backup og meta

Makanan Memburukkan Keadaan Ketika Dalam Penerbangan

Disemak secara perubatan oleh Dr. Amy Kor · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 14/07/2020

Makanan Memburukkan Keadaan Ketika Dalam Penerbangan

Semua orang mahu bersedia supaya waktu penerbangan lebih selesa. Senario terburuk bagi ramai pelancong adalah sakit atau berasa sakit semasa di lapangan terbang atau di dalam kapal terbang. Ramai orang perlu menghabiskan masa berjam-jam untuk menunggu penerbangan, lebih-lebih lagi jika penerbangan ditangguhkan. Ia membawa kepada keinginan untuk makan selama waktu lapang atau dalam tempoh menunggu itu. Bagaimanapun, perlu diingatkan sesetengah tempat memberikan makanan yang sihat manakala yang lain sebaliknya yang menyebabkan ketidakselesaan. Berikut adalah makanan yang perlu anda elakkan.

1. Kopi

Meminum kopi sebelum penerbangan adalah perkara biasa. Tetapi anda perlu tahu bahawa secawan kopi mengandungi 475 miligram kafein. Penerbangan dua jam  membuatkan ketidakselesaan bagi anda dan orang sekeliling apabila anda perlu berulang-alik ke tandas. Kajian 2017 dalam jurnal Frontiers in Nutrition mendapati bahawa 6 miligram kafein per kilogram berat badan (408 miligram untuk orang 150 paun) boleh bertindak seperti diuretik, yang membawa kepada kehilangan cecair, natrium, dan kalium. Kejang kafein ini juga boleh menyebabkan simptom seperti sakit kepala atau kekejangan otot.

2. Sandwic

Sandwic makanan paling mudah bagi mereka yang dalam perjalanan. Bagaimanapun, USDA menyenaraikan biskut dengan telur dan ham sebagai item makanan segera terburuk untuk kandungan natrium. Pada 1,989 miligram, satu sandwic menjadi 86 peratus daripada 2,300 miligram natrium harian yang disyorkan. Semua natrium boleh meningkatkan tekanan darah, menurut Persatuan Jantung Amerika, terutama berkaitan apabila penerbangan dengan oksigen rendah menyebabkan ketegangan tambahan di jantung anda.

3. Minuman berkarbonat

Tahap oksigen yang lebih rendah boleh menjejaskan seseorang dengan masalah paru-paru. Satu kajian dalam Jurnal Pernafasan Eropah mendapati bahawa 18 peratus penumpang dengan penyakit paru-paru mempunyai sekurang-kurangnya tekanan pernafasan ringan semasa penerbangan. Untuk memburukkan lagi keadaan, pengembangan gas di ketinggian tinggi dapat meningkatkan tekanan pada paru-paru anda. Persatuan Perubatan Aeroangkasa mengesyorkan supaya menghindari minuman berkarbonat, yang boleh meningkatkan pembentukan gas dan berkompromi pernafasan. Kekal minum air supaya anda terhidrasi dan mengurangkan pengeluaran gas.

4. Buah kering

Membawa pek makanan ringan seperti aprikot kering kelihatan hebat jika tiada makanan lain dimasukkan ke dalam penerbangan anda. Bagaimanapun, anda mungkin menyesalinya jika anda baru didiagnosis dengan asma dan tidak biasa dengan pencetusnya. Buah kering boleh mengandungi sulfit, yang dapat menggalakkan serangan, menurut artikel penyelidikan dalam jurnal Gastroenterology and Hepatology from Bed to Bench. Menurut Persatuan Perubatan Aeroangkasa, tahap oksigen yang lebih rendah mungkin memburukkan lagi masalah pernafasan.

5. Kekacang

Kacang adalah makanan ringan yang berguna dan mudah di bawa. Kacang termasuk badam, cashew, buah berangan, flaxseed, hazelnut, dan pistachio kaya dengan serat fermentasi, yang merupakan resipi sempurna untuk gas usus. Serat ini ditapai oleh mikrob usus. Walaupun makanan ini sihat untuk kebanyakan orang, ia boleh menyebabkan gas menganggu usus anda. Masalah yang lebih besar ialah gas dalam usus anda berkembang semasa ketinggian tinggi dan tekanan kabin. Selain itu, kacang juga boleh mencetuskan alahan. Ini kerana kapal terbang mengitar semula peratusan udara kabin, dengan membuka beg atau pek kacang anda boleh mendedahkan seseorang dengan alahan.

6. Kerepek kentang

Walaupun lazat, makanan ringan mengandungi lemak dan garam yang tinggi dan mempunyai nutrisi yang sedikit. Terlalu banyak produk masin boleh membuat anda menahan lebih banyak cecair yang menyebabkan kembung, bersama dengan bengkak di tangan dan kaki. Ia juga boleh membawa tanda-tanda refluks asid.”

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Dr. Amy Kor

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 14/07/2020

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan