home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Tekanan Darah Tinggi: Gula Juga Boleh Jadi Penyebabnya

Tekanan Darah Tinggi: Gula Juga Boleh Jadi Penyebabnya

Seperti yang telah diketahui umum, tekanan darah tinggi berkait rapat dengan pengambilan garam yang berlebihan sehingga menyebabkan tekanan darah meningkat ke paras bahaya. Namun begitu, gula yang sering kali dikaitkan dengan penyakit diabetes juga boleh menjejaskan tekanan darah.

Tidak dinafikan bahawa pengurangan pengambilan garam mungkin memberi manfaat kepada sesetengah orang tetapi tidak kepada kebanyakan orang. Terdapat penyelidikan kini yang mendedahkan bahawa gula dalam diet mungkin lebih kuat berkait dengan hipertensi berbanding garam.

Kajian Perkaitan Gula dan Tekanan Darah Tinggi

Healthy Direction menyatakan bahawa, kajian di Louisiana State University menganalisis hasil kajian daripada PREMIER selama 18 bulan yang dijalankan terhadap 810 orang yang mempunyai prehipertensi atau hipertensi tahap 1. Maltlamat mereka adalah untuk menilai bagaimana minuman manis mempengaruhi tekanan darah.

Hasilnya, yang diterbitkan dalam jurnal Circulation mendapati bahawa pengurangan pengambilan gula akan mengurangkan tekanan darah. Sebenarnya, mereka mendapati bahawa orang yang minum satu hidangan minuman manis setiap hari mempunyai penurunan tekanan darah yang terukur selepas 18 bulan. Ini penting kerana tekanan darah tinggi adalah faktor risiko bagi penyakit jantung dan strok, dan walaupun pengurangan sederhana dalam bacaan tekanan darah, ia dapat mengurangkan risiko itu.

Bagaimana Gula Berlebihan Menyebabkan Tekanan Darah Tinggi

Bagi merawat tekanan darah tinggi dengan berkesan, adalah penting untuk memahami punca-puncanya yang sering berkait dengan disfungsi metabolik sebagai tindak balas kepada diet makanan karbohidrat tinggi dan makanan diproses.

  • Hiperinsulinemia

Adalah diandaikan bahawa apabila tubuh menghasilkan terlalu banyak insulin dan leptin yang bertindak balas kepada diet karbohidrat yang lebih tinggi, ia menyebabkan tekanan darah meningkat. Hiperinsulinemia meningkatkan tekanan darah, sebahagiannya dengan mengurangkan natrium dan perkumuhan air dalam buah pinggang, dan secara langsung berlaku penyempitan saluran darah akibat penguncupan dinding otot saluran darah (vasocontristion).

Hiperinsulinemia boleh memainkan peranan langsung dalam atherogenesis dan, dengan lanjutan, aterosklerosis melalui interaksi reseptor pada dinding saluran darah. Hiperinsulinemia juga dikenali untuk mengubah metabolisma lipid yang kurang baik, yang menggalakkan keradangan dan tekanan oksidatif.

  • Rintangan insulin

Apabila tahap insulin meningkat, rintangan insulin akhirnya berkembang. Jika reseptor insulin tumpul dan sel-sel yang tumbuh menentang insulin, magnesium tidak boleh lagi disimpan, jadi ia keluar daripada tubuh melalui kencing. Apabila tahap magnesium terlalu rendah, saluran darah tidak dapat berehat sepenuhnya, dan penyempitan ini menimbulkan tekanan darah.

  • Oksida nitrat

Gula fruktosa, khususnya, meningkatkan asid urik, yang menyebabkan tekanan darah dengan menghalang oksida nitrat (NO) dalam saluran darah. Ia tidak dianggap sebagai vasodilator yang paling penting dan membantu saluran darah mengekalkan keanjalannya. Tiada penindasan/tekanan yang membawa kepada kenaikan tekanan darah.

  • Advanced glycation

Advanced glycation end products (AGEs) adalah hasil langsung pendedahan kepada gula. Ini adalah salah satu laluan utama yang terlibat dalam pembangunan dan perkembangan komplikasi yang berkaitan dengan diabetes. Ia dipercayai memainkan peranan dalam komplikasi vaskular dengan mencetuskan proses yang menyebabkan pembesaran vaskular dan penyempitan saluran darah, dan menyumbang kepada aterosklerosis.

health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Lower Your Sugar Intake to Reduce High Blood Pressure https://www.drsinatra.com/lower-your-sugar-intake-to-reduce-high-blood-pressure Accesse n Nov 15, 2018.

High blood pressure: Why excess sugar in the diet may be the culprit https://www.diabetes.co.uk/in-depth/high-blood-pressure-excess-sugar-diet-may-culprit/  Accessed in Nov 15, 2018.

Can Sugar Cause High Blood Pressure? https://www.epainassist.com/blood-diseases/can-sugar-cause-high-blood-pressure Accessed inNov 15, 2018.

 

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 15/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x