya dengan mengurangkan natrium dan perkumuhan air dalam buah pinggang, dan secara langsung berlaku penyempitan saluran darah akibat penguncupan dinding otot saluran darah (vasocontristion).

 Hiperinsulinemia boleh memainkan peranan langsung dalam atherogenesis dan, dengan lanjutan, aterosklerosis melalui interaksi reseptor pada dinding saluran darah. Hiperinsulinemia juga dikenali untuk mengubah metabolisma lipid yang kurang baik, yang menggalakkan keradangan dan tekanan oksidatif.

 • Rintangan insulin

Apabila tahap insulin meningkat, rintangan insulin akhirnya berkembang. Jika reseptor insulin tumpul dan sel-sel yang tumbuh menentang insulin, magnesium tidak boleh lagi disimpan, jadi ia keluar daripada tubuh melalui kencing. Apabila tahap magnesium terlalu rendah, saluran darah tidak dapat berehat sepenuhnya, dan penyempitan ini menimbulkan tekanan darah.

 • Oksida nitrat

Gula fruktosa, khususnya, meningkatkan asid urik, yang menyebabkan tekanan darah dengan menghalang oksida nitrat (NO) dalam saluran darah. Ia tidak dianggap sebagai vasodilator yang paling penting dan membantu saluran darah mengekalkan keanjalannya. Tiada penindasan/tekanan yang membawa kepada kenaikan tekanan darah.

 • Advanced glycation

Advanced glycation end products (AGEs) adalah hasil langsung pendedahan kepada gula. Ini adalah salah satu laluan utama yang terlibat dalam pembangunan dan perkembangan komplikasi yang berkaitan dengan diabetes. Ia dipercayai memainkan peranan dalam komplikasi vaskular dengan mencetuskan proses yang menyebabkan pembesaran vaskular dan penyempitan saluran darah, dan menyumbang kepada aterosklerosis.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Peria Katak Berkesan Turunkan Gula Darah Pesakit Kencing Manis, Benarkah?

  Benarkah peria katak ubat kencing manis yang berkesan? Bolehkah pesakit kencing manis mengambil peria katak untuk kencing manis mereka?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Kencing Manis 19/02/2021 . 3 minit bacaan

  Elak Penyakit Kencing Manis Dengan Lakukan 7 Cara Ini! Kongsikan Kepada Ahli Keluarga Anda

  Adakah anda tahu, apakah cara mencegah diabetes? Kami kongsikan beberapa cara mencegah penyakit kencing manis ini agar anda tidak menjadi mangsa seterusnya. 

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diabetes Jenis 2 18/02/2021 . 3 minit bacaan

  Semua Pesakit Diabetes Kena Ambil Suntikan Insulin? Ini Fungsi Insulin Pada Tubuh

  Dalam artikel ini, kami jelaskan kepada anda apa itu insulin dan kenapa ia penting sebagai salah satu cara mengatasi diabetes.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Kencing Manis 16/02/2021 . 3 minit bacaan

  Ibu Hamil Sudah Tahu Apa Itu GDM? Jika Belum, Baca Ini Sekarang, PENTING!

  Anda tahu apa itu kencing manis? Adakah anda juga tahu apa itu GDM? Kedua-duanya sangat berkait rapat dengan ibu hamil. Inilah maksud GDM...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Kencing Manis 15/02/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kehamilan anggur

  Janin Tidak Membesar Dalam Kandungan? Ini Antara Risiko Kehamilan Anggur, Ibu Kena Tahu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 25/02/2021 . 3 minit bacaan
  tanda kencing manis tinggi

  Jika Anda Alami Salah Satu Daripada 7 Tanda Ini, Anda Mungkin Ada Kencing Manis!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 24/02/2021 . 3 minit bacaan
  tanda kurang gula dalam badan

  Gula Tinggi & Gula Rendah Bahayakan Nyawa! Ini 13 Tanda Tubuh Banyak Dan Kurang Gula

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 23/02/2021 . 2 minit bacaan
  bahaya kencing manis

  Ini Kesan Diabetes Masa Hamil Kepada Bayi Dalam Kandungan, Mak Buyung MESTI Tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 22/02/2021 . 3 minit bacaan