What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Pasangan Berkahwin Dikatakan Kurang Risiko Tekanan Darah Tinggi, Tapi Mengapa?

Pasangan Berkahwin Dikatakan Kurang Risiko Tekanan Darah Tinggi, Tapi Mengapa?

Fakta ini mungkin sedikit berbeza dengan apa yang selalu diperkatakan oleh sesetengah pihak bahawa berkahwin menyebabkan lebih banyak tekanan.

Oleh itu, macam-macam penyakit boleh datang. Itu adalah apa yang mereka dakwa.

Walau bagaimanapun, menurut kajian yang dimuatkan di dalam National Center for Biotechnology Information (NCBI), ia menunjukkan sebaliknya.

Kajian yang bertajuk Factors Affecting Hypertension among the Malaysian Elderly ini mengatakan bahawa kes hipertensi lebih tinggi dalam kalangan bujang iaitu 48% manakala 42% dalam kalangan yang sudah berkahwin, dengan sampel lebih 2000 orang.

Bagaimana ia boleh berlaku?

Jika dilihat dengan teliti, banyak faktor yang boleh menjadi penyebab kepada dapatan kajian tersebut.

Antaranya adalah orang yang berkahwin mempunyai kadar hormon stres kortisol yang lebih rendah berbanding bujang atau bercerai.

Hormon ini, dalam jangka masa panjang, berpotensi meningkatkan tekanan darah. Sokongan sosial yang berlaku antara pasangan mungkin menyumbang kepada keadaan ini.

Selain itu, pasangan berkahwin cenderung mengamalkan gaya hidup yang lebih sihat. Tanggungjawab yang bertambah serta peranan sebagai ibu dan bapa menjadikan mereka lebih berdisiplin dan berhati-hati dalam membuat keputusan sebelum mengambil kira ahli keluarganya.

Contohnya, jika ingin membeli rokok, mereka akan lebih berkira-kira dengan wang yang ingin digunakan serta kesan kesihatan yang mungkin terpalit kepada pasangan dan anak-anaknya.

Malah, ada kajian yang menemui bahawa pasangan berkahwin lebih mudah berhenti merokok.

Pasangan berkahwin juga secara amnya lebih sihat berbanding orang lain. Ada beberapa kajian yang menemui bahawa golongan ini lebih berkemungkinan untuk berjaya melawan kanser dan kurang risiko serangan jantung serta strok.

Menariknya, lelaki dilihat lebih banyak mendapat manfaat dalam perkahwinan berbanding wanita. Ini adalah kerana golongan wanita lebih terdedah kepada penganiyaan dan lebih terkesan dengan konflik rumah tangga.

Namun, mungkin juga boleh berlaku di mana bukan perkahwinan yang menggalakkan kesihatan. Sebaliknya, orang yang lebih sihat dan berharta serta berpendidikan cenderung untuk berkahwin.

Itu semua hanyalah fakta dan nombor daripada beberapa dapatan kajian. Setiap orang adalah berbeza dengan pelbagai pengaruh di dalam kehidupan sekelilingnya.

Selain sosial dan demografi, banyak lagi faktor-faktor lain yang menyumbang kepada tekanan darah tinggi.

health-tool-icon

Kalkulator Kadar Degup Jantung Sasaran

Ketahui berapakah kadar degup jantung maksimum yang normal untuk usia anda serta bagaimana senaman berintensiti dan faktor lain akan mempengaruhinya.

Lelaki

Wanita

Anda memeriksanya untuk siapa?

Berapa kadar degup jantung anda? (bpm)

60

Verifying...

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Are Married People Healthier? – https://www.psychologytoday.com/us/blog/hide-and-seek/201706/are-married-people-healthier

Marital status as a predictor of diurnal salivary cortisol levels and slopes in a community sample of healthy adults – https://www.psyneuen-journal.com/article/S0306-4530(16)30805-8/abstract

Factors Affecting Hypertension among the Malaysian Elderly – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5715699/

Spousal Influence in Smoking Behaviors in a US Community Sample of Newly Married Couples – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1808349/

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim Disemak pada 17/06/2020
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor